Z technicznego punktu widzenia nie widzę przeciwwskazań, aby tak wykorzystać miernik/licznik 3-fazowy - wskazania dla poszczególnych “faz” będą poprawne, więc użyjesz je jako wskazania poszczególnych obwodów.
Właśnie wczoraj bawiłem się tym urządzeniem i znalazłem tego posta. Rozebrałem w pierwszej kolejności i wygląda dla mnie, że jest całkiem ciekawe zrobione. Poza modułem tuya cb2s, mamy jakiś tam procesor arm i specjalizowany układ BL6552 do pomiarów 3 fazowych. Może coś sofcie jest skopane bo sam układ wygląda na dobrze zrobiony. Ja bym sprawdził kolejność kabelków (może wewnątrz są skopane) i wtedy źle się liczy dla silnika w układzie gwiazdy ?
Ktoś pytał o flashowanie, swojego od razu zmieniłem na OpenBK, testowo już działa ale musze wrzucić do skrzynki i zobaczyć jak będzie działał przy wszystkich fazach…
Witamy nowego kolegę (z podlasia?)
Czekamy na szerszy opis i fotki.
A jak tam mozna zmienić ten soft?
Właściwie Artur z Małopolski, Witajcie
Wylutowałem moduł i flash przez serial. Polecam stronkę projektu, nie opisują co prawda tego urządzenia, ale zasada jest podobna jak wielu innych: GitHub - openshwprojects/OpenBK7231T_App: Open source firmware (Tasmota/Esphome replacement) for BK7231T, BK7231N, BL2028N, T34, XR809, W800/W801, W600/W601 and BL602
W razie problemów służę pomocą
To jeszcze podziel się szablonem konfiguracji dla tego urządzenia.
Właściwie to konfiguracja jest pusta bo wszystko robi MCU, wiec na szybko zrobiłem tylko sobie taki autoexec.bat i wrzuciłem żeby przetestować na MQTT:
startDriver TuyaMCU
tuyaMcu_defWiFiState 4
linkTuyaMCUOutputToChannel 1 val 1
SetChannelLabel 1 'energy'
setChannelType 1 EnergyTotal_kWh_div100
linkTuyaMCUOutputToChannel 2 val 2
setChannelType 2 EnergyTotal_kWh_div100
SetChannelLabel 2 'produced_energy'
linkTuyaMCUOutputToChannel 15 val 3
setChannelType 3 Default
SetChannelLabel 3 'power_factor'
linkTuyaMCUOutputToChannel 101 val 4
setChannelType 4 Frequency_div100,
SetChannelLabel 4 'ac_frequency'
linkTuyaMCUOutputToChannel 102 val 5
setChannelType 5 Voltage_div10
SetChannelLabel 5 'voltage_a'
linkTuyaMCUOutputToChannel 103 val 6
setChannelType 6 Current_div1000
SetChannelLabel 6 'current_a'
linkTuyaMCUOutputToChannel 104 val 7
setChannelType 7 Power
SetChannelLabel 7 'power_a'
linkTuyaMCUOutputToChannel 105 val 8
setChannelType 8 Voltage_div10
SetChannelLabel 8 'voltage_b'
linkTuyaMCUOutputToChannel 106 val 9
setChannelType 9 Current_div1000
SetChannelLabel 9 'current_b'
linkTuyaMCUOutputToChannel 107 val 10
setChannelType 10 Power
SetChannelLabel 10 'power_b'
linkTuyaMCUOutputToChannel 108 val 11
setChannelType 11 Voltage_div10
SetChannelLabel 11 'voltage_c'
linkTuyaMCUOutputToChannel 109 val 12
setChannelType 12 Current_div1000
SetChannelLabel 12 'current_c'
linkTuyaMCUOutputToChannel 110 val 13
setChannelType 13 Power
SetChannelLabel 13 'power_c'
linkTuyaMCUOutputToChannel 111 val 14
setChannelType 14 Power
SetChannelLabel 14 'power'
Nie rozumiem, jak pusta? Przecież w tym module CB2S muszę jakoś określić co do jakich GPIO jest podłączone. Poprosimy o więcej szczegółów.
No właśnie że pusta bo MCU jest podłączone tylko do pinów tx, rx i reset , nic więcej. Piny są na sztywno, opisane na CB2S i tylko te piny są podłączone na płycie.
OpenBK by default łączy się do tych pinow jak załadujesz driver MCU. Reszta to konfiguracja kanałów, ja to wpisałem w autoexec. Gdzieś widziałem ze jest jeszcze parę dodatkowych komunikatów z MCU pochodzących z wersji 1 ale ich nie dodawałem bo to duplikaty.
model: ‘SPM02V2’,
tu ktoś wpisał ze można jeszcze zobaczyć alerty :
Zemismart Tuya Zigbee 3 Phase Electric Energy SPM02-D2TZ · Issue #18561 · Koenkk/zigbee2mqtt · GitHub
Wszystko z reszta widać w logach w OpenBk.
Hmm wygląda na to że wątek od początku miał zły tytuł i właściwie należałoby go pociąć na 2 osobne
SPM02-D2TW to wersja WiFi z modułem Tuya CB2S
a ten o którym był wątek na początku to
SPM02-D2TZ i ma moduł Zigbee (też jakiś Tyua, ale inny)
Podłączyłem SPM02-D2TW do HA, ale nie mam danych o oddanej energii. W aplikacji jest taka informacja. Można coś z tym zrobić?
EDIT:
Udało się uzyskać brakujące dane oraz informację o kierunku przepływu prądu przy wykorzystaniu HACS oraz local tuya z pominięciem chmury
Czyli to wersja WIFI a nie Zigbee?
Czy uzywa ktos integracji ZHA do odczytu tego liczika. Przed zakupem chcialbym sie upewnic, ze dziala dobrze nie tylko z Zigbee2mqtt.
Witamy na forum.
Jest taka strona gdzie można z dużym prawdopodobieństwem sprawdzić czy dane urządzenie działa z danym oprogramowaniem.
Jak widać model SPM02-D2TZ jest wspierany jedynie z Z2M.
Nie używam ZHA ale jest pewnie możliwość dopisywania urządzeń jako customowych w tym oprogramowaniu.
@gromdar kupiłem jakiś czas temu to urządzonko, przemęczyłem się pół dnia żeby to uruchomić… okazało się, że mi chińczyk wysłał SPM02-D2TW zamiast SPM02-D2TZ mimo że zamawiałem wersję zigbee
I teraz pytanie, czy możesz już potwierdzić (albo ktoś inny), że ładnie działa na 3F z OpenBK? Bo nie wiem teraz czy to sprzedać czy sflashować…
OK. nie chciało mi się wyciągać z powrotem urządzenia z rozdzielni, lutować itd.
Zrobiłem tak:
- powiązanie urządzenia w smartlife
- powyciąganie kluczy API
- blokada ruchu wychodzącego dla urządzenia na routerze
- instalacja tinytuya + prosty skrypt do wyciągania danych
- odinstalowanie smartlife.
Wszystko ładnie śmiga
Możesz wskazać jakieś linki do informacji, z których korzystałeś?
projekt tinytuya:
wyciąganie kluczy:
dekodowanie wartości hex z raw otput dla każdej faz:
w moim skrypcie dla każdej fazy j=1…3 to
val=$(echo $rawval | base64 -d |xxd -ps)
declare p${j}v=$(echo $((16#${val:0:4})) / 10 |jq -nf /dev/stdin)
declare p${j}a=$(echo $((16#${val:4:6})) / 1000 |jq -nf /dev/stdin)
declare p${j}w=$(echo $((16#${val:12:6})) / 1000 |jq -nf /dev/stdin)
Ogólnie to całość powinna być dostępna out-of-the-box w projekcie tuya-local dla HA
Ja nie korzystam z homeasistant, więc nie potwierdzę i przez to musiałem zrobić swój skrypt z czystym tinytuya