Czytaj, na gotowca? …myślę że i tak później będziesz męczył bułę.
Wszystkie szczegóły już masz. Nie czekaj więc, tylko bezpośrednio możesz czytać z falownika integracją modbus. Zdobędziesz jakieś doświadczenie.
Dziękuje za wskazanie kierunku. Udało się połączyć z falownikiem. W kodzie trzeba zamienić tx z rx.
Podłączenie:
Jeśli w YAMLu musisz zamienić TX z RX to znaczy, że coś jest zwalone w tym YAMLu w innym miejscu (bo użycie pinó RX i TX niezgodnie z przeznaczeniem wyłącza sprzętowy UART i na ych samych pinach dostajesz UART programowy, jak przypuszczam sądząc po obrazku z D1 mini zapewne nie wyłączyłeś loggera w sprzęcie który ma tylko jeden UART)
UART0 nie jest na “wędrujących pinach” w ESP8266, więc albo definiujesz je zgodnie ze sprzętem i masz UART sprzętowy albo niezgodnie i wtedy zostaje on odłączony a piny są przełączane na wewnętrznej krosownicy do pracy jako zwykłe GPIO, na które można wysłać tylko emulację UART.
Jeśli coś projektujesz w oparciu o jakiś mikrokontroler, to praktycznie zawsze musisz się liczyć z jakimiś ograniczeniami sprzętu, w tym faktem, że zawsze jakieś piny będą “święte”, bo np. stanowią port potrzebny do flashowania lub debugowania, czy w ogóle wprowadzenia sprzętu w tryb bootloadera albo wręcz konfigurowania kluczowych parametrów pracy (np. poziomu napięć magistrali łączącej z RAMem czy flashem - takie rzeczy to w ESP32), zwykle kluczowe magistrale są przypisane na stałe do pewnych pinów (i nie zawsze mogą być one alternatywnie traktowane jako GPIO).
Zrób proszę w tym poście poradnik od A-z jak to zrobić jestem na etapie właśnie robienia czegoś takiego tylko trochę się pogubiłem jaki kod wkleić itp co jak ustawić. A bez sensu jest żebym zaśmiecał forum, jakbyś mógł wkleić kodowe koy i zrobić poradnik było by super
Jakiego użyłeś kodu ? podeślesz coś?