[ESP32] Upalanie pinu w esp32

Cześć,

Piszę do was z taką zagwozdką.
Miałem już to na jednej płytce, a teraz na kolejnej.
Chodzi o to, że co jakiś czas upala mi się pin do klawisza.
Klawisze dzwonkowe. Objaw jest taki że jest on cały czas wciśnięty.
Zauważyłem że to się dzieje na pinie do którego są połączone dwa klawisze tzn.
np klawisz z jednej strony pokoju i z drugiej strony. Służy on do zapalania tego samego światła.
Kable ekranowane schodzą się do rozdzielni, tam są wprowadzone na ES-8.08.H Patch Panel X8 od easyswitch.
I mostkuję pin od jednego i drugiego włącznika, a następnie idzie to na pin do esp32. Esp jest w ES-6.03 NodeMCU V2 & V3 ESP-8266 Board.
Ekran kabla jest zwarty z masą żeby nie było zakłóceń.

Co robię źle?
Może na mostku powinno być jeszcze coś?

Pozdrawiam serdecznie

Nie używasz transoptora (optoizolatora).

1 polubienie

Zgadza się, nie używam. Nie wiedziałem nawet że muszę.

A jak mam go zastosować?
Są jakieś specjalnie - dedykowane do tego ?

Np tak jak na foto

2 polubienia

Może poszukaj coś na szynę DIN, jeśli jest na niej miejsce? Nie wiem jakie masz możliwości, ale rozwiązań dla optoizolacji jest cała masa. Najtaniej to płytki z Ali oparte na popularnym układzie PC817 i jakiś patent na zamocowanie tego. Ale ważniejsze jest, że musisz zaplanować zasilanie takiego układu, bo on pasywny nie jest i musisz dopasować się do logiki ESP 3,3V.

Właśnie wolałbym coś małego na szynę.
Mam kilka takich podwójnych klawiszy w instalacji i coś czuję że się to będzie na zmianę paliło :confused:

Czyli w miejsce “przycisk” podpinam oba klawisze?

Szkoda że to nie działa pasywnie, wtedy można by było to jakoś w miarę upchać gdzieś.
Lub (ale nie wiem czy dobrze myślę) dołożyć kolejne esp32, i każdy klawisz wypuścić na osobny pin który będzie sterował tym samym przekaźnikiem.
Tylko kurde problem jest z miejscem…

Nikt nie mówi o dokładaniu kolejnych ESP. Są gotowe płytki z ESP na pokładzie i wejściami już z optoizolacją. Ba są w obudowach na szynę DIN. Ale dajesz za mało informacji aby pomagać dobierać konkretne rozwiązania sprzętowe. Jak byś wrzucił zdjęcia, to można pokusić się o kreatywne podpowiedzi jak postąpić w zastanej instalacji. Tu wszystko jest do zrobienia, to tylko kwestia świadomego wyboru i budżetu. A chyba nie wiesz jak powinno to działać i dlatego pytasz o dość podstawowe kwestie. Nie wiemy czy masz wiedzę na ogarnięcie swojej instalacji, czy jest zlepkiem podpatrzonych gdzieś rozwiązań, bez wiedzy o podstawach elektroniki. Bo na razie na to wygląda, skoro nie rozumiesz co przedstawia schemat od @isom1266. W tym schemacie nie ma znaczenia który i ile przycisków zamknie obwód do GND. Popłynie prąd przez diodę LED, przycisk i do masy. A światło wysteruje tranzystor i tym samym da niski sygnał na GPIO.

Ja sam o tym wspomniałem. Takie luźnie przemyślenie po prostu.

Dlatego pytam. Staram się nauczyć właśnie tego. Wiem jak działa optoizolator, jak działą diota itd. Po prostu nie myślałem że mogę to użyć w tym przypadku. Ale to chyba w miarę normalne jak się ktoś czegoś uczy nowego.

Niestety nie mam zdjęcia przy sobie. Jestem poza domem.
W płytce ES-6.03 nie ma optoizolacji.
A a po prostu mam do pinów w tej płytce podłączone kabelki z patchpanela od klawiszy.
Będę w takim razie musiał zastosować jakieś optoizolatory.

Pytanie tylko, czy taki PC817 powinno się stosować na każdy klawisz? Niezależnie czy jest on pojedynczy czy połączony z innym klawiszem?

P.S. Dzięki za linki.

ES-6.03 wygląda tak

i takie zdjęcie wstawione gdzieś wyżej by wiele wyjaśniało (a gdybyś zrobił zdjęcie z realnej instalacji to już w ogóle byłoby miodzio)

Transoptory powinieneś mieć na każdym wejściu (nawet sensownie zaprojektowane chińskie moduły miewają takie rozwiązania) do którego prowadzą długie przewody.

Długie z punktu widzenia MCU to przewody mające więcej niż kilkanaście centymetrów; już widzę stada protestujących, którzy mają po kilkadziesiąt cm czy po kilka metrów i nic im się nie dzieje, ale przypomnę, że tu chodzi o tzw. najgorszy przypadek (którego mamy unikać w każdym wypadku), a nie fartownie najlepszy (“u nie działa”).

Swoją drogą producent tych płytek ma taki dupochron

Zestawy do samodzielnego montażu (także złożone) są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i demonstracyjnych. Nie są przeznaczone do użytku w zastosowaniach komercyjnych. Jeśli są one używane w takich zastosowaniach, nabywca przyjmuje całą odpowiedzialność za zapewnienie zgodności ze wszystkimi przepisami.

Tak jak pisałem, ile tych przycisków masz podłączonych równolegle do jednego EL817 nie ma znaczenia. Ważne jest aby GPIO było odizolowane przez transoptor.

1 polubienie

Trochę “przeinżynierowane” rozwiązanie. Ja tam bym na początek wrzucił rezystor 1k w szereg i jakiś kondensator równolegle i powinno wystarczyć.

Dziękuję wszystkim za odpowiedz.
Zamówię EL817 na ali i zobaczymy czy mi to rozwiąże problem

Jeśli potrzebujesz więcej wejść to zastanów się nad konstrukcjami wielu transoptorów we wspólnej obudowie, będzie łatwiej zaprojektować małą płytkę.
@svatevit tu problemem nie są zakłócenia tylko indukowane na tyle wysokie napięcie, że uszkodzeniu ulega MCU, oczywiście można to rozwiązać inaczej, ale transoptory są najtańsze wśród niezawodnych rozwiązań.

1 polubienie

Masz na myśli np takie rozwiązanie?

Czy coś bardziej profesjonalnego i w obudowie ?

Ależ ja wiem doskonale dlaczego jest problem. Rezystor w szeregu zrobi ci dzielnik napięciowy i zredukuje napięcie indukowane a kondensator to wygładzi.

Zatem w/g Ciebie jaką rezystancję wewnętrzną ma GPIO w stanie digital input?

Tak ze 20Megaohmów? Plus minus.