Fujitsu Futro S920 - zasilanie

Cześć,
migruje się z całym NASem i smarthomem ze starego pi na fujitsu futro i chciałbym użyć nieco nowych fiuczerów, tj. transkodowanie video w jellyfin, czy machine learning do rozpoznawania twarzy w immich.

Potrzebuję więc zainstalować kartę graficzną. Kwestie riserow czy konfiguracji to raczej przejdę sprawnie i szybko, ale nie wiem jak rozwiązać sprawę z zasilaniem. Oryginalny zasilacz daje max 40W, spokojnie starcza to na obsługę dodatkowych dysków, ale karta graficzna to kolejne “do 40W”. Przynajmniej tak widzę w informacjach, np. dla kart gtx1050

Jak rozwiązać kwestię zasilania?

• czy mocniejszy zasilacz rozwiąże sprawę, czy raczej popalę elektronikę?
  • czy szukać karty gtx z oddzielnym zasilaniem i dostarczyć te 40w “obok”?

40w to o wiele za mało a co do karty to ta karta gtx1050 wydaje mi się za słaba jak do takich zadań choć nie dokońca wiem ile zasobów biorą jellyfin i immich tu byś musiał trochę poszukać chyba żeby ktoś tu się znajdzie. Jeśli możesz to wymień cały zasilacz a nie dawaj kolejnego chyba żeby się nie da.

Jak dla mnie, baza w formie kompa z datą premiery procesora w 2013r, bez miejsca, z archaicznymi mSata, mPCIe, PCIe x1 itp, z przeznaczeniem jakie opisujesz, to strzał w kolano. Wartość tego żadna, bo dobrej klasy zasilacz będzie droższy niż te pudełko, że o dodatkowych kosztach riserów i potencjalnych problemów z konfiguracją nie wspomnę.

Fujitsu Futro S920 S720 - Cienki klient dla MacGyvera

Cokolwiek w normalnej obudowie, płytą i zasilaczem, nawet od gen.6 będzie znacznie lepszym wyborem.
Za tę przysłowiową stówkę, to już lepiej kupić Wincor Nixdorf Beetle M-III, którego recenzję masz poniżej.
Serwer za 100zł - Wincor Nixdorf Beetle M-III
Komputer POS Wincor Nixdorf Beetle M-III w testowanej wersji posiada

• procesor Celeron G3900 (2c/2t 2.80 GHz)
  • 4 GB pamięci DDR4 SODIMM (max 2x32GB)
  • dysk 128GB SSD/500GB HDD SATA 2.5"
  • 1 slot PCIe 3.0 x16
  • 2 sloty PCIe 3.0 x2
  • 1 slot mSATA
  • 3 gniazda SATA
  • 1 porty gigabitowego ethernetu
  • 2 zatoki na dyski 2.5"
  • 1 zatokę na dysk 3.5"
  • 4 gniazda USB 2.0,
  • 2 gniazda USB 3.0,
  • 3 gniazda PoweredUSB 12V
  • 1 gniazdo PoweredUSB 24V
  • 2 gniazda DVI-I (Panellink2)
  • 1 gniazdo D-SUB
  • 4 gniazda RS232 oraz 1 złącze LPT (opcjonalnie)

Osobiście nic co nie ma min. litografii 14nm bym nie kupował, to pierwsze kryterium eliminacji sprzętu jak dla mnie.

Podsumowując - nie idź tą drogą…

Tak, spalisz przetwornice 12 i/lub 5 VDC na płycie głównej.

1 polubienie

Ale raczej nie odpalisz na tym Fujitsu i immich 4gb ramu to minimum dla HA. Jeśli kupujesz to najlepiej z SSD a HDD tylko dla kamer, zdjęć itp. z tego co kojarzę to ten Celerona nie spełni wymogu energooszczędności. Ale tak to jest jak chcesz serwer za 100. Lepiej dać trochę więcej za jakiegoś mini pc z N100/150 zresztą poczytaj sobie bo jest dużo o tym wątków na forum. Np ten Terminal pod HA
EDIT: chociaż 13w w spoczynku nie jest źle ale raczej nie będzie stał.ciągle w bezczynności. Poza tym ten co proponuje jest droższy to można go dorwać nawet za 500zł

Przy obecnych cenach RAM, raczej należy używać czasu przeszłego. Ostatnie oferty poniżej 500zł były na początku grudnia.

2 polubienia

Na 100% się zgodzę z przedmówcami S920 jest dziś wyborem całkowicie bez sensu (i o ile dobrze kojarzę nie da się skorzystać z tego złącza, które wygląda jak pcie bez dedykowanego risera, bo tam się pinout nie zgadza z pci), o ile RAM nie będzie tu jakimś ograniczeniem, bo da się tam wcisnąć bodajże DDR3 SODIMM 1.5V łącznie 16GB czy nawet bodajże 32GB (2 rzadko spotykane moduły 16GB w architekturze 2Gx64), no nie ma też mowy o żadnej energooszczędności, bo to za stara generacja sprzętu.
Fabryczne flaki jak RAM czy śmiesznie mały ssd są do wyprucia, i tu kolejna niespodzianka ssd msata są mniej więcej 2x droższe od swoich odpowiedników m.2 sata.

Prywata.
Niedawno chciałem wykorzystać ssd msata (rozmiar HS czyli w ogóle taki malutki, bo króciutki i jeszcze droższy od zwykłych FS) którym upgrade’owałem parę lat temu jakiś jeszcze bardziej dziwny zabytek i kolejna niespodzianka - przejściówka z m.2 na msata nie mieści mi się mechanicznie w nowszych konstrukcjach, gdzie teoretycznie mógłbym wykorzystać ten, było nie było dość drogi, ssd (a dzięki temu, że to HS, to na długość niby da się upchnąć z przejściówką zamiast m.2 2242 tylko… gdyby w nowszych konstrukcjach dla slotu 2242 zarezerwowano miejsce mechanicznie wolne od przeszkód chociaż na 3042 to by wszedł, a tak gniazdo msata jest po prostu za szerokie… już myślałem o obróbce przejściówki dremelkiem by ją zwęzić ale się nie da, bo bym obciął piny zasilania, a i tak ją wcześniej ciąłem, by się zmieściła na długość, bo producent nie przewidział jej montażu w miejscu krótszym niż 2280…).
Koniec prywaty.

No właśnie co chwilę wyświetlają mi się jakieś głupie filmiki AI i mnie to wkurza bo nie mogę przez takie głupoty kupić ani RAMu ani karty graficznej.