Fujitsu Futro S940 - dodatkowy dysk SATA

Bo ja wiem? może ma a może nie?
Nie znamy temperatury otoczenia, czyli dość kluczowej zmiennej.

Zrzuciłem u siebie obciążenie na chwilę do około 10% i temperatura spadła o ponad 20°C (a przypominam chłodzenie jest pasywne)

a otoczenie ma 23°C warto to mierzyć, bo temperatura otoczenia dość liniowo przekłada się na temperaturę podzespołów

Jak zabytek to pastę między procem a radiatorem zawsze warto zmienić.

Jest to jakieś rozwiązanie, ale… Szopen ma 2x wyższe zużycie CPU a ma podobną temp na procu, a więc u Ciebie faktycznie coś jest nie tak. Jak Ci sie wentyl na 30 nie wlacza to temp możne przyjąć że w miare normalna. Ja też mam w RACK 18U i jest dużo niższa temp, a mam tam sporo sprzętu który może jeszcze troche produkować ciepła.
Jak dla mnie do wymiany pasta tak czy tak, proc to elektronika, a w im wyższej temperaturze pracuje tym się szybciej zużywa, poza tym nie katuj proca. Wymiana pasty to pół godzinki roboty na luzie. Pamiętaj żeby po wyczyszczeniu nie dotykać proca i radiatora palcami tu gdzie przyjdzie pasta, bo tłuszcz z rąk to dobry izolator ciepła.

Panowie paste wymianiałem dzis. polepszylo troche ale to bylo pare stopni.

To zapewnij przepływ powietrza w racku, warto też mierzyć temperaturę otoczenia, za późna godzina żebym szukał, ale mam gdzieś screenshota na którym widać dokładnie liniowy wpływ temperatury otoczenia na temperaturę flaków (przy stałym obciążeniu proca).

Pamiętaj, że dla klasycznych magnetycznych dysków twardych temperatury powyżej 50°C robią się zabójcze (o procek się nie ma co bać, bo ma jeszcze dużo luzu, chociaż jeśli masz czym obciążyć to protestuj zachowanie przy 100% obciążenia). Jeśli te wszystkie dyski to ssd to możesz olać temperatury, bo dobrze znoszą upał (do około 80°C) wykorzystaj S.M.A.R.T. do sprawdzania temperatur dysków.

Cześć,
czy ten zasilacz PICO-ATX wpinamy w płytę główną? Chodzi mi o tą wtyczkę 24 pin, czy tylko zwieramy 3 i 4 pin z tego złącza (24 pin) a do płyty głównej podpinamy tylko wtyczkę 4 pin? A wtedy cała wtyczka/zasilacz “lata” luzem? @velkhor mogłeś zrobić zdjęcie całej płyty :slight_smile:

Złącza 24-pin ATX nie wpinasz nigdzie, bo nie ma go gdzie wpiąć… otwarłeś swój terminal żeby zobaczyć co masz w środku?

To jest złącze dla normalnej płyty ATX, a Ty takiej nie masz, więc jest zastosowany taki trik jak opisano chyba w miarę jasno powyżej.

1 polubienie

Przyznam się, że terminal otworzyłem tylko raz podczas montażu dysku M.2 i od razu poszedł do szafy, a zasilacz pico dopiero do mnie leci, więc nie miałem jak porównać, z rozpoznawania wtyczek jestem słaby :slight_smile: Dzięki wielkie za expressową odpowiedz @szopen :+1: