Cześć,
Chciałem podpytać czy może mieliście do czynienia z poniższą płytką ewentualnie jesteście stanie podpowiedzieć jak wgrać do niej esphome.
Płytkę zakupiłem na tej aukcji
To NIE jest aukcja, bo nie ma tam licytacji, to najzwyklejsza oferta sprzedaży z ustaloną arbitralnie ceną…
Może zrób zdjęcie, bo w ofercie z linka są przynajmniej 2 RÓŻNE modele z przekaźnikami i z pewnością wymagają one różnych konfiguracji.
A tak naprawdę nie wiemy co masz w ręce (ale obstawiam, że @angler ma rację ta konfiguracja którą pokazał pasuje do tego modelu za 9 dolców, ta twoja być może pasuje do modelu za 5 dolców).
Dzięki Panowie za pomoc.
Przejrzałem wstępnie informacje które pokazał angler i to jest moja płytka. Zdjęć więcej nie będę robił bo właśnie nie bardzo jest co robić. Pod spodem nie nic co by się przydało. Wrócę z informacją jak uda mi wgrać nowy soft może jakieś fotki dla potomnych zrobie ;).
Jeszcze raz dzięki.
Wgrał bym tą konfigurację i 4 z sześciu przekaźników raczej będą działać
Pozostałe dwa to metoda prób i błędów.
Spróbowałbym też podłączyć do komputera przez USB .
A teraz piszesz o jakiejś z sześcioma przekaźnikami?
Jeśli “wgrasz” konfigurację z przykładu ESPHome to z pewnością nie będzie działać. Po pierwsze masz inne board, a nawet same modele ESP. Po drugie jest zupełnie inny układ wykorzystywanych GPIO.
To ktoś inny pisze, swoją drogą linkując do projektu na 4 przekaźniki,
ale zwrócił uwagę na to, że moduł ESP jest inny niż w tytule wątku
Tylko model modułu z MCU nie ma wpływu na to w jakim projekcie gotowej płytki z przekaźnikami został wykorzystany.
Wręcz ESP8266 i ESP8285 są wystarczająco zgodne by używać je zamiennie, główna różnica to flash w jednym jest wymagany zewnętrzny, w drugim jest wbudowany, ale to nie stanowi różnicy gdy MCU jest montowany z podstawowymi peryferiami jako funkcjonalny moduł (taki jak ESP-12F czy PSF-B85), do wykorzystania w większych projektach.
Przepraszam Panowie ale urwanie głowy ostatnio.
Poniżej fotki. Według mnie to jest to ta sama płytka co angler podsyłał.
Pytanie tylko czy mogę tam wgrać esphome czy raczej pozostać przy oprogramowaniu polecane przez autora filmiku?
Możesz wgrać każdy soft który będziesz umiał skonfigurować, więc wybierz taki z którym sobie radzisz dobrze.
edit - układ któremu zrobiłeś nieczytelne zdjęcie jest prawdopodobnie dodatkowym MCU, więc poszukaj projektu, który to potrafi obsłużyć…
albo używaj fabrycznego softu
Na ESP8285 jak pisałem zadziała każde firmware nadające się dla ESP8266, ale co zrobisz z drugim “procesorem” (mikrokontrolerem) to nie wiem.
edit 2
Zastanawiałem się po kiego grzyba jest ten drugi MCU i wydaje mi się, że stanowi on bypass dla GPIO ESP, które wystawiają niepożądane stany podczas bootowania (przekonasz się o tym sam czy nie będą kłapały przekaźniki przy reboocie), więc bazując na tej konfiguracji (dawno temu podał ją @angler ) możesz stworzyć konfigurację w dowolnym innym otwartym sofcie
PS Zmieniam tytuł wątku to NIE jest ESP-12F
Jeśli robisz zdjęcia elektroniki, by ją ktoś inny miał “rozpracować”, to rób zdjęcia tak by napisy były czytelne.
Ten sprzęt w ogóle jest sprawny?
moduł MCU ESP jest tak masakrycznie krzywo wlutowany w płytę główną, że szczerze wątpię w poprawność połączeń
kasztelowany otwór lutowniczy 1 powinien trafiać w pole lutownicze 2, no i ta sytuacja dotyczy całego rzędu wyprowadzeń modułu (akurat ten pin, który pokazałem jest niewykorzystywany, bo to niewykorzystane złącze anteny zamiast zewnętrznej anteny jest tam antena ceramiczna ten niebieski element, ale cała reszta może być w użyciu)
Mam taką nadziej ale nie mogę się do softu dostać niby łącze się po wifi niestety adres bramy jaki wystawia układ nie wyświetla żadnej strony www żeby skonfigurować dalej połączenie do własnej sieci.
Więc chyba zgłoszę jako uszkodzony. Polecanie może jakiś niedrogi ale sprawdzony układ 4 przekaźników pod esphome ?
Moja propozycja, za trochę ponad 100PLN od “przyjaciół”. Przeróżne wersje wykonania zasilania i wejść oraz pewność, że zadziała z ESPHome czy Tasmota. Na pokładzie ESP32 więc możesz do kwiatków wsadzić czujniki BLE i mieć odczyty z nich zbierane w ESPHome. Jest wersja zakupowa gdzie można mieć wyciągnięte GPIO na obudowę i do nich podłączać dowolne peryferia.
Do sterowania elektrozaworów (wszak to do podlewania) trzeba mieć wersję R3 z wyjściami bezpotencjałowymi. Ten proponowany na wyjściu ma “fazę”.
Podlewanie należy do tematów sezonowych i pamiętam dokładnie o tym jest już opracowanie na forum. Ten "naj"pierwszy moduł najlepiej do tego nadaje z dwóch powodów:
jest zasilany z AC więc wystarczy wspólny transformator do zasilania modułu i elektrozaworów
wszystko zasilane jest napięciem bezpiecznym ( ważne ze względu na warunki użytkowania).