Ekosystem na bazie bramki Sonoff ZigBee Bridge Pro + modyfikacja wentylatora

/// mod edit - pierwotny tytuł tego wątku to było

Czujnik wilgotności z aliexpres

ale pojawiły się tematy poboczne

Witam. Nie mam jeszcze swojego serwera HA ale chciałbym juz zbierać powoli materiały i w wynajmowanym tymczasowo mieszkaniu zamontować czujniki wilgotności (mam problem z grzybem i wilgocią na scianach). Najlepiej jakby były mobilne, na baterię, estetyczne i posiadały wyświetlacz wraz ze wskazaniem temp. Czujniki te mogły by sterować … hmm no wlasnie nie wiem czym, wyciągami, kratkami wentylacyjnymi, osuszaczami? Do tego dojdę. Ale chciałbym wybrać takie którymi można stworzyć jakieś sceny. Czy takie czujniki z aliexpress sie nadadzą? I z tego co wiem to lepiej pod Zigbee są energooszczędne, bramka przyjmie więcej urządzeń. Myślę o bramce Sonoff ZigBee Bridge Pro a czujniki takie jak na zdjęciu:

Czujnik wilgotnosci

Do tej bramki chciałbym podłączyć ten czujnik tlenku węgla, czy zadziała z nią?

Czujnik tlenku węgla MOES

Po pierwsze upewnij się że ten czujnik jest na 100% zigbee bo chińczyki lubią namalować na obrazku zigbee a tak naprawdę jest BL lub WI-FI.

Po drugie jeśli chcesz bezproblemowo podłączyć te czujniki do HA to polecam bramkę Sonoff Zigbee Dongle ponieważ tą bramkę co piszesz trzeba by było flashować lub łączyć przez chmurę.

Po trzecie takie czujniki z ali nie mają zbyt dobrej częstotliwości odświeżania więc jak wymagasz aby wykres był z sekundową precyzją to taki się nie nadaje.

Ale czy do tego Dongle potrzebuje serwer-mini komputer ktory bedzie pracował 24h a tego jeszzce nie mam i nie bede na razie zakladal. Potrzebuje tylko kilka czujnikow wilgotności, czujnik tlenku węgla i ewentualnie dymu

Tak będziesz potrzebował serwera z HA. Jeśli nie chcesz teraz zakładać to nie ma chyba lepszej opcji niż Sonff ZigBee Brige Pro choć on najlepiej działa z czujnikami Sonoff przy czujnikach innych marek może być czasem problem z zaawansowanymi funkcjami, ale jak narazie powinno ci wystarczyć. Polecam abyś jak najszybciej postarał się załatwić jakiś serwer dla HA. Dla tych czujników wilgotności, tlenku, dymu najlepszy był by Sonoff mają dobrą ofertę i dobrze się sprawują przynajmniej u większej części użytkowników.

Masz na mysli czujniki firmy sonoff beda najlepsze? W zasadzie to jesli czujniki beda mieć ekran i pokazywac wilgotność bez koniecznosci posiadania bramki to tez jest ok. Z czasem dodam je do HA. Ale chcialbym juz teraz kupic czujniki ktore kiedys wykorzystam z serwerem by nie okazaly sie nieprzydatne. Nie wiem tylko czy ten czujnik tlenku wegla Moes z linku wyzej zadziala bez bramki?

To szukaj takich które są kompatybilne z Z2M i są na liście obsługiwanych urządzeń.
Tu masz listę obsługiwanych urządzeń Z2M https://www.zigbee2mqtt.io/supported-devices/.

Sam czujnik powinien działać samodzielnie i ile nie wymaga jakiś specyficznych ustawień w aplikacji, na rynku jest dużo czujników i jeżeli chodzi o ten konkretny o który pytasz to musisz zapytać samego sprzedawcę czy działa on samodzielnie.

Dokładnie to powiem tak że przy takiej bramce Sonoff byłby najlepszy ale w swojej ofercie nie ma wszystkich urządzeń które potrzebujesz i które są wspierane przez Z2M. Jak narazie z tego co wiem ten czujnik Sonoff SNZB-02D lub SNZB-02DR2(bardziej rozbudowana wersja) powinny działać bezproblemowo nawet bez bramki i są kompatybilne z Z2M co do reszty czujników to sprawdź sobie kompatybilność i czy działa bez zigbee co jest częste.

zakupiłem SNZB-02DR2. Na razie łącze się przez aplikację eWeLink. Tylko że o ile czujnik połączył się po WIfi to żeby mieć bieżący podgląd na wilgoptnosc to telefon musi być z nim połączony przez bluetooth :confused: Troche lipa bo poza domem nie sprawdze jaka jest wilgotność.

Mam jeszcze pytanie bo walczę z grzybem w wynajmowanym mieszkaniu i rozszczelnilem nieco okna a mam jedną kratkę wentylacyjną w kuchni na prąd załączaną ze sznurka. I chciałbym żeby sama się załączała wg czujnika np. tego własnie SNZB-02DR2 umieszczonego w kuchni. Czy wystarczy podpiąć pod kable kratki jakiegoś małego SonOffa który by sterował kratką wg wilgotności SNZB-02DR2?

Tak jeżeli połączysz to z HA lub aplikacja eWeLink posiada jakieś proste automatyzacje.

Bo to nie jest czujnik WIFI tylko ZigBee, nie wiem jak ci się połączył przez WIFI, żeby było go widać w aplikacji musisz podłączyć Bramkę Zigbee i do niej czujnik SNZB-02DR2 wtedy będzie widoczna w aplikacji

Potwierdzam to jest czujnik zigbee i aby sterować tą kartaką to kup włącznik po wi-fi działa super wystarczy prosta automatyzacja w aplikacji jest taka opcja w ewelink.

Czyli coś takiego?:

Włącznik Zigbee

Myślałem o czymś bardziej na wifi ale jeśli będziesz w przyszlości na HA z ZigBee to może być coś tego typu ale ja na zigbee polecam Sonoff ZBMINIR2 niby do światła a tak naprawdę ma 6A

pytanie jaki tam masz przełącznik jeszcze i czym chcesz sterować - przełącznikiem czy zasilaniem… jak “włączysz sznurkiem” to po zaniku i powrocie zasilania wentylator się włącza? jeśli tak (zwykły przełącznik mechaniczny) i jeszcze masz to podłączone kablem z wtyczką do gniazdka, to kup po prostu smart gniazdko.

Jest to kratka zabudowana w komin na sznurek. Chce sie wpiąć w kable zasilające a sznurek ustawie na załączony i przelacznik bedzie podawal napiecie. Tak bym to widzial

A cos takiego?

Sonoff

Jeśli sterujesz zasilaniem to może być dowolny przekaźnik. Ten który pokazałeś jest spory i będzie gdzieś na zewnątrz, dopuszkowy jak zlokalizujesz to zasilanie w jakiejś puszcze to schowasz i będzie niewidoczny. Jak chcesz naprawdę mały dopuszkowy to Shelly Mini i wszystko masz - wifi, zigbee, bt (i jest zgodny z matter)

Też dziwny jest ten Sonoff niby na wifi ale jest jeszcze połączenie radiowe RF na 433 jeśli już to takie shelly jak Marcin4 proponuje lub taki Sonoff ZBMINIR2 jak proponowałem.

A gen3 moze być?
Mysle ze w kominie bedzie sporo miejsca żeby tam zamontować ale nie rozbieralem go jeszcze.
Faktycznie ten shelly maly jest, myslalem ze Sonoff jest podobmych rozmiarow ale jednak nie.

Tylko czy ten thread i matter to gra warta świeczki mi się wydaje że tylko zigbee reszta to jest wymysł Google Apple i IKEA.

To jest zigbee a nie thread (nie myl matter z thread), matter to duże ułatwienie w podłączaniu do dowolnego huba zigbee który ma matter (co już raczej zwykle jest) to tak jak byś powiedział że bez sensu jest TCP/IP bo jest HTTP…

Gen3 też może być (brak zigbee, tylko wifi) - wifi może być dowolny, zigbee - może nie być kompatybilny z bramką innego producenta niż przekaźnik, wcześniej sprawdź w razie czego czy zadziała. Jak kupisz bramkę sonoff do tego czujnika, to bezpieczniej przekaźnik też kipuć sonoff.

No faktycznie jest ten 1 cm różnicy między shelly a sonoff a no i tak thread to protokół komunikacji a matter to “język” w którym komunikują się urządzenia ale tak naprawdę co jest lepsze zigbee czy thread bo to już jest tak zagmatwane. Wiem że jest jak na razie mało urządzeń thread.