Cześć,
migruje się z całym NASem i smarthomem ze starego pi na fujitsu futro i chciałbym użyć nieco nowych fiuczerów, tj. transkodowanie video w jellyfin, czy machine learning do rozpoznawania twarzy w immich.
Potrzebuję więc zainstalować kartę graficzną. Kwestie riserow czy konfiguracji to raczej przejdę sprawnie i szybko, ale nie wiem jak rozwiązać sprawę z zasilaniem. Oryginalny zasilacz daje max 40W, spokojnie starcza to na obsługę dodatkowych dysków, ale karta graficzna to kolejne “do 40W”. Przynajmniej tak widzę w informacjach, np. dla kart gtx1050
Jak rozwiązać kwestię zasilania?
czy mocniejszy zasilacz rozwiąże sprawę, czy raczej popalę elektronikę?
czy szukać karty gtx z oddzielnym zasilaniem i dostarczyć te 40w “obok”?
40w to o wiele za mało a co do karty to ta karta gtx1050 wydaje mi się za słaba jak do takich zadań choć nie dokońca wiem ile zasobów biorą jellyfin i immich tu byś musiał trochę poszukać chyba żeby ktoś tu się znajdzie. Jeśli możesz to wymień cały zasilacz a nie dawaj kolejnego chyba żeby się nie da.
Jak dla mnie, baza w formie kompa z datą premiery procesora w 2013r, bez miejsca, z archaicznymi mSata, mPCIe, PCIe x1 itp, z przeznaczeniem jakie opisujesz, to strzał w kolano. Wartość tego żadna, bo dobrej klasy zasilacz będzie droższy niż te pudełko, że o dodatkowych kosztach riserów i potencjalnych problemów z konfiguracją nie wspomnę.
Cokolwiek w normalnej obudowie, płytą i zasilaczem, nawet od gen.6 będzie znacznie lepszym wyborem.
Za tę przysłowiową stówkę, to już lepiej kupić Wincor Nixdorf Beetle M-III, którego recenzję masz poniżej. Serwer za 100zł - Wincor Nixdorf Beetle M-III
Komputer POS Wincor Nixdorf Beetle M-III w testowanej wersji posiada
procesor Celeron G3900 (2c/2t 2.80 GHz)
4 GB pamięci DDR4 SODIMM (max 2x32GB)
dysk 128GB SSD/500GB HDD SATA 2.5"
1 slot PCIe 3.0 x16
2 sloty PCIe 3.0 x2
1 slot mSATA
3 gniazda SATA
1 porty gigabitowego ethernetu
2 zatoki na dyski 2.5"
1 zatokę na dysk 3.5"
4 gniazda USB 2.0,
2 gniazda USB 3.0,
3 gniazda PoweredUSB 12V
1 gniazdo PoweredUSB 24V
2 gniazda DVI-I (Panellink2)
1 gniazdo D-SUB
4 gniazda RS232 oraz 1 złącze LPT (opcjonalnie)
Osobiście nic co nie ma min. litografii 14nm bym nie kupował, to pierwsze kryterium eliminacji sprzętu jak dla mnie.
Podsumowując - nie idź tą drogą…
Tak, spalisz przetwornice 12 i/lub 5 VDC na płycie głównej.
Ale raczej nie odpalisz na tym Fujitsu i immich 4gb ramu to minimum dla HA. Jeśli kupujesz to najlepiej z SSD a HDD tylko dla kamer, zdjęć itp. z tego co kojarzę to ten Celerona nie spełni wymogu energooszczędności. Ale tak to jest jak chcesz serwer za 100. Lepiej dać trochę więcej za jakiegoś mini pc z N100/150 zresztą poczytaj sobie bo jest dużo o tym wątków na forum. Np ten Terminal pod HA
EDIT: chociaż 13w w spoczynku nie jest źle ale raczej nie będzie stał.ciągle w bezczynności. Poza tym ten co proponuje jest droższy to można go dorwać nawet za 500zł
Na 100% się zgodzę z przedmówcami S920 jest dziś wyborem całkowicie bez sensu (i o ile dobrze kojarzę nie da się skorzystać z tego złącza, które wygląda jak pcie bez dedykowanego risera, bo tam się pinout nie zgadza z pci), o ile RAM nie będzie tu jakimś ograniczeniem, bo da się tam wcisnąć bodajże DDR3 SODIMM 1.5V łącznie 16GB czy nawet bodajże 32GB (2 rzadko spotykane moduły 16GB w architekturze 2Gx64), no nie ma też mowy o żadnej energooszczędności, bo to za stara generacja sprzętu.
Fabryczne flaki jak RAM czy śmiesznie mały ssd są do wyprucia, i tu kolejna niespodzianka ssd msata są mniej więcej 2x droższe od swoich odpowiedników m.2 sata.
Prywata.
Niedawno chciałem wykorzystać ssd msata (rozmiar HS czyli w ogóle taki malutki, bo króciutki i jeszcze droższy od zwykłych FS) którym upgrade’owałem parę lat temu jakiś jeszcze bardziej dziwny zabytek i kolejna niespodzianka - przejściówka z m.2 na msata nie mieści mi się mechanicznie w nowszych konstrukcjach, gdzie teoretycznie mógłbym wykorzystać ten, było nie było dość drogi, ssd (a dzięki temu, że to HS, to na długość niby da się upchnąć z przejściówką zamiast m.2 2242 tylko… gdyby w nowszych konstrukcjach dla slotu 2242 zarezerwowano miejsce mechanicznie wolne od przeszkód chociaż na 3042 to by wszedł, a tak gniazdo msata jest po prostu za szerokie… już myślałem o obróbce przejściówki dremelkiem by ją zwęzić ale się nie da, bo bym obciął piny zasilania, a i tak ją wcześniej ciąłem, by się zmieściła na długość, bo producent nie przewidział jej montażu w miejscu krótszym niż 2280…).
Koniec prywaty.