Cześć, nie dało się wkleić tutaj, bo za długi kontent.
Łap na czym teraz działam. To jest fork tego SYSSI, ale masz dołożony plik do anenji co trochę przerobiłem: https://github.com/kodxpl/esphome-anenji/blob/main/esp32-anenji.yaml
Już myślałem że mam gotowe, a tu @Janusz_Kosciej znowu mi namieszał w głowie
, no i trzeba przelać 8zł do chińczyka, bo z chęcią się pozbędę zasilania zewnętrznego. Jedyne co mnie martwi czy ta płytka, którą mam ten devkit poleci z zasilania Anenji, ale spróbujemy.
Jakie 8zł skoro 13zł kosztuje 10szt samego scalaka, do tego za 3,80 płytka/adapter sop/dip (też 10szt). Za kolejne 5,79zł masz 10szt gniazd JST-XH 5 pin do podłączenia taśmy z falownika prosto w adapter z przesunięciem o 1 pin.
nadal dziala bezproblemowo?
Uporałeś się z błędami CRC? U mnie się nagle pojawiły po aktualizacji. Uporządkowałem dan sensorów, bez większych modyfikacji, zaprogramowałem na nowo i same błędy. Przed aktualizacją chodziło jak złoto. W między czasie, po poprzednim wgraniu było kilka aktualizacji HomeESP i chyba coś jest skopane z nowymi bibliotekami, bo raczej wykluczam problemy natury sprzętowej, bo wgrałem skrypt testowy którego nie modyfikowałem nigdy, wcześniej działał a teraz błędy CRC.
Cześć,
oni coś tam zapowiadali że mają zmieniać domyślne biblioteki chyba do arduino, ale zabij, nie pamiętam. Ja po pierwsze zgodnie z kodem co wrzuciłem wymusiłem framework ARDUINO, a nie domyślny ESP-IDF to raz. A dwa to CRC to tylko warningi, dla świętego spokoju… wrzuć sobie dla loggera level ERROR, wówczas tylko jak będą grube błędy to zacznie logować, mi potrafiło kompletnie te moje ESP zabijać, a nie jest to jakiś tam podstawowy model, tylko już mini komputerek a i tak ilość CRC szczególnie jak załączałem doładowanie magazynu z gniazdka zabić mikrokomputerek. WIęc systemowo wywaliłem CRC zgodnie z zasadą, czego oczy nie widzą
. I to działa mi już teraz super stabilnie. Tam ten gościu @Janusz_Kosciej wrzucił ostatnio jakoś konwerter stanów logicznych, bo niby nie jest potrzebny, ale właśnie jak widać każdy Anenji to nowe pomysły producenta, więc niby są stany logiczne, ale czasami pewnie nie trzymają parametrów. Może to jest problem tych CRC, ja osobiście go jeszcze nie testowałem, a rozmawiałem z gościem jak miął jeszcze poprzeni TTL<->RS232 i u niego działało, u mnie nie działało. Dopiero wpięcie się bezpośrednio w druty zadziałało. Teraz wykresy mam już raczej stabilne (wcześniej mi wariowały jak głupie, co możesz w poprzenich moich wpisach zobaczyć).
W sumie to doszedłem o co chodzi. Trzeba pullup zrobić, jak ponożej.
uart:
- id: uart_0
baud_rate: 9600
stop_bits: 1
tx_pin: ${tx_pin}
rx_pin:
number: ${rx_pin}
mode:
input: true
pullup: true
W końcu z racji braku słońca mogłem odłączyć falownik i wpiąć się z esp32-c3. Tak jak pisałem wcześniej u mnie nie działała komunikacja po rs232 więc w końcu wpiąłem się z esp bezpośrednio do wtyczki
RX, TX, +5V i GND i wygląda że działa. Tak na serio będę się tym bawić pewnie w przyszłym roku jak wróci słońce i panele będą dawać prąd.
I have this type of inverter with integrated wifi, I want to give up on it and connect it with an esp8266D1 and TTL to RS485 converter module. I managed to get the data, I connected to the RJ45 port, pin 1 and 2, the 3.3v voltage I took directly from the board. The first time it gave an error, there was a conflict, so I cut the power to the chip on the SP485EE board, now the error has disappeared but I still have warnings.I’m thinking of connecting directly to the jack but my converter has inputs A and B
Paste your ESPHome *.yaml code.
I can’t upload the file, but I solved the duplicates by disabling internal wifi.
I used the code from esphome-smg-ii/esp8266-example.yaml at main · syssi/esphome-smg-ii · GitHub
Pozdrowienia z Ukrainy.
Piszę to za pomocą Tłumacza Google, więc z góry przepraszam za wszelkie nieścisłości.
Inwertery hybrydowe Anenji również cieszą się tu sporą popularnością. Chciałbym podzielić się kilkoma przydatnymi informacjami na ich temat.
Po pierwsze, informacje z tych inwerterów można odczytać również przez port RS485, który służy do komunikacji z akumulatorem. Jeśli port nie jest zajęty przez akumulator, Home Assistant może odczytywać dane z tego portu. Właśnie tak działa mój system domowy. Home Assistant komunikuje się z akumulatorem bezpośrednio przez JK BMS.
Po drugie, w przypadku inwerterów z wbudowanym WiFi udało mi się stworzyć most WiFi-USART na ESP32. Ta płytka działa jak „chińska chmura” i konwertuje sygnał WiFi z powrotem na USART Modbus. Oznacza to, że można podłączać urządzenia zewnętrzne bez otwierania inwertera, tak jak w przypadku starszych inwerterów Anenji. Nie mogę jednak zagwarantować, że będzie działać ze wszystkimi inwerterami. Teoretycznie różne urządzenia mogą korzystać z różnych serwerów chmurowych i różnych numerów portów. W razie potrzeby można to jednak ustalić i zmodyfikować kod oprogramowania układowego.
Szczegóły opisano na ukraińskim forum
Możesz również przeczytać tekst za pomocą Tłumacza Google. Jeśli masz jakieś pytania, odpowiem na nie tutaj lub tam.
Tez mam niestety anenji 6.2kw bez portu RS i chciałbym go zintegrować z ha ale wątek jest strasznie długi i tak szczerze to nie mam pojęcia jak się za to zabrać
Czy ktoś może zrobić te układziki i podesłać instrukcje jak to zamontować oczywiście za rozsądna cenę
Albo chociaż wskazać post którego mogę sie trzymać aby to zadziałało
Z góry dziękuję za odpowiedź
Witam! Czy możesz zamieścic kod do ESP32 dla Anenji 6,2 kW. Druga sprawa- czy rozwiązanie z konwerterem stanów logicznych BSS138 nie jest poprawne? Jeżeli jest poprawne to jaki kod do ESP32 będzie działał prawidłowo?
Hi everyone,
I’m the author of the *https://github.com/PreK/esphome-anenji-11kw-native-modbusrepository. I wanted to drop by and say a huge thank you for all the technical info shared here. It was crucial for developing the native ESPHome integration for these Anenji 11kW units (and clones).
I’ve successfully replaced the original Wi-Fi logger with a Seeed Studio XIAO ESP32-C6. It’s a total game changer to have full Modbus RTU monitoring in Home Assistant while keeping the RS485 port free for the BMS.
A quick request for the community: During my mod, I had a bit of a disaster and ripped the original PCB pads/traces. I had to go into ‘super hack mode’ to find alternative solder points and ended up using resin to secure everything in place.
If anyone has clear photos of the internal Wi-Fi port pinout (or alternative points) or wants to contribute with more hardware details, please share them here or open a Pull Request on the GitHub repo. It will help others avoid the same mess I made!
Thanks again for the great work here!
Hi there! It’s great to see people sharing their knowledge and taking the time to build a repo like this. Just out of curiosity, is this Wi-Fi module the same as the ones in EASun or Deye units? They all look identical to me, but I haven’t actually taken any of them apart myself to check. If anyone has more info or has seen the internals, please share!
Problem braku komunikacji czy błędów, najczęściej spowodowany jest nieprawidłowym podłączeniem lub użyciem wątpliwej jakości przewodów (np. Dupont) jak również użyciem błędnego kodu.
Z racji że ten problem wielokrotnie napsuł mi (i nie tylko mi) nerwów zaprojektowałem płytkę drukowaną z gotowym gniazdem do podłączenia do falownika.
Zbudowany jest na ESP32-C3 i modułem ADUM1201 według schematu jak we wcześniejszych moich postach z wgranym kodem od Syssi do odpowiedniej wersji falownika. Moduł jest galwanicznie odseparowany od falownika więc wymaga zewnętrznego zasilania przez USB-C.
Układ działa i jest sprawdzony z falownikami Anenji/Easun itp w wersjach 4kW, 6,2kW i 11kW z wbudowanymi dataloggerami.
W najbliższych dniach na Youtube na kanale Andix Power Tech Innovator pojawi się filmik z przykładowymi podłączeniami.
Jeśli ktoś z Was jest zainteresowany to zapraszam do kontaktu w wiadomości prywatnej
A jak mam to traktować jako ogłoszenie sprzedaży? Chwali post? Czy jak? Nie widzę tu ceny ani linku do jakiegoś portalu aukcyjnego. Jeśli chodziło o sprzedaż to bardzo proszę pisać takie rzeczy na dziale
I ewentualnie podlinkować tutaj.
Dzień dobry. Zainstalowałem ten moduł w moim Anenji 6,2 kW i wszystko działa poprawnie.
Mam pytanie, czy można dodać do oprogramowania układowego możliwość sygnalizacji połączenia Wi-Fi?