Fujitsu Futro S940 - dodatkowy dysk SATA

Napisałeś, że masz

a chcesz aktualizować do

Na odwrót. Wymieniłem model mojej płyty głównej i wersję BIOS a niżej napisałem jaka jest aktualna wersja.

1 polubienie

Hehe popatrz na tamtego posta - można go zinterpretować odwrotnie :grin:

na zdjęciu widać 5.0.0.13 i nigdzie na foto nie widać wersji, która by się jakkolwiek odnosiła do wersji które wymieniłeś w tekście (może masz już tą wersję wgraną?)

Ostrzegałem, bo copyright w biosach często ma nieaktualizowany rok (a na zdjęciu nie widzę daty wydania, ani niczego co by było dość jednoznaczne).

to R1.5.0 to z nalepki na płycie?

Ta wersja Core (5.0.0.13) nie wiem właściwie do czego się odnosi i ona też powoduje zamieszanie.
Wersja BIOS z ekranu post.

Właśnie sprawdziłem autoupdate i niestety nie działa :frowning:

Prawie każdy PC ma możliwość aktualizacji BIOS z USB (pendrive).

odnosi się co core biosu, oba mają takie samo core jak znam życie

autoupdate wymaga podpięcia Ethernetem do sieci z aktywnym poprawnym DHCP, no i z dostępem do internetu oraz oczywiście serwer aktualizacji musi działać (a to chyba wypust po okresie wsparcia?), a tak w ogóle to ta opcja może być limitowana do użytku w korpo (tzn. może wymagać własnego serwera aktualizacji)

BIOS-Manual_D3543_D3544_UK.zip (969,0 KB)

Wszystkie warunki spełnione, w BIOS zapisany jest serwer do aktualizacji, ale faktycznie usługa może już nie działać.

A po aktualizacji mały sukces - oba dyski widoczne. Właśnie leci instalacja Windows 11 Pro.

Da się na wiele sposobów (można sobie przygotować z adminpacka pendrive), ale widzę, że to jakoś ogarnąłeś.

Na początek zacznijmy od tego jak zasilany może być S940. Jak już było wspomniane jest tam biała wtyczka 4 PIN. Jest idiotycznie zgodnia ze złączem 12V ATX+ (takie które dostarcza dodatkową moc do podkręconych proców, i chyba GPU, które też miały wersje 4/8 PIN)
Proponuje zakupić zasilacz PICO PSU. Te o mocy >120W mają wspomnianą złączke 4 pin podwójną. Uwaga obie są troche inne nie wciskać na siłę.
I właśnie z tej złączki zasilamy płyte główną S940.
Zasilacz PICO PSU podłączamy do zwykłago zasilacza 12V (jak mnie pamięć nie myli toleruje 9-18V).
Oczywiście żeby PICO był włączony w tej dużej wtyczce trzeba zewrzeć zielony z dowolnym czarnym.
W bonusie w zależnośći od wersji PICO mamy 2-4 złączy do zasilenia dysku HDD (sata, bądź MOLEX). Pozwole sobie przypomnieć oczywistą oczywistość że są przejściówki z zasilania MOLEX na sata :slight_smile:

Przykładowy zasilacz PICO https://allegro.pl/oferta/zasilacz-dc-12v-24pin-160w-itx-atx-pico-14662385983

P.S. Na razie nie mam s940, więc nie sprawdzę. Ale w planach na najbliższą przyszłość jest

1 polubienie

Pytanie czy jest tam jakiekolwiek napięcie.

Opisana wyżej sztuczka moim zdaniem ma się opierać na zasilaniu zarówno płyty głównej (wewnętrznym złączem DC IN, które występuje w niektórych wersjach płyt głównych produkowanych przez Kontron) jak i dysków bezpośrednio z zasilacza, a nie z płyty głównej, więc nie ma żadnego znaczenia czy napięcie zasilania dla dysku sata jest na płycie, czy go nie ma.

Tylko hmm, wersje płyt, które można w ten sposób zasilać mają też złącze zasilania dysku (ale tylko jedno i potrzebny do niego specyficzny kablelek).

Z tego co wiem nie ma tam napięcia, ktoś na filmie YT to mierzył. Tam jest wejście zasilania, może jakaś dioda, czy cos…

Dokładnie tak. Zdarzyło mi się w kilku dyskach uwalić dysk przy długotrwałej pracy na podłączonej do zasilacza zewnętrznego. Uwalił się kontroler dysku. Podejrzewam, że spowodowane to było to, że o ile masy były połączone to pomiędzy 5V płyty i 5V zasilacza zewnętrznego występuje zawsze jakaś różnica potencjałów i sobie poprostu prąd płynie. Przy podłączeniu przez kilka godzin nie ma problemu, ale w długim okresie czasu kilku miesięcy uwaliły się 3 hdd. Na tyle dużo żeby podejrzewać że coś nie tak jest w takiej wersji.
W tym rozwiązaniu nie ma tego problemu, bo zasilamy wszystko z tego samego źródła zasilania i zarówno 5V jak i 12V powinno mieć ten sam potencjał.

Gdzieś w komentarzach YT czytałem że ktoś podłączył zasilacz ATX i płyta bez problemu się bujnęła. Jeżeli chodzi o płyte z s940, to jest to jakiś model robiony specjalnie dla fujitsu. Bios podobno pasuje z D3543-S. Specka się troche niestety nie zgadza. D3543-S ma PCI-e x4 a my mamy 1x, ale widać że PCB jest pod PCI-e x4. Gniazda USB tam są 3 (podwójne) w s940 jest 1 (podwójne) ale drugie i trzecie niewlutowane.
Tak samo w D3543-S są 2x SATA, + 1 sata płaskie z zasilaniem (takie jak w dell wyse Zx0). A u nas tylko punkty lutownicze… i cholera wie czy w sofcie nie jest dodatkowo powycinane.
A jako ciekawostka D3543-S nie ma złącza krawędziowego do zasilenia terminala z POE a tutaj jest, niestety cena adaptera zabija, znalazłem za niecałę 250 USD.

Nie sprawdzimy nie będziemy wiedzieć czy działa. Można prosto sprawdzić podłączając odpowiedni kabelek z zasilacza PC pod tą białą wtyczkę, i nie generować sobie kosztów, jakby miało nie zadziałać.

A po co łączyłeś masy i zasilania różnych zasilaczy? Przecież to nie jest do niczego potrzebne, dyski mogą być zasilane z zasilacza zupełnie odizolowanego od tego, który zasila płytę główną, magistrale ATA, SATA i SCSI sobie z tym radzą na luzie i żaden kontroler nigdy mi nie spłonął, a takie rozwiązania stosowałem już w ubiegłym wieku i to przez wiele lat gdy pracowałem dla “Januszy biznesu”.

W drugiej kwestii - prawdopodobnie S940 występuje w kilku odmianach, ale taka, która była w sporej ilości na rynku na 100% bazuje na płycie D3543A1 i tu jest procek J5005, a sama płyta dość mocno okrojona.

A i jeszcze jedno - istniała wersja z wewnętrznym zasilaczem, a w manualu widzę, że jest on akcesorium opcjonalnym, więc przy założeniu, że wszystkie wersje były na bazie D3543A1 to to złącze zasilania płyty głównej musi działać.

A pisałem że łączyłem? Napisałem że są połączone bo zawsze są musi być przynajmniej 1 potencjał wspólny… zobacz sobie pinouty złącz w pc, nawet jak nie ma zasilania na danej szynie, to i tak gnd musi być wyprowadzone.

no bez przesady mówiąc spalił miałem na myśli że elektrycznie przestał działać. Być może była to kewstia tego modułu ale raczej markowy był.

Faktycznie jak patrze na tabelke z poprzedniego postu, to to co jest najbardziej pasuje w D3543A, więc będzie napięcie 12V a nie 8-36V. Jak się przyjrzeć sekcji zasilania to brakuje tam sporo elementów które są w D3543 i wyglądają na jakąś przetwornice.

Widząc jak oszczędzają zarysykowałbym stwierdzenie że jak jest gniazdo wlutowane to powinno działać. kwestia tylko czy 12V, czy 8-36V … ale w sumie 12V mieści się w zakresie 8-36 :smiley:

Tak, ten potencjał zapewniają też magistrale, więc nawet nie ma potrzeby łączenie mas zasilaczy (choć oczywiście są one połączone, gdy zasilasz dyski z płyty głównej)

Hehe nie czepiajmy się słówek, oczywiście mam na myśli brak awarii

Być może była - po wielu latach pracy w sektorze wykorzystującym sprzęt komputerowy z raczej najdroższej półki miałem wielokrotnie okazję doświadczyć wpadek znanych producentów np. łącznie z przypadkiem, gdzie dotarła partia dysków klasy enterprise w których było 20% wadliwych egzemplarzy (i nie był to wałek polskiego dostawcy, bo rzecz się nie działa w PL :upside_down_face: a dyski były dostarczane bezpośrednio przez dystrybutora ich producenta).

No ja tu bym nie łączył niczego z oszczędnościami, klient (Fujitsu) taką wersję zamówił i taką dostał, a skoro swoich klientów informuje że w modelu S940 zasilacz wewnętrzny jest opcjonalny (i nawet gdzieś jest jego konkretny model), to wewnętrzne gniazdo zasilania płyty głównej musi działać w każdym egzemplarzu.

Jakkolwiek wracając do tych oszczędności - montowanie podzespołów, które są z jakiegoś powodu zbędne nie jest praktykowane - przy produkcji partii produktu idącej w setki tysięcy sztuk to by generowało straty liczone w dziesiątkach lub nawet setkach tysięcy € (zależy ile kosztują elementy nie wymagane w specyfikacji), a akurat złącza Molex do PCB z serii przeznaczonych dla tak dużych prądów są dość drogie - myślę, że to okolica 1-2€/szt w hurcie.

Użytkowników S940 jest chyba sporo na forum, więc może się odezwie ktoś, kto ma płytę inną niż D3543-A1 (to nie jest pełne oznaczenie, ale ono definiuje zamontowany sprzęt, rewizje są oznaczane takim dość długim ciągiem, który chyba się gdzieś wyżej przewinął) jakkolwiek feedback użytkowników D3543-A1 też jest wskazany.

Witam.
No więc nadszedł czas. S920 dzisiaj odebrany, zakup na alledrogo.
Krótkie informacje dla potomnych :wink:

Oznaczenie z plyty D3543A11 GS 3

Jak widać przy wtyczce DC-IN (ta biała 4 pin prawy dolny róg) widać mnóstwo niewlutowanych elementów. Podejrzewam że to przetwornice które w wyższych odelach są używane do zasilania z 8-24V.
Ale jest też dobra wiadomość po podłączeniu złącza 4pin (12V) zasilacza ATX płyta wyszyła bez problemu, a więc poprzednie rozważania okazały się słuszne jak wykombinować sobie zasilanie do dysków sata.

Kolejna rzecz którą się rozczarowałem. “Kołek” do dysku m2 jest wlutowany na płyte na stałe. Raczej trudno będzie go wylutować. W związku z powyższym trzeba sobie odpowiedi kołeczek gdzieś skołować albo pozostanie nam rzeźba. Jeżeli nie usuwamy kołka, to trzeba uważać przy wyborze dysku, żeby kośći były tylko z jednej strony, bo jak dysk będzie dwustronny to może być prolbem z montażem.

Ostatni szczegół dość istotny szczególnie przy konfiguracji, a mianowicie wyjścia obrazu. Mamy dostępne tylko 2x display port, żadnego D-SUB, DVI. Niby serwer i obraz potrzebujemy tylko do konfiguracji, ale dla niektórych może być problem.

Chyba 940 ? Dziś już trudno w nowych monitorach o D-SUB, DVI, ale są przejściówki DP → HDMI.

Ależ oczywiście… pisane na szybko :neutral_face:

W nowych monitorach przede wszystkim HDMI. A co do przejściówki trzeba ją mieć :slight_smile: więc uprzedzam tak na przyszłość.

Witam wszystkich.
Pozwolę sobie odświeżyć temat S940 i dodatkowego dysku, a nawet kilku. Troche to trwało bo towar zamówiony z Ali…
A więc tak… poszedłem “na bogato”, w efekcje uzyskałem.

• zasilanie z zasilacza pico-ATX włożonego do środka obudowy
  • system odpalony z dysku nvme (z przelotki PCI-E->nvme)
  • dołożone 2 dodatkowe dyski sata (przelotka M2 key-E → 2x sata)
  • orginalne złącze M2 SATA obecnie nie wykorzystane… ktoś chce może użyć

Kupiony sprzęt:

Kilka uwag dla potomnych :wink:

Zasilacz pico wymaga drobnej przeróbki. Trzeba na stałe zewrzec styki PSU-ON (to ten z zielonym kabelkiem, tutaj utrudnione, bo pcb lutowane bezpośrednio do wtyczki, więc polecam porównać z wtyczką z PC albo zdjęciami z netu). Ja zrobiłem to na stałe lutując zwore. Na zdjciu słabo widać ale zwieramy 3 (nie drugi!! ) i 4 pin, wyszło mniej więcej tak:

Polecam to jakoś dobrze zabezpieczyć, żeby się wtyczka z czymś nie zwarła. Można klejem na gorąco przykleić złącze wtyczki do obudowy.

Adapter nvme, całkiem fajne rozwiązanie. PCB ma na narożnikach magnesy i sam się bez problemu przyczepia do tej zdejmowanej części obudowy więc w niej nie “lata”. Adapter nvme, uważam za najciekawsze rozwiązanie poniżej testy:

Nie jest to max nvme oczywiscie ale dysk dość wiekowy samsung, więc cudów nie oczekiwałem. Na SATA było coś koło cache: 550MB/sek, buffered disk 220 MB/sec.
Dość ważna uwaga po włożeniu dysku nvme, i wyjęciu dysku z systemem. Będzie problem z botowaniem. Nie przejmować się wkładamy USB z proxmoxem i robimy instalkę wszystko powinno ruszyć bez problemu.

Przelotka M2-keyE (to ten od kart wifi, modemów itp) jest obok złącza M2-SATA. Są również wersje na 4 hdd niestety nie zmieszczą się ta na 2 dyski pasuje idealnie. Zasilanie trzeba wziąć oczywiście z adaptera pico ATX

Do dysków wydrukowałem sobie stelaż do montażu… żeby wszystko wobudownie nie latało tylko jakoś tak w miare było poukładane. Jest bardzo ciasno ale się da. Od strony złącz dysku mieści się spokojnie zasilacz picoATX (brak go na zdjęciu)

W zależnośći od potrzeb możecie kupić tylko “część” zestawu i np. użyć przelotki nvme i zlacza m2 sata jako drugi dysk. Albo zasilacz + przelotka M2 key-E SATA.

1 polubienie