Ekosystem na bazie bramki Sonoff ZigBee Bridge Pro + modyfikacja wentylatora

Ok mam już Sonoff ZBMiniR2 oraz Bridge Pro. W Ewelinku mam już dostęp do czujnika po Wifi, bez polaczenia Bluetooth. A teraz chciałbym podłączyć wentylator. Czy dobrze rozumiem połączenie? Co to jest S1 i S2? to jest po to gdybym chciał ręcznie załączać sznurkiem wentylator?

Dokładnie tak jak jest na schemacie tym mniejszym obok.

ale co to jest S2? Bo nie bardzo rozumiem

S2 jest od tego że jakbyś chciał połączyć drugi włącznik np schodowy który mógłby sterować tym samym.

Czyli moje połączenie jest ok jak narysowałem? A gdybym chciał ręcznie załączyć wentylator to już nie będę mógł jeśli w powietrzu będzie mniej wilgotności niż nastawione?

Będziesz mógł mam tak samo zrobione ale do światła i działa mam tez automatyzację do tego aby się samo świeciło jak zadzie słońce więc działa.

Jeśli sprawisz sobie wyłącznik ze sznurkiem (bo o tym wbudowanym to możesz już zapomnieć, chyba że zmodyfikujesz sobie połączenia wewnątrz wentylatora, czego raczej nie powinieneś robić skoro nas pytasz o schemat połączeń!)
Coś nie widzę na tym schemacie zółto-zielonego PE.

Oczywiście wbudowany w wentylator włącznik nie będzie działał w tym układzie, bo bez zasilania wentylator nie ruszy.
Więc albo modyfikacja wentylatora jeśli się upierasz na ten sznurek/łańcuszek - odradzam skoro nie wiesz co robisz, a w środowisku wilgotnym jest za duże ryzyko porażenia!
Albo użyjesz S1 lub S2 do włączania lokalnego (przycisk nazywany w PL dzwonkowym jest optymalny, ale musi być w wykonaniu na 240V~ !!!).
Albo będziesz go sobie włączał telefonem.
UWAGA SKREŚLENIE WYŻEJ JEST ISTOTNE - tylko S2 jest wejściem w tym module!!

@Allon Nie zgadzam się z ostatnim postem…

Mam zamiar umieścić Sonoffa w obudowie wentylatora jak zaznaczyłem na czerwono, sprawdzałem zmieści się. Nie jest tu wilgotno, raczej wentylator był otłuszczony. Jakby mnie miało porazić od sznurka to już by poraziło dawno :stuck_out_tongue_winking_eye:

Nidy tak nie pisz, bo ktoś uwierzy, że u niego też się uda i będziesz miał ofiary śmiertelne na koncie.

Wracając do tematu.
W takim razie zmodyfikuj sobie połączenia wewnątrz wentylatora, aby wyłącznik ze sznurkiem sterował wejściem S2 zgodnie z dokumentacją, z której nam tu już wstawiałeś obrazek. Oraz ustaw moduł w tryb zgodny z przełącznikiem bistabilnym.
Będzie łatwo to zrobić jeśli zamiast kostki zaciskowej z 2 torami dasz sobie większą (są dostępne takie do cięcia, utniesz tyle ile potrzeba).

@szopen, małe sprostowanie żebyśmy nie mieszali w głowie:

1. Uziemienie (PE): Zerknij na zdjęcie wnętrza, które wrzucił @dedert. Silnik ma tylko dwa przewody doprowadzone do kostki i plastikową obudowę. To urządzenie w II klasie ochronności, więc przewodu ochronnego tam się po prostu nie podłącza, bo nie ma gdzie. Brak PE na schemacie @dederta jest więc w tym konkretnym przypadku jak najbardziej poprawny.

2. Styki S1 i S2: Można ich użyć do układu schodowego, bo ZBMINIR2 reaguje na każdą zmianę stanu (zwarcia/rozwarcia) tej pętli. Ja mam tak u siebie ze światłami zrobione aby to tak reagowało.

3. Sznurek: @dedert, na zdjęciu widać brązowy moduł włącznika sznurkowego. Jeśli chcesz, żeby sznurek dalej działał “fizycznie”, wypnij z niego te dwa czarne kable i wepnij je właśnie w zaciski S1 i S2 Sonoffa. Wtedy pociągnięcie za sznurek nie podaje prądu bezpośrednio na silnik, tylko wysyła impuls do Sonoffa, a ten przełącza stan wentylatora. To najlepszy sposó, bo automatyzacja z wilgotnością będzie działać niezależnie od pozycji sznurka.

@dedert, Twój rysunek połączenia zasilania L in, N, L_out) jest dobry. Skoro masz miejsce w obudowie to montuj, tylko uważaj przy upychaniu kabli żeby nic nie wypięło się z kostek.

Ok to może wg nr co z czym połączyć

w tym wypadku albo S1 albo S2, a konkretnie NIE między nimi

skreślenie → mój błąd - akurat wersja R2 zezwala na łączenie S1 z S2

Tu macie wszystkie schematy
https://support.sonoff.tech/zbminir2-usermanual/

@szopen, zamiast zarzucać mi pisanie bzdur spójrz proszę uważnie na grafikę z instrukcji którą sam podlinkowałeś(wrzucę schematy dla pewności).

Producent przewidział dwa równorzędne sposoby podłączenia:

1. Metoda S1 + S2: Przełącznik wpięty bezpośrednio w pętlę między zaciski S1 a S2. Jak widać na schemacie, jest to standardowa i zalecana metoda.
  2. Metoda S2 + L: Przełącznik wpięty między fazę (L In) a zacisk S2.

Zabronione jest jedynie podpinanie S1 i S2 do przewodu neutralnego (N) lub ochronnego (PE) o czym mówi punkt pierwszy instrukcji. Łączenie ich między sobą przez przełącznik to podstawowy schemat tego urządzenia.

@dedert, skoro masz już wszystko przed sobą:

• Twoje połączenie zasilania (L_in, N, L out) na schemacie jest poprawne.
  • Sznurek: Wypnij dwa kable z brązowego włącznika sznurkowego i wepnij jeden do e (S1), a drugi do f (S2).
  • Zgodnie z punktem 3 instrukcji, moduł fabrycznie wspiera przełączniki typu “rocker” (stabilne) więc Twój sznurek będzie działał idealnie bez żadnych zmian w ustawieniach.

Faktycznie, wcześniej sugerowałem inne połączenie ale po analizie zdjęć od @dederta i dokumentacji modelu R2 widać że Sonoff zmienił architekturę tych styków. Właśnie dlatego warto zaglądać do instrukcji wersja R2 pozwala na bezpieczniejszą pętlę S1-S2, co w łazience jest dużym plusem

Chyba zeby @szopen się nie zgadzasz to chętnie zapoznam się dokładnie dlaczego tak się nie robi.

1 polubienie

Wrzuciłem wczesniej grafike z numerkami 1,2,3,4,5,6 oraz a,b,c,d,e,f. Moze tak bedzie czutelniej gdzie co dac.

Przepraszam mój błąd - większość podobnych modułów nie wspiera takiego połączenia.

1 polubienie

@szopen żaden problem, każdemu się zdarza zwłaszcza że te moduły faktycznie zmieniają się z wersji na wersję i łatwo o przyzwyczajenia ze starszych modeli. Najważniejsze że wspólnie wyjaśniliśmy temat i @dedert ma bezpieczny schemat.

@dedert skoro masz już zielone światło od wszystkich to finalne podsumowanie dla Twoich numerków:

zlikwiduj kostkę i

• Zasilanie: końcóki kabla zasilania te od kostki wepnij: 4 do d (L In), 3 do a (N).
  • Wentylator: 5 do b (N), 6 do c (L Out).
  • Sznurek: kable które wychodzą z tej płytki na końcu sznurka wpinasz bezpośrednio do e (S1) i f (S2). (Uwaga) Chyba żeby jeden kabel od tej płytki idzie do 5 lub 6 to nie montuj tego tak jak piszę i napisz to tutaj to wtedy skoryguje

Ważna uwaga: Jak już wszystko upchniesz w obudowie i skręcisz, przy pierwszym uruchomieniu w aplikacji eWeLink sprawdź czy Sonoff widzi pociągnięcia sznurka. Gdyby sznurek działał na odwrót (wyłączał, gdy powinien włączać), możesz to łatwo zmienić w ustawieniach modułu w aplikacji (opcja “Switch Mode” lub “Reverse Switch State”).

Powodzenia z montażem i daj znać, jak poszło!

Zapomniałem o płytce. Poniżej jak to wygląda. 6 idzie na wejście sznurka, S idzie na koniec sznurka.
W poprzednim rysunku może nie było wyraźnie zaznaczone, który idzie na kostkę ale teraz poprawiłem:

1 = 4 = 6 = L
2 = 3 = 5 = r = N

x, y - idzie do silnika
S - idzie na wyjście “sznurka”
6 - idzie na wejście “sznurka”

czyli koniec płytki: r = e, s = f?

Trochę się zmieniło teraz chcę to dobrze pokazać aby nie było wątpliwości.

1. Logika układu (Jak to działa?)

• Sonoff staje się “głównym włącznikiem”. To on daje prąd na płytkę wentylatora.
  • Płytka wentylatora musi być “oszukana”, że jest ciągle włączona (dlatego musimy zmostkować jej stary włącznik).
  • Sznurek staje się tylko pilotem. Daje sygnał do Sonoffa “zmień stan”, a nie puszcza prądu.

Instrukcja krok po kroku

Zasilanie Sonoffa

• Brązowy z sufitu (1) → L In (d) w Sonoffie.
  • Niebieski z sufitu (2) → N (a) w Sonoffie.

Zasilanie Płytki Wentylatora

• Zacisk L Out (c) w Sonoffie → łączysz kablem do wejścia fazy na płytce (tam gdzie wcześniej dochodził brązowy nr 4).
  • Zacisk N (b) w Sonoffie → łączysz kablem do wejścia neutralnego na płytce (tam gdzie wcześniej dochodził niebieski nr 3). (Teraz Sonoff potrafi włączyć i wyłączyć całą płytkę wentylatora).

Sznurek (Sterowanie)

• Wypinasz fizycznie kable sznurka z płytki (z punktów 6 i S).
  • Te dwa kable od sznurka wpinasz do Sonoffa w S1 (e) i S2 (f). (Teraz pociągnięcie sznurka daje bezpieczny sygnał do Sonoffa).

Mostkowanie

• Na płytce wentylatora zostały dwa pust miejsca po sznurku (6 i S).
  • Musisz je połączy kawałkiem drucika (zrobić zwarcie/mostek).
  • Dlaczego? Jeśli tego nie zrobisz prad z Sonoffa dojdzie do plytki ale płytka “zatrzyma go” na włączniku myśląc, że sznurek jest wyłączony. Zmostkowanie sprawia, że płytka jest “zawsze ON”, a realnym zasilaniem steruje Sonoff.

I niech ktoś to przejrzy bo sam sobie nie ufam.

Po pierwsze to trzeba ustalić czy instalacja była zrobiona przez “elektryka z uprawnieniami”, a nie przez kogoś, kto niechcący zamierza zabić użytkownika.

W normalnych warunkach przewód fazowy L jest koloru brązowego, a masowy N jest niebieski. I to właśnie sugeruję sprawdzić przynajmniej próbnikiem.

Nie należy modułu przekaźnikowego podłączać odwrotnie do zasilania! (właściwe zasilanie ma wpływ na poprawną pracę toru radiowego, dlatego warto zrobić test próbnikiem)

Na tych zdjęciach nie było dokładnie widać gdzie jest podpięty obecnie wyłącznik łańcuszkowy, ale zgadzam się, że należy go podłączyć bezpośrednio do wejść sterujących modułu Sonoff (jego kable pewnie będą za krótkie, więc przedłużki należy dołączyć z użyciem dodatkowej kostki lub innego rozwiązania w rodzaju samozaciskowych Wago itp.).

Zamiast przełącznika łańcuszkowego może być mostek (kawałek przewodu w izolacji takiego jak stosuje się w instalacjach 230V~, broń boże nie goły drut) można wykorzystać nadmiar przewodu ze ściany (można skrócić zarówno N jak i L), w miarę możliwości należy zachować kolorystykę zmodyfikowanej instalacji (tj. użyć niebieski jako N i brązowy jako L’).

Jeśli moduł zmieści się w innym miejscu tak by nie było wymagane przedłużanie istniejących przewodów to warto z tego skorzystać…
(być może kostka 3=5/4=6 nie będzie nawet potrzebna, jeśli da się to wszystko ładnie upiąć w module)

Jakby coś to schemat który zrobiłem jest według normalnych zasad. A czy dobrze myślę o podłączeniu?