Hej przeglądnąłem forum ale nie znalazłem interesujacego mnie rozwiązania, moze przegapilem. Jak cos z góry przepraszam.
Mam zwykly dzwonek tzn jeden klawisz i wyjscie w domu przewod 3 zylowy (230V). Nie mam na ten moment nic podlaczonego (gonga). Szukam prostego rozwiazania (gotowiec).
Znalazlem cala mase dzwonkow bezprzewodowych ale nie znalazlem zadnego gonga z zigbee, ktory by dzialal lopatologicznie tzn. Ktos klika dzwonek na zewnatrz, ja otrzymuje powiadomienie i wlacza sie dzwiek na gongu. Znacie jakies gotowe rozwiazania ?
Nie znam gotowych rozwiązań (pomysł można zrealizować na dziesiątki sposobów na bazie fabrycznych modułów zasadniczo służących do innych zastosowań, w gruncie rzeczy to zależy jak masz zbudowaną instalację elektryczną dedykowaną do tego dzwonka, bo opisałeś ją zbyt mało szczegółowo), jeśli jesteś w stanie się szarpnąć na DIY, to jeden z przykładowych prostych projektów, tu akurat na bazie ESPHome, czyli z użyciem sprzętu WiFi.
Tego typu rozwiązania zadziałają jeśli masz możliwość odłączyć gdzieś wewnątrz domu przewód idący do klawisza od 230V~ i w tym miejscu podłączyć własny moduł DIY.
Jeśli chcesz Zigbee, to tu masz przykład
Jeśli masz większą żyłkę do DIY https://ptvo.info/
od razu uprzedzę w kontekście pobliskiej wojny - ten projekt jest rosyjski.
Dzięki, to ze mozna to zrealizowac na wiele sposobów to jest dla mnie jasne i pewnie tak ostatecznie zrobie ale zastanowiło mnie ze nie moge znalezc prostego rozwiazania “prosto z pudelka”. Jest tyle dzownkow bezprzedowych i innych rozwiązań ze az dziwie sie ze nie ma zadnego gotowca.
Gotowce to są, ale widywałem jedynie rozwiązania bezprzewodowe, bo to modne i na tym się kosi kasę…
Pod Zigbee nie podpowiem konkretnego modułu, ale w przypadku WiFi pewnie byś to zbudował na bazie jakiegoś sensownie dobranego modułu dopuszkowego, największa nadzieja w wybranych wypustach Shelly - tu też nie podpowiem konkretnego modelu (jeśli chcesz mieć coś “z pudełka”).
Nic nie przybliżyłeś budowy swojej istniejącej instalacji.
Założenia dla czegoś czego potrzebujesz (a sprzętu poszukaj w wątkach o bramach przesuwnych).
eksponuje stan przycisku lub zdarzenie jego naciśnięcia
dysponuje wyjściem impulsowym o regulowanym czasie trwania (optymalnie gdy jest to o prostu przekaźnik z wyjściem wystawiającym fazę lub beznapięciowym, to zależy co podepniesz jako dzwonek) lub o możliwości stałego zbindowania z wejściem sterującym (przyciskiem), to w sumie zależy od tego jaki fizycznie dzwonek tam podłączysz - gong czy coś innego.
Najprawdopodobniej da się wykorzystać wybrane moduły dedykowane do sterowania światłem.
No i oczywiście + jakiś dzwonek o którym marzysz, taki zwykły “głupi” bez inteligencji wbudowanej, a jego wybór wymusi to jak ma działać moduł, który chcesz stosować.