Zdepersonalizowanie danych ze źródeł (zastąpienie ich losowymi, byleby się typ danych zgadzał - ułatwia procesowanie, jak wiem, że tam są liczby czy coś albo losowa nazwa ulicy ) jest najlepszym rozwiązaniem, nawet wysyłając je prywatnie do mnie - Twoje bezpieczeństwo danych przede wszystkim. Dodanie ich publicznie pozwala też zająć się tematem potencjalnie przez inne osoby, jeżeli ja nie mam czasu … I tworzy dokumentację
Działa komuś teraz ta integracja ?Uruchomilem ją w połowie stycznia i działała mi kilka dni, teraz nie mogę się zalogować, jakby coś zmienili w energa. Dane logowania mam poprawne a wyrzuca mi komunikat:
Działa, przed chwilą świeżo zainstalowałem i poszła od strzału.
@kwlp81 niestety serwis “mójlicznik” nie jest doskonałym narzędziem i często ma problemy z logowaniem
Jeżeli nie możesz się zalogować:
- Spróbuj własnoręcznie wejść na https://mojlicznik.energa-operator.pl/ i zalogować się tymi samymi danymi
- czasem zdarza się, że serwis mójlicznik jest po prostu niedostępny, wtedy trzeba wrócić za kilka godzin
- Jeżeli Ci się to uda, spróbuj ponownie zalogować się w integracji
- czasem warto spróbować kilka razy, zwłaszcza, jeżeli pojawia się bład Captcha
- Jeżeli po kilku próbach wciąż nie możesz się zalogować, podeślij mi proszę logi z procesu logowania - z nich wyczytam, co jest nie tak (może po prostu w integracji jest jakiś błąd/trzeba dodać wsparcie dla Twojego typu konta, bo masz jakieś inne dane niż się spodziewam)
- postaram się szybko dodać wsparcie, jeżeli to jest przyczyna
- postaram się szybko dodać wsparcie, jeżeli to jest przyczyna
spoko podeślę chętnie te logi, tylko gdzie one są ? szybciej jak integrację miałem działającą to logi były, teraz jak dodaje to jest tylko to okno. chyba że w jakimś pliku
Jasne. Logi znajdziesz w katalogu Home Assistanta (/config
), z rozszerzeniem .log
.
Możesz też spróbować w Home Assistantcie wejść w ustawienia, kliknąć System
, potem Logs
. Na pierwszej stronie powinieneś widzieć ostatnie błędy, ale przydatne byłyby też dla mnie logi niższego poziomu. Możesz je zobaczyć, wybierając ...
w prawym górnym rogu okna i wybierając opcję “Show raw logs”.
Interesujące mnie logi będą miały nazwę integracji w sobie - energa_my_meter
.
Jeżeli umiesz włączyć tryb DEBUG
do logów, to byłoby w ogóle super (trzeba włączyć custom_components.energa_my_meter: debug
).
Zakładam, że po kilku próbach wciąż masz błąd…?
niestety w logach nie ma nic,żadnej zmianki, w tych rozszerzonych także. Jak włączyć ten DEBUG ?
W configuration.yaml
(tym należącym do HA) dopisujesz (= NIE kasujesz zastanej zawartości!!)
logger:
default: warning
logs:
custom_components.energa_my_meter: debug
+
restart HA (z menu w GUI = “po bożemu”)
Jeśli masz już sekcję logger
to zrób to z głową lub pokaż co masz w configuration.yaml
to podpowiemy.
Jak prawidłowo zamieszczać YAML, inny kod lub logi w postach na forum
Nie jestem autorem, ale wydaje się, że nie masz połączenia z serwerem operatora z HA
Możesz z terminala w HA wykonać
ping -c 4 mojlicznik.energa-operator.pl
jest odpowiedz:
➜ ~ ping -c 4 mojlicznik.energa-operator.pl
PING mojlicznik.energa-operator.pl (193.243.142.42): 56 data bytes
64 bytes from 193.243.142.42: seq=0 ttl=249 time=11.197 ms
64 bytes from 193.243.142.42: seq=1 ttl=249 time=11.548 ms
64 bytes from 193.243.142.42: seq=2 ttl=249 time=11.581 ms
64 bytes from 193.243.142.42: seq=3 ttl=249 time=14.704 ms
— mojlicznik.energa-operator.pl ping statistics —
4 packets transmitted, 4 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 11.197/12.257/14.704 ms
➜ ~
To to pozostaje poczekać na pomoc autora @The_Deemed
ale możesz jeszcze sprawdzić czy możesz się poprawnie zalogować na swoje konto w Energa.
Tak na konto loguje się bez problemu. Fajnie działało dlatego pomyślałem że to właśnie wina energi. ale dzięki za pomoc coś wiem więcej…
W tych logach pokazuje, że nie masz połączenia ze swoją kamerą po sieci wewnętrznej (protokół RTSP).
Nie ma natomiast żadnego błędu związanego z energa_my_meter
. Musisz niestety załączyć większy fragment logów (możesz tylko te, co zawierają [custom_components.energa_my_meter
). Z załączonych logów wynika, ze próbuje się podłączyć, ale… nie wiadomo, co stało się dalej
Zobacz też, czy masz podobny problem jak w tym zgłoszeniu: Problem z konfiguracją · Issue #10 · thedeemling/hass-energa-my-meter · GitHub
niestety w logach nie ma nic więcej. tylko pojawiają się te wpisy jak próbuje sie zalogować i nic wiecej, przejrzałem je dokładnie.
Zobacz też, czy masz podobny problem jak w tym zgłoszeniu: [Problem z konfiguracją · Issue #10 · thedeemling/hass-energa-my-mete
tutaj też nie ma nic napisane konkretnego. Wszystko mam aktualne. Pomysłałem sobie że przy pierwszej konfiguracji wpisałem zbyt czeste odświeżanie i serwer energi gdzieś tam blokuje to IP. Ale z tej samej sieci wychodzi mój komputer i na stronie się loguje normalnie.
A może poprostu coś nie tak ze strony energa
The_Deemed jak ci podam dane logowania sprawdzisz u siebie czy działa ?
Przypadek spowodował że moja integracja z Energa się naprawiła Chciałem udostępnić moje konto w energa więc zmieniłem sobie hasło. To spowodowało że od razu się połączyłem… niesamowite
Możliwe, że w dotychczasowym miałeś jakieś znaki spoza typowego dopuszczalnego zakresu, które mimo wszystko system operatora akceptuje.
(np. polskie litery lub niektóre znaki specjalne, które wymagają specyficznej interpretacji i zasadniczo się nie powinno ich stosować w hasłach jak ukośniki czy spacje)
Cieszę się, że się naprawiło, bo raczej odradzałbym dzielenia się użytkownikiem i hasłem do logowania Na pewno byśmy znaleźli inne rozwiązanie problemu. Życzę udanego korzystania z komponentu!
Super komponent wielkie dzięki.
Ciekawe czy w przypoadku posiadania fotowoltaiki na starych zasadach ( do 10kW 80% energi oddanej do odbioru w ciągu roku) jest mozliwe wyciągnąć z portalu moj licznik informacje ile mamy energi do odbioru na dany dzień?
A masz taki wskaźnik na portalu “mój licznik”? To ta aplikacja jest źródłem danych dla tego custom component. Loguje się danymi twojego konta do strony z informacją od Energa i tworzy sensory w HA. Tylko tyle i aż tyle.