ESPHome - falownik / inwerter Anenji

Cześć
Mam anenji 11kW i od kilku tygodni na różne sposoby chce go zintegrować z HA
Dziś pożyłem się od znajomego Anenji 4,2kW który posiada RS232 i po podłączeniu mojego zestawu, HA od kopa zagadało z tym falownikiem 4,2kW.
Mam teraz pytanie jak za pomocą tego ESP32 i Konwertera moge sie podłączyć z Anenji 11kW który posiada jedynie RS485? ktoś mi cos podpowie.
Próbowałem jak Janusz_Kosciej podłączyć się do kabelka pięcio pinowego wypiętego z płytki loggera podłaczyć się, ale Anenji nie zagadał z HA

Diody są sterowane LOW dla Wi-Fi Plug Pro-05

GPIO0 LED SRV
GPIO1 TX
GPIO3 RX
GPIO4 LED NET
GPIO5 LED COM
GPIO13 Watchdog który steruje układem NE555E który wyzwala co parę sekund RST

1 polubienie

Siema dudikof157 zacznij od zmiany konwentera RS232 to TTL. Też miałem z nim problem.
Kup sobie ten >> Konwerter MAX3232 mini konwerter RS232 na TTL - Sklep, Opinie, Cena w Allegro na 100% działa z Anenji 6,2kW, Anenji 4,2kW i EASun SMG II 6,2kW.

Skoro @dudikof157 uważa, że falownik posiada RS485 to raczej konwerter ttl-RS485.
Taki, który działa z 3.3V i jest z automatycznym przełaczaniem kierunku transmisji.
Najlepiej gdyby poparł swoje tezy jakimś odwowaniem do dokumentacji.
Temat w ogóle wygląda na złożony
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4095245.html
Może to nie być problem elektryczny a innej adresacji rejestrów.

1 polubienie

Mam działający kod do Dataloggera, nie restartuje się, jak na razie działa z Ananeji 4,2kW. ESPHome w wersji 2025.7.3 plik yaml do pobrania >> Wi-Fi Plug Pro-05 – Dysk Google
esphome-wifi-plug-pro-05.zip (5,7 KB)

2 polubienia

Jak wygląda stabilność dataloggera, mój przez godzinie działa ok później zaczyna się restartować. Ja robiłem wersje co 1s impuls 50ms.

Jak na razie działa, podejrzałem co się dzieje na GPIO13 i tak samo zrobiłem dodając kod do istniejącego projektu > esphome-smg-ii/esp8266-example.yaml at main · syssi/esphome-smg-ii · GitHub

Podłączyłem datalogger do SMG II 6,2kW którego teraz używam i na chwilę obecną prezentuje się to tak (przerwy w danych spowodowane dodawaniem/zmianą encji pod siebie)

Cześć, mam pytanie ESP spiąłeś 3,3V GND, oraz RXD, TXD?

Sygnał 1s / 1s działa na razie stabilnie. BTW ktoś będzie zmieniać FW w wbudowanym module WIFI w nowych wersjach?

Tak w ramach ciekawostki jest ANJ-6200w-48pl-wifi ct ANENJI 6.2KW Hybrydowe falowniki solarne 220V Równoległe włączanie/wyłączanie sieci 48V Wifi MPPT 120A Czysta fala sinusoidalna z czujnikiem CT do paneli słonecznych - AliExpress w trybie ZEC (Zero Export to CT) pobiera tylko 22W

jeśli chodzi o podliczenie esp do Konwerter 4-kanałowy Stanów Poziomów Logicznych 3,3/5V to tak z esp 3v, gnd, rx, tx

ESP: Programator:

GND - GND
3.3V - Wyjście 3.3V (zasilanie ESP)
RX - TX
TX - RX

I trzeba zewrzeć DL z GND żeby było można programować/zrobić backup.

Nagrałem filmik. https://youtu.be/laf3v7YYIMQ może się komuś przyda.

2 polubienia

Moi drodzy walczę z anenji 11kW tym nowym z wbudowanym Wi-Fi tak jak wyżej u kolegi, jak dodać to do home asistant, po próbie dodania esphome każe podać host i port.

@Janusz_Kosciej
Wgrałeś ten kod z githuba na to ESP? Jak podłączyłeś do HA? dopiero zaczynam w tym temacie, więc proszę o jakieś porady :smiley:

@Janusz_Kosciej - Nie musisz publikować swojego numeru, możesz napisać do konkretnego użytkownika forum wiadomość prywatną:

Cześć
Podpowiedzcie proszę czy dobrze kombinuję z podłączeniem ESp32 do falownika przez wtyczkę 5 pin.
Chcę na jednej pieczeni upiec separację galwaniczną i konwersję poziomów logicznych.
Nie jestem tylko pewien czy piny po stronie falownika są prawidłowe.

Dla osób chcących bezpiecznie podłączyć falownik wg. mojego pomysłu:
Działa bezproblemowo :slight_smile:

1 polubienie

Też walczę - na teraz mam płytkę z wyrzuconym modułem i wlutowane na kabelkach ESP32. Wolałbym wrócić do oryginalnego procka z customowym firmware, ale procek nie daje się przepalać esptoolem czy tasmotizerem.
Masz jakieś info co z tym?

Przed uruchomieniem ESP zawierasz pin gpio0 z gnd?

Cześć, chciałem dorzucić garść informacji z mojego researchu, bo sam znalazłem tutaj wiele cennych informacji za co dziękuję.

W moim przypadku model ANJ-6200W-48V-WIFI (z wbudowanym wifi). Na wyjściu tylko port RJ do RS485.

Logger od chińczyka po dessmonitorze/SmartESS podziałał niecały dzień, następnie się rozłączył i już nigdy tego się nie udało naprawić, mimo mocnego kombinowania. Jednym z objawów była permanentnie wyłączona dioda ‘COM’. Dało mi to asumpt aby całkowicie zrezygnować z chińskiej chmury i wpiąć się bezpośrednio pod HA, co i tak chciałem zrobić ale może niekoniecznie na drugi dzień po pierwszym uruchomieniu.

Moduł komunikacyjny/logger u mnie wyglądał tak:

Skupiłem się na opisywanym już tutaj przez @Janusz_Kosciej i wcześniej przez @smdrwf12300 module łączności, widocznym w prawym dolnym rogu, celem jego potencjalnego zflashowania ESPhome.

Moduł po zdjęciu ekranu prezentuje się tak jak wyżej. Z kontekstu kryształu 26 MHz można stwierdzić z dużą pewnością że to jakaś odmiana ESP32 a nie 8266.

Próbowałem wszelkimi znanymi mi metodami (poza jtagiem) dostać się do tego modułu ale bez skutku, nie chciał za nic w świecie odblokować bootloadera. W monitorze szeregowym wypluwał jakieś śmieci w żadnym przypadku typowe dla ESP32.

Na ten moment nie chcę już marnować na niego czasu i pójdę przetartą już tutaj ścieżką, wylutowania go w całości zastąpienia własnym ESP32.

1 polubienie

@l4red0 dzięki za info.
@AnnoSp może wiesz, który to GPIO0?

A skąd wniosek że to jakiś ESP32? (który jest programowo niezgodny z ESP8266)
Na moje oko po funkcjach wyprowadzeń to jest ESP8285.
edit - przyjrzawszy się zdjęciu nieco bardziej (choć ma za małą rozdzielczość do takiej analizy) kilka rozwiązań na PCB w ogóle mi nie pasuje do ESP

ESP8285 obsługuje rezonatory z zakresu 24 MHz do 52 MHz.

Może to jest coś innego, ale śmieci są typowe dla ustawionej niewłasciwej szybkości UARTa.

1 polubienie

Nie upieram się, że to ESP32, natomiast z tego co mi wiadomo 8266 zazwyczaj jest w parze z kryształem 16MHz a nie 26.

8pinów na każdej krawędzi z kolei może wskazywać na ESP8XXX.

Baud rate dla monitora szeregowego ustawiałem na typowe i atypowe wartości więc to raczej nie to.

No jest to dla mnie jakiś nietypowy SoC, albo typowy ale w jakiś sposób zabezpieczony. Mam ten cały moduł już wylutowany (wpiąłem się w jego miejsce ESP32 i działa to póki co dość dobrze z syssi/esphome-smg-ii). Jeśli znajdę czas to może jeszcze do niego wrócę, bo fajnie było by mieć opcję przeflashowania go.