jestem pierwszy raz na Waszym forum, więc uprzejmie witam.
Zainteresował mnie wątek WM-BUS, ale jakiś czas temu zdecydowałem się na soft Tasmota, więc chciałbym uprzejmie zapytać czy może ktoś z Was robił już rozwiązanie na ESP32 z Tasmota w połączeniu z CC1101, żeby odczytać licznik prądu?
Macie jakieś doświadczenie, którym moglibyście się podzielić? Byłbym wdzięczny za pomoc.
Z tego co mi wiadomo, nie istnieje soft pod Tasmota umożliwiający taką funkcjonalność. Proponuję zatem zapoznać się z wspaniałym projektem kolegi @_Szczepan, bo prawdopodobnie jest pionierem tej funkcjonalności na skalę światową. Tym bardziej należy mu się nasze wsparcie i wdzięczność za duży wkład własnej pracy, udostępnionej w duchu open source dla wszystkich - więc postaw kawę
Haha oglądasz jakiś filmik sprzed 4-5 lat (co jest odpowiednikiem kilku epok dla szybko rozwijających się projektów) i na tej podstawie sądzisz, że ESPHome nie obsługuje ESP32?
No pod względem liczby modeli MCU to Tasmota jest dzisiaj daleko z tyłu za ESPHome (bo nie dość, że obsługuje wszystkie MCU Espessiff z WiFi, czyli to samo co Tasmota, to jeszcze RPi Pico oraz wybrane konstrukcje Beken i Realtek dzięki połączeniu z projektem Libretiny).
Wiec ten argument do kosza, ilości Integracji z peryferiami nie chce mi się liczyć (nie wszystkie znajdziesz w oficjalnej dokumentacji, bo część to integracje niestandardowe - takim komponentem jest właśnie tu wspomniany projekt), oczywiście aby być bezstronnym pewnie znajdziesz w Tasmota coś co nie jest obsługiwane w ESPHome, ale co najwyżej będą to jakieś marginalne przypadki, w typowych realnych zastosowaniach jeszcze mi niczego nie brakło.
Generalnie jeśli chcesz się brać za porównywanie różnych projektów to najpierw przeczytaj ich dokumentację (bo te 2 to nie jedyne zdatne dla MCU Espressif).
Natomiast jeśli chodzi o komponent @_Szczepan to coś mi świta, że przygotowywał kiedyś też obsługę wmBus na bazie CC1101 dla Supli, ale nie wiem czy to kontynuuje.
Dziękuję za informacje. Masz absolutnie rację, że projekty bardzo szybko ewaluują. Nie pisałem, ze ESPHome nie obsługuje ESP.
W każdym razie, dla mnie najistotniejsze jest to, żeby wypchnąć komunikację po MQTT, a czy to jest Tasmota czy ESPHome, to jest wtórne. Wolałbym Tasmotę, ale nie chcę wynajdować koła od początku.
BTW: Czy widzieliście gdzieś pinout jak podłączyć Luatos ESP32C3 + CC11010 (868)? Byłbym wdzięczny również tutaj za pomoc, nie chciałbym się pomylić.
No byłoby dziwne gdyby nie obsługiwał, skoro swoją nazwę zawdzięcza pierwszym seriom MCU od Espressifa, za to pisałeś to (wychwalając Tasmota)
opierając się na materiale, który powstał w czasach, kiedy projekt ESPHome był ciągnięty przez słownie jedną osobę (przy śladowej ilości ówczesnych współ-dewelpoerów, gdy nad Tasmotą pracowało już grubo ponad 100 osób) i faktycznie obsługiwał tylko ESP8285 i ESP8266.
Tak się zastanawiam, czy zdajesz sobie sprawę z tego jak idiotyczny system nazewnictwa przyjął Espressif dla swoich MCU? - modele nowsze (co nie jest równoznaczne z lepsze!!! pod pewnymi względami “ESP32 jedynka” nadal nie ma następcy) od ESP32 też się nazywają ESP32 z przyrostkami na końcu nazwy, w dodatku mając całkowicie inną konstrukcję, a nawet zupełnie różne procesory.
Swoją drogą zajrzyj na githuba i porównaj ilość współpracowników (contributors) - to dość dobrze odzwierciedla zaangażowanie użytkowników w rozwój danego projektu i rzutuje na dynamikę jego rozwoju
tu masz wiodące na świecie i w PL projekty dla MCU Espressif (kolejność nieprzypadkowa)
a tu dla konkurencyjnych MCU chętnie używanych w chińszczyźnie (jest tam też odpowiednik Tasmoty, który nie działa na ESP)
Nie jestem takim specem jak Ty, więc szczegółów nie znam i chyba nawet nie chcę znać, bardziej interesuje mnie ta strona użytkowa i łatwość przygotowania urządzenia/sensora na potrzeby automatyki domowej, więc nie chcę dyskutować o wyższości jednych świąt nad drugimi, po prostu do tej pory używam Tastmoty, sprawdziła się, działa stabilnie, wszystko jest ok, trochę znam Tasmotę, wiec dlatego pytałem w tym kontekście.
Natomiast, dzięki tej korespondencji zapodałeś mi ciekawy wątek, żeby zagłębić się też w ESPHome. I dziękuję za to.
Odnośnie podłączenia, to mam wątpliwość czy CC podłączać, nie miałem doczynienia wcześniej z tym modułem, stąd moje pytanie czy tak?
CC (MOSI) — Lutaos (MOSI)
CC (MISO) — Lutaos (MISO)
czy na krzyż? Znaczy jedno odbiera-drugie nadaje, czyli
CC (MOSI) — Lutaos (MISO)
CC (MISO) — Lutaos (MOSI)
Zacznę od tego, że nie wiadomo czy się uda, bo nie znalazłem żadnego posta by ktokolwiek używał C3 do tego celu, a np. jednordzeniowy ESP8266 się podobno już nie nadaje do projektu komponentu v4 (nie wiem z jakiego powodu, może to RAMu ma za mało?), C3 też jest jednordzeniowy, świetne porównanie MCU jest akurat w jeszcze innym projekcie https://espeasy.readthedocs.io/en/latest/ESPEasy/ESPchips.html
W serii ESP32 (jakie by nie było) to nie ma kluczowego znaczenia, bo magistrale dostępne na zewnątrz są na wewnętrznej krosownicy, ale najlepiej połączyć tam gdzie C3 ma domyślne funkcje GPIO.
Wydaje mi się, że kluczowe jest rozumieć co się robi
MOSI to “Master Output, Slave Input” i terminologia zwykle jest w miarę zgodna
Masterem jest MCU więc to jego wyjście - Output
Slave to jakieś peryferia więc łączysz do MOSI, SI lub DI
MISO to "Master Input, Slave Output " i terminologia zwykle jest w miarę zgodna
Masterem jest MCU więc to jego wejście - Intput
Slave to jakieś peryferia więc łączysz do MISO, SO lub DO
To tak w kwestii nazewnictwa kluczowych sygnałów na szynie SPI (rzesztę skrótów chyba sam rozszyfrujesz D, to Data=dane)
nie wiem czy Ci mieszać, skoro chcesz osiągnąć rezultat zerowym wysiłkiem, ale nieco więcej jest zawsze w dokumentacji
Nie ma znaczenia z jakiego projektu korzystasz, musisz mieć jakieś niezerowe pojęcie o sprzęcie, który chcesz użyć…