Mam problem po ostaniej akualce ESPhome do 2025.7.4
Nie kompiluje tego konkretnego kodu na framework arduino, i esp-idf.
Za malo miejsca we flesh. Jak sobie z tym poradzić.
Kod:
Tak szukałem. Ale te posty w większości są z 2024. U mnie to jeszcze 2 miesiące temu się kompilowało na framework arduino, i version_4. Proszę tylko o jakąś wskazówkę.
Ja czytam i uważam, że to zupełnie aktualne informacje. Problemy rozpoczęły się po wersji lipcowej? Walczą na forum z tym samym problemem użytkownicy w różnych tematach, a w linkowanym @szopen opisał w czym problem. Zawsze możesz też zajrzeć do oficjalnej dokumentacji oraz oficjalnego forum HA. ESPHome 2025.7.0 - 16th July 2025 — ESPHome
Mam ESPhome 2025.7.4
Z framework arduino, pokazuje za malo miejsca w flash, i zaleca przejście na esp-idf:
RAM: [== ] 17.6% (used 57724 bytes from 327680 bytes)
Error: The program size (1941988 bytes) is greater than maximum allowed (1835008 bytes)
TIP: Your ESP32 with Arduino framework has run out of flash space.
To fix this, switch to the ESP-IDF framework which is more memory efficient:
In your YAML configuration, modify the framework section:
esp32:
framework:
type: esp-idf
Clean build files and compile again
Note: ESP-IDF uses less flash space and provides better performance.
Some Arduino-specific libraries may need alternatives.
*** [checkprogsize] Explicit exit, status 1
Flash: [==========] 105.8% (used 1941988 bytes from 1835008 bytes)
========================= [FAILED] Took 48.74 seconds =========================
z framework esp-idf:
Warning: the ‘src_filter’ option cannot be used with ESP-IDF. Select source files to build in the project CMakeLists.txt file.
Reading CMake configuration…
Library Manager: Installing SPI
Warning! Could not find the package with ‘SPI’ requirements for your system ‘linux_x86_64’
Library Manager: Installing SPI
Warning! Could not find the package with ‘SPI’ requirements for your system ‘linux_x86_64’
Dependency Graph
|-- noise-c @ 0.1.10
Compiling .pioenvs/water-meter/src/esphome/components/wmbus/rf_cc1101.cpp.o
Compiling .pioenvs/water-meter/src/esphome/components/wmbus/translatebits.cpp.o
In file included from src/esphome/components/wmbus/rf_cc1101.h:9,
from src/esphome/components/wmbus/rf_cc1101.cpp:1:
src/esphome/components/wmbus/cc1101_rf_settings.h:3:10: fatal error: ELECHOUSE_CC1101_SRC_DRV.h: No such file or directory
Looking for ELECHOUSE_CC1101_SRC_DRV.h dependency? Check our library registry!
OK, sorki. Nie doczytałem do końca. Teraz zainstalowałem esphome-2025-6 jako dodatek. Ale chyba nie może być uruchomiony jeden i drugi, tak? Zobaczę czy mi się skompiluje w tym 2025-6
EDIT:
ok, skompilował i wgrałem, działa. Ale czy mogę mieć jednocześnie włączone dwa ESPhome? Bo do kompilacji musialem wyłączyć ten 2025-7-4
EDIT:
Dobra wycofuje pytania. Działa przy włączonych ESP 2025-7-4 i ESP 2025-6-3. Dekoduje ramki, wszystko hula.
Dzięki.