Świetny projekt. Ja dołożyłem dwa dyski HDD 5v 0.5A i do zasilania ich użyłem piny USB koło procesora. Każdy z dysków z oddzielnego pina żeby jakoś te ampery rozłożyć po ścieżkach płyty.
Mam za to strasznie twarde i długie przewody SATA. Po prostu takie miałem pod ręką. Coś możesz mi polecić ?
Druga kwestia z chęcią przytulił bym kieszeń na 2 dyski.
Mówisz o portach USB2.0 to faktycznie max, może warto pomyśleś o porcie usb 3.0 który jest niedaleko i ma 900mA.
U mnie niestety zasilanie z USB odpadało bo zależy mi na dysku HDD do backupu. Który podpięty jest pod proxmox’a jako directory i nawet przy awarii systemu. Kopie są bez problemy do odtworzenia na dowolnym linux, albo window$ z dodatkiem ext2 ifs, albo ext2explore itp.
Co do sztywności przewodów… niestety wszystkie sztywne może z minimalnymi różniacami, ale naprawde nieznaczne. Jeżeli chodzi o długość to faje występują przy rejestratorach do monitoringu mają po 20 cm (ważna uwaga bardzo często jedna wtyczka jest kątowa.
A tak z ciekawosci pod co tą te kable SATA podłączyłeś?
Ale Panowie, prosze nazw się nie czepiajmy… i tego typu offtopy sobie darujmy. Z tego co widzę wątek dotyczy dodatkowego dysku a nie nazewnictwa.
Nazwa jak najbardziej poprawna po angielski “Adapter 2xSATA to M2 key-E”
A jak chesz po borzemu to:
Adapter 2xSATA TO PCI-E 1x on M2 Key-M
A czy skomplikowany czy nieskomplikowany, to w tym przypadku nie ma najmniejszego znaczenia, bo PCI-E w kluczu M to tylko 1x, a więc max 1Gbit/s
BTW. Taką samą używam
A wracając do Twojego pytania…
zasięgnąłem troche języka, i okazuje się że spokojnie da się odpowiednie kable zakupic. GEMBIRD ma sporo kabli sata 10 i 20 cm, nawet są z 1 wtyczką kątową, a nawet są i prawa i lewa, a więc bardzo ładnie można by do tej przejściówki sobie coś dobrać 1 lewy i 2 prawy (nie pytaj mnie który prawy a który lewy…bo to jak z drzwiami, albo i gorzej). Oczywiście jeden musi być dłuższy bo poleci w strone procka i musi wrócić z powrotem.
Super projekt, będę szedł w podobnym kierunku. Pytanko skąd wziałeś zasilenie do zasilacza ATX, bo jest on zasilany z 12V i sie zastanawiam skąd to wziąłeś.
Mój s940 ma oryginalny zasilacz na 19V.
A jak chcesz iść na całość to polecam taką alternatywę:
Zasilanie SCP-50-12 MEAN WELL. Jest to zasilacz buforowy do którego możesz podłączyć akumulator np taki: Nexon 12 V 10 Ah. Oczywiście aku może być np 22Ah, albo i więcej wtedy odpowiednio dłużej trzyma, ale również odpowiednio dłużej się ładuje. Taki 9Ah potrzebuje teoretycznie około 9h na ponowne naładowanie do “pełna”.
Kabelkologie i odpowiednie wtyczki trzeba ogarnąć we własnym zakresie, ale są ogólnie dostępne. Dodatkowo ja mam jeszcze podłączony Domowy router i router operatora, a więc i serwer i internet potrafią działać jeszcze kilka godzin po tym jak energetyka prąd wyłączy. Niewątpliwą zaletą brak resetów homeassistanta związanych z “mrugnięciem prądu” a nawet kilkugodzinnymi przerwami. Dodatkowy bonus, że jak używasz laptopa prądu nie masz ale internet działa
Dziękuję bardzo, wsumie niezły pomysł. Pytanie kolejne o strone bardziej techniczno-praktyczną, tym zasilaczem 12V zasilasz caly terinal rozumiem? a skad dokladnie bierzesz wtedy te napięcie 12V, gdzie one sie pojawia na płycie głównej?
Tak cały terminal, ale jedna ważna uwaga. Zasilacz buforowy ma napięcie wyjściowe w zakresie 10,8-14,4V i całkiem spore szumy. Więc ja zasilam zasilacz picoATX od chińczyków a zasilacz od chińczyków dopiero zasila płytę.
OK a więc technicznie i po kolei:
Drobna uwaga jak ktoś chce wersje ekonomiczną i chce użyć zwykłego zasilacza a nie buforowego to od razu krok 3.
jest sobie zasilacz ten mean well ma złącza do których bez problemu przykręcamy kabelki. Kabelki oczywiście, albo zaprasować w tulejki albo oblutować.
z drugiej strony kabelków przykręcamy taką oto wtyczkę wtyk 5,5/2,5 - tutaj drobna uwaga wtyczka jest w 2 wersjach 5,5.2,5 i 5,5/2,1. Do zasilacza do którego link jest na ali pasuje tylko 5,5/2,5. Są też złącza lutowane, ale osobiście wole takie.
Zasilacz ten od chińczyków musimy delikatnie przerobić, tak jak wcześniej pisałem
Wiercimy sobie dziure w obudowie żeby gdzieś przykręcić gniazdko od zasilacza pixo ATX - chodzi o tą oznaczoną jako DC5,5*2,5mm
Ja wybrałem śledzia zabezpieczjącego. Jak z tego zrezygnujemy zawsze łatwiej załątwić nowego śledzia na niski profil, niż obudowę od S940 bez dziury
Następnie rozłączamy tą wtyczkę CPU8pin (to jest taka podwójna wtyczka) i jedną część podpinamy do złącza na płycie głównej. Wtyczki są bardzo podobne ale tylko jedna z nich pasuje, więc nie pchać na siłę.
Pewnie nie muszę ale napisze… do złączy SATA podłączamy dyski twarde
Zabezpieczamy zasilacz pico ATX żeby się gdzieś z obudową nie zwarł. Nie polecam zaklejać tych elementów z napisami 330 bo to one najbardziej się grzeją ale są dość chłodne.
Zamykamy obudowe, podłączamy wtyczkę od zasilacza… i działa.
To nie moj post, ale służę pomocą. To jest USB 2.0 max obciążenie 500mA (do SSD starczy do HDD może być za słabe na dłuższą mete).
Jak potrzebujesz więcej prompnuje złącze USB3.0 max 900mA.
Poniżej pinouty
Panowie, ale umówmy się nie odkrywajmy koła na nowo… i czytajmy…
Tak na szybko w kwestii rozwiania wątpliwości. Moduł POE był faktycznie. Obecnie zdobyć go graniczy z cudem. jakiś czas temu przewinął mi się na e-bay za 80EUR, to troche drogo biorąc pod uwagę cene S940.
Jeżeli chodzi o złącza to postaram się odsumować to co do tej pory udało mi się znaleźć o tej płycie.
Zasilanie dodatkowego dysku 2,5" (potrzebujemy +5V)
mamy:
podwójne USB 2.0 (obok proca na pinach) 500mA na pin
podwójne USB 3.0 (na dole płyty na środku w czarnym złączu) 900mA na pin
POE - podaje to samo napięcie co zasilacz zewnętrzny czyli 19,5V odpada.
Magistrale danych (od najwolniejszej)
USB 2.0 (na pinach obok proca)
USB 3.0 (na dole płyty na środku w czarnym złączu)
SATA na porcie M2
PCI-E 1x na porcie M2 (tutaj adapter → 2x SATA, 4x SATA nie mieści się)
PCI-E 1x/4x na złączu krawędziowym (były 2 wersje z tego co znalazłem dużo bardziej popularna wersja z 1x) (tutaj adapter 2x/3x/4x/5x/6x SATA, albo 1x NVME)
Niewlutowane złącza na płycie raczej do niczego się nie przydają, bo często nie ma chipsetów które miały by je obsłużyć ktoś chce może poszukać bo płyta wychodziłą na pełnym wypasie z 2x SATA i PCI-E x16, ale nie w S940. Z tego co gdzieś znalazłem ktoś wlutował connector SATA i nie trybiło, więc szkoda czasu.
odgrzeje troche temat.
wsadzilem swojego do szafy rakowej i mam lekki piekarnik na nim. 70 stopni na cpu przy 30% obciazenia stalego CPU. Chce mu wstawic wentylator na CPU. macie jakis pomysł na to ? da rade zamienic ten stokowy radiator na jakis z aliexpres z wentylem? wie ktos jaki tam jest rozstaw srubek? swojego mam niestety tam zamontowanego ze musialbym z godzine sie do niego dostawac abu to sprawdzic. Czy te nie wlutowane złącze FAN ma napiecia na pinach czy brak?
obecnie mam do niego wsadzone:
Procesory na tych płytach wytrzymują do 105°C mierzone na strukturze.
U mnie inna konstrukcja (NUC, ale fabryczne chłodzenie to tzw. półpasywne skręcone profilem BIOSa na minimum - “profil cichy” i przy tej temperaturze wentylator jeszcze stoi w miejscu) z prockiem obciążonym w ponad 60% i tak pracuje już piąty rok (był czas i to ze 2 lata kiedy obciążenie miałem rzędu 80% i było cieplej)
Generalnie wyglada na to że temperatura dość wysoka. Nie wydaje mi się żeby to 30% miało aż taki wpływ na temperature. Ja zamin na swoim postawiłem HA, to robiłem testy na tym jako TV player. Granice 70st to przekraczało po pół godziny obciążenia na około 60-80%.
Przyczyny szukałbym gdzie indziej, np. na ile masz gorąco w szafie, ewentualnie rzucić go na sam spód szafy tam potrafi być nawet 15 st różnicy jak masz do tego jakiś serwerek. Jak z temperaturą w szafie ok, to sprawdziłbym jeszcze paste na CPU, ten sprzęt zazwyczaj ma pare lat a pasta wieczna nie jest.
Z radiatorem uniwersalnym będzie ciężko bo nie kojarze z uniwersalnych tak niskiego, żeby tam wszedł, trzeba by bude ciąć i jakis wentyl z zewnątrz.
Jest jeszcze inny pomysł jak Cie miejsce nie ogranicza to płyta jest w standardzie miniITX. Może jakaś używana buda miniITX, tylko większa i postarać się przede wszystkim wywalić ciepło z budy?
mam załozony wentyl w szafie z termikiem na ok. 30 stopni i sie wentyl praktycznie nie załacza wcale. jak mu wymusze wyciag z szafy to temp spada mi na S940 do ok. 50 stopni. zrobie automatyzacje chyba z HA i bede zczytywał temp z sensora jak przekroczy 70 stopni to zalczay wentyl i wylaczy jak spadnie ok. do ok. 55 i takie zapetlenie bedzie mial