Czy mógłbyś w takim razie wygenerować logi w trybie debug (w integracji masz taką opcję)? Jeżeli nie wyczytasz z nich samodzielnie przyczyny problemu (starałem się je dodawać bardzo opisowo), mogę Ci pomóc w analizie, jeżeli byś mi je podesłał (np. w issue na githubie). Uwaga: mogą zawierać Twoje dane, więc warto byłoby je podmienić na wartości typu “*****” przed wysłaniem.
Jeżeli Ci tak wygodniej, mogę się nawet podłączyć na jakąś sesję Google Meet/Discord i sprawdzić, co się dzieje.
Wiem, że liczniki 2-taryfowe też są wspierane (kolega używa, ma G12w i działa - screenshot w README z wieloma taryfami pochodzi od niego), nawet testowałem to u siebie lokalnie, tworząc symulację taryfy G12, więc raczej coś dziwnego się podziało
BTW: jesteś pewny, że po użyciu tych sensorów statystyk na dashboardzie od energii nie ma danych? Bo, jak mówiłem, w GUI Home Assistanta one nie mają żadnych wartości, istnieją tylko dla dashboardu i tylko tam pokażą się słupki. Pytam, bo skoro usuwasz statystyki zgodnie z opisem w README to oznacza, że one tam są
Może jeszcze raz przypomnę, że one się pobierają w paczkach po 60 dni, więc jeżeli ustawiłeś aktualizację raz na godzinę, to co godzinę się pobierze kolejnych 60 dni - przy 1000 pobranie całości danych zajmie ~17h. Sprawdź na dashboardzie dni sprzed 3 lat, one się powoli pobierają ze względu na orgraniczenia API Energi (Captcha…). Jeżeli chcesz ten proces przyspieszyć, ustaw mniejszy interwał na czas pobierania dni (10 minut? 5 minut?), albo klikaj “Reload” na wpisie w integracji. W logach zobaczysz informację, który dzień właśnie pobiera i jakie statystyki załadował.
Meter reading to aktualna wartość na liczniku, wskazywana przez Energę:
Oni to rzadko aktualizują, więc żeby móc wspierać statystyki co godzinę, dla każdej strefy stworzą się “Unknown/Nieznana” wpisy ze statystykami:
Jeżeli masz dwie strefy, to stworzą się 2 takie encje. Jeżeli zaznaczysz też produkcję, to dojdą 2 kolejne (produced dla każdej strefy). Tych encji statystycznych (ale nie meter reading) musisz użyć do dashboardu z energią - i powinny się pokazać słupki godzinowe. Dodaj wszystkie statystyczne encje, jeżeli chcesz mieć pełnię informacji na dashboardzie.
Daj znać, jeżeli mogę jakkolwiek pomóc