Fujitsu Futro S940 - dodatkowy dysk SATA

Witam wszystkich.
Pozwolę sobie odświeżyć temat S940 i dodatkowego dysku, a nawet kilku. Troche to trwało bo towar zamówiony z Ali…
A więc tak… poszedłem “na bogato”, w efekcje uzyskałem.

• zasilanie z zasilacza pico-ATX włożonego do środka obudowy
  • system odpalony z dysku nvme (z przelotki PCI-E->nvme)
  • dołożone 2 dodatkowe dyski sata (przelotka M2 key-E → 2x sata)
  • orginalne złącze M2 SATA obecnie nie wykorzystane… ktoś chce może użyć

Kupiony sprzęt:

Kilka uwag dla potomnych :wink:

Zasilacz pico wymaga drobnej przeróbki. Trzeba na stałe zewrzec styki PSU-ON (to ten z zielonym kabelkiem, tutaj utrudnione, bo pcb lutowane bezpośrednio do wtyczki, więc polecam porównać z wtyczką z PC albo zdjęciami z netu). Ja zrobiłem to na stałe lutując zwore. Na zdjciu słabo widać ale zwieramy 3 (nie drugi!! ) i 4 pin, wyszło mniej więcej tak:

Polecam to jakoś dobrze zabezpieczyć, żeby się wtyczka z czymś nie zwarła. Można klejem na gorąco przykleić złącze wtyczki do obudowy.

Adapter nvme, całkiem fajne rozwiązanie. PCB ma na narożnikach magnesy i sam się bez problemu przyczepia do tej zdejmowanej części obudowy więc w niej nie “lata”. Adapter nvme, uważam za najciekawsze rozwiązanie poniżej testy:

Nie jest to max nvme oczywiscie ale dysk dość wiekowy samsung, więc cudów nie oczekiwałem. Na SATA było coś koło cache: 550MB/sek, buffered disk 220 MB/sec.
Dość ważna uwaga po włożeniu dysku nvme, i wyjęciu dysku z systemem. Będzie problem z botowaniem. Nie przejmować się wkładamy USB z proxmoxem i robimy instalkę wszystko powinno ruszyć bez problemu.

Przelotka M2-keyE (to ten od kart wifi, modemów itp) jest obok złącza M2-SATA. Są również wersje na 4 hdd niestety nie zmieszczą się ta na 2 dyski pasuje idealnie. Zasilanie trzeba wziąć oczywiście z adaptera pico ATX

Do dysków wydrukowałem sobie stelaż do montażu… żeby wszystko wobudownie nie latało tylko jakoś tak w miare było poukładane. Jest bardzo ciasno ale się da. Od strony złącz dysku mieści się spokojnie zasilacz picoATX (brak go na zdjęciu)

W zależnośći od potrzeb możecie kupić tylko “część” zestawu i np. użyć przelotki nvme i zlacza m2 sata jako drugi dysk. Albo zasilacz + przelotka M2 key-E SATA.

1 polubienie