Nie każdy wie co to ZIPy - u nas to trytytki
A u nas jeszcze prościej: plastykowa opaska zaciskowa
I zipy, i trytytki a nawet trytki, są mi znane, chodziło mi bardziej o stwierdzenie “pod izolację” to mnie zmyliło
Witam,
Szukam urządzenia które poda mi temperaturę z 4 źrodłeł (piec, woda, cwu, temp. kotłowni.) Podacie mi jakś sklep ewentualnie instrukcje. Chce to dodać odczyt do HA.
Dzięki
sonoff basic=> wgrywasz tamoste i możesz podpiąc na raz 8szt ds18b20. Chyba najtańsze rozwiązanie na takie opcje w kotłowni
Dokładnie ten sam sprzęt można użyć z ESPHome
(a jak widać w przykładzie ktoś miał do ESP podpięte i 12 czujników DS18B20)
Chociaż ja bym nikomu do tego nie polecał Sonoff Basic do takiego zastosowania, ponieważ jego zasilacz impulsowy jest właściwie bez żadnej izolacji (więc na płytce mamy zarówno 230V~ jak i ponad 320V= i tu nie ma literówki, u siebie mam realnie w okolicy 240V~ więc za prostownikiem z filtracją jest jeszcze więcej)
znacznie bezpieczniej użyć dowolnego modułu ESP w postaci płytki prototypowej zasilanej typowym zasilaczem wtyczkowym USB (które przeważnie występują w II klasie izolacji, więc potencjalne zagrożenie jest praktycznie zerowe).
Trochę odgrzeję temat - zasilacz jest izolowany. Oddzielnie jest masa zasilacza
,
oddzielnie cyfrówka
i oddzielnie analogówka
Nie mam płytki pod ręką żeby się na 100% upewnić, ale troszkę bym się przeraził, jakby wszędzie była sieć
Aktualnie produkowana wersja jest zaprojektowana już normalnie
jakkolwiek miałem w ręce ich wczesne wypusty i wiem, że nie powinny były zostać dopuszczone do sprzedaży.