Fujitsu Futro S940 - dodatkowy dysk SATA

Bo ja wiem? może ma a może nie?
Nie znamy temperatury otoczenia, czyli dość kluczowej zmiennej.

Zrzuciłem u siebie obciążenie na chwilę do około 10% i temperatura spadła o ponad 20°C (a przypominam chłodzenie jest pasywne)

a otoczenie ma 23°C warto to mierzyć, bo temperatura otoczenia dość liniowo przekłada się na temperaturę podzespołów

Jak zabytek to pastę między procem a radiatorem zawsze warto zmienić.

Jest to jakieś rozwiązanie, ale… Szopen ma 2x wyższe zużycie CPU a ma podobną temp na procu, a więc u Ciebie faktycznie coś jest nie tak. Jak Ci sie wentyl na 30 nie wlacza to temp możne przyjąć że w miare normalna. Ja też mam w RACK 18U i jest dużo niższa temp, a mam tam sporo sprzętu który może jeszcze troche produkować ciepła.
Jak dla mnie do wymiany pasta tak czy tak, proc to elektronika, a w im wyższej temperaturze pracuje tym się szybciej zużywa, poza tym nie katuj proca. Wymiana pasty to pół godzinki roboty na luzie. Pamiętaj żeby po wyczyszczeniu nie dotykać proca i radiatora palcami tu gdzie przyjdzie pasta, bo tłuszcz z rąk to dobry izolator ciepła.

Panowie paste wymianiałem dzis. polepszylo troche ale to bylo pare stopni.

To zapewnij przepływ powietrza w racku, warto też mierzyć temperaturę otoczenia, za późna godzina żebym szukał, ale mam gdzieś screenshota na którym widać dokładnie liniowy wpływ temperatury otoczenia na temperaturę flaków (przy stałym obciążeniu proca).

Pamiętaj, że dla klasycznych magnetycznych dysków twardych temperatury powyżej 50°C robią się zabójcze (o procek się nie ma co bać, bo ma jeszcze dużo luzu, chociaż jeśli masz czym obciążyć to protestuj zachowanie przy 100% obciążenia). Jeśli te wszystkie dyski to ssd to możesz olać temperatury, bo dobrze znoszą upał (do około 80°C) wykorzystaj S.M.A.R.T. do sprawdzania temperatur dysków.

Cześć,
czy ten zasilacz PICO-ATX wpinamy w płytę główną? Chodzi mi o tą wtyczkę 24 pin, czy tylko zwieramy 3 i 4 pin z tego złącza (24 pin) a do płyty głównej podpinamy tylko wtyczkę 4 pin? A wtedy cała wtyczka/zasilacz “lata” luzem? @velkhor mogłeś zrobić zdjęcie całej płyty :slight_smile:

Złącza 24-pin ATX nie wpinasz nigdzie, bo nie ma go gdzie wpiąć… otwarłeś swój terminal żeby zobaczyć co masz w środku?

To jest złącze dla normalnej płyty ATX, a Ty takiej nie masz, więc jest zastosowany taki trik jak opisano chyba w miarę jasno powyżej.

1 polubienie

Przyznam się, że terminal otworzyłem tylko raz podczas montażu dysku M.2 i od razu poszedł do szafy, a zasilacz pico dopiero do mnie leci, więc nie miałem jak porównać, z rozpoznawania wtyczek jestem słaby :slight_smile: Dzięki wielkie za expressową odpowiedz @szopen :+1:

Chciałbym dobrze kupic przejściówkę M.2 Sata na SATA3. Odnalazłem na Ali…jej 2 wersje: na 2 porty oraz na 5/6 portów SATA3. Ale różnią się również ilością obsługiwanych linii PCI. Mniejsza obsługuje x1 a wieksza x2 linie PCI. Pytanie którą kupić aby ograniczenia transferu danych były jak najmniejsze. Cel zbudowac NAS na Raid 5 (TrueNas). Planuję podłączyć pod oba porty M.2 przejściowki na SATA3 a do nich dyski SSD Sata3.
2 dyski SSD Sata3 na M.2 key M oraz kolejne 2 dyski SSD SATA 3 na porcie M.2 na key E. Macierz Raid 5.

więcej danych technicznych tutaj.

JMB585

• PCIe Gen3 x2 to x5 SATA 6Gb/s
  • Support Intel Thunderbolt3 as storage expansion
  • Support DVR/NVR/NAS storage and server storage application

JMB582

• PCIe Gen3 x1 to Dual SATA 6Gb/s
  • Support Intel Thunderbolt 3 as storage expansion
  • Support DVR/NVR/NAS storage and add-on card application

Musisz dobrać to pod możliwości płyty głównej. Może zacytuję to co już jest w tym wątku.

:“Sata na porcie M.2”

nie wiele mi to wyjaśnia. Nigdzie nie znalazlem.tej informacji ile linii przypisano do tego zlacza. Na innym forum jest jedynie informacja ze CPU obsłuży 6 linii PCI. Specyfikacja plyty tego nie wyjaśnia.

Tłumaczę z polskiego na polski - możesz wetknąć 1 dysk ssd sata (albo przejściówkę m.2->sata pozbawioną kontrolera) bezpośrednio w gniazdo m.2 dedykowane dla dysku
reszta jest o pcie (z czego wynika, że na więcej niż 2-portowy kontroler sata nie powinieneś liczyć, wyjątkiem jest złącze risera pcie, gdzie w zależności od wersji płyty może być więcej niż 1 lane)

ale część z nich jest już użyta do czegoś innego.

Dziękuję za odpowiedź.
Po polsku zapytalem, którą konretnie przejściówke w gnieździe M.2 SATA zastosować.
Nie ma informacji w dokumentacji płyty głownej, ile tych linii w tym gnieżdzie M.2. Do myślenia dało mi to, że kontroler przejsciówki w takim rozmiarze gniazda może (skoro jest taka przejściówka) - może obsługiwać 2 linie. Odpowiedzi po polsku spodziewałem się (w zasadzie chciałem potwierdzić swoje przypuszczenia), że przejściówka 5-portowa obsługująca 2 linie nie da żadnych korzyści.
Dziękuję za tłumaczenie z polskiego na polski zwłaszcza za informacje o które nie pytałem. Wątek znam bardzo dobrze, cytaty nie były potrzebne.

NIE, to nie jest “przejściówka”, tylko pełną gębą kontroler na pcie (nie mam teraz czasu na szukanie schematu blokowego płyty, ale generalnie jest tam jakiś wbudowany kontroler sata)

przejściówka istnieje tylko na port sata m.2, tzn. zamienia ona 1:1 port sata wyprowadzony w jeden sposób na port sata wyprowadzony w inny sposób - krótko przejściówka ma tylko 1 port sata, nie następuje żaden cud - jest wykorzystywany wtedy kontroler sata onboard

Z innej beczki - oba kontrolery kosztują grosze, więc możesz kupić oba i się przekonać organoleptycznie czy to będzie działało zadowalająco szczególnie w przypadku tego 5-portowego.

Ostatecznie możesz wymienić komputer na inny.

Z jeszcze innej beczki - wypusty JMicron nie mają dobrej sławy (wypuścili w ostatnich latach sporo bubli, ale nie miałem okazji używać ani jednego ani drugiego kontrolera z tych 2 które masz na myśli, więc na ich temat nie mam zdania, ale w przypadku innych rzeczy, które produkują, praktycznie niemal zawsze się okazywało, że konkurencja jak Asmedia robi lepsze konstrukcje-odpowiedniki).

Dziękuję za wyjaśnienie. Jest jeszcze podobna przejściówka, tyle ze 6-portowy, na wspomnianym przez Ciebie kontrolerze ASMedia. Cena i rozmiar podobny do tej na kontrolerze JMB585. Dlatego rozważając zakup i testy chcę wybrać jeden 6-portowy a drugi 2-portowy.

To tak w 2 zdaniach kewstia przejściówek. Jak już pisałem nasz dostępne PCI-e 1x, na złączu standardowym, i drugie PCI-e 1x, na mPCIE. Z tego co pamiętam wersja 3.0, więc max 1GB/s, sata 3 teoretycznie 550MB/s więc przy podwójnym adapterze PCI-e stanie się wąskim gardłem.

A co do celu. Jakoś tego nie widzę. Nie masz sprzętowego kontrolera raid, a przy softwarowym RAID5 bardzo szybko zajedziesz proca. Jeżeli już to w przypadku Futro szedłbym w kierunku RAID 1/RAID10.

Ja obecnie pożegnałem się w s940, brakło zasobów. Przesiadłem się na zwykłą płytę z CPU G4560T zużycie prądu wbrew pozorom bardzo zbliżone, bo futro już się pocił a tu procek leży odłogiem. A więc może faktycznie pod tego truenas, lepiej wrzucić jakąś płytę ATX ze sprzętowym raid, i do tego jakiś energooszczędny proc?

2 polubienia

Dzięki. To cenna informacja. Czy pamietasz jak bardzo obciążała procesor macierz Raid5 vs Raid1? to ma być mało obciążony domowy serwer plików - archiwum rodzinne: filmy i zdjęcia oraz pliki muzyczne. Obecnie mamy to wszystko na kilku dyskach, a chcemy mieć w jednym miejscu. Kopia zapasowa na dużym dysku 3,5".

Na Futro raid5 softowego nie stawiałem miałek okazje bawić się tym na r510 z 2x Xeon(R) CPU L5520, przy zapisie dużej ilości danych potrafiło skoczyć o pare procent (a to w cholere mocniejszy procek), a do tego transfery nie powalały.
Raidem 1 softowym sie niestety nie bawiłem, ale z tego co wiem zyżucie proca jest marginalnie niskie.

Moim zdaniem jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest:
coś innego niż Futro co na sprzętowy RAID 1.
Ewentualnie dorzucenie do Futro karty kontrolera RAID1/RAID10/RAID5, tylko zwróć uwagę że musi być zgodny z x1. O ile w gniazdo x4 da się włożyć kartę x1 to będzie działało. Jeżeli masz gniazdo x1, i podłączysz urządzenie x4 (przez raiser) to na 99% procent nie będzie działało.

Np. coś takiego

I masz raid0,1

Nie wiem ma ile ma się to z wydajnością czy i tak nie użyje proca ale na pewno będzie lepiej niż puszczenie wszystkiego przez proca. Pełen kontroler raidowy z zapisem, buforowaniem itd… to będzie droższy od futro nawet używka…

I jeszcze jedna ważna rzecz… jak zależy Ci na danych to poza raidem, polecam jeszcze ogarnąć sobie jakiś backup cykliczny. Bo jak Ci przepięcie rąbnie po kompie to o tanim odzyskaniu danych możesz zapomnieć.

tak… od początku mysłałem o takiej karcie PCIe (RAID 1 na 2 dyski ale i SATA3). TrueNas (przez ZFS/buforowanie) natomiast “nie do końca lubi sie” ze sprzętowym Raid. Stąd pomysł żeby zrobić Raid5 przy założeniu ze CPU da radę.
A ponieważ złącze PCIe krawędziowe mam x1 i zakupiłem juz 2 oddzielne kontrolery m.2 klucz M i klucz E pod SATA3 to za Twoją radą wróci pomysł na soft RAID1 na dużych dyskach. Miało być tanio więc ograniczenia i kompromisy i kilka testów przede mną. Ewentualnie Raid10 w przyszłości.

@ArturEs świetnie że zacząłeś od czytania dokumentacji - istotnie TrueNAS, “nie lubi się” ze sprzętowymi kontrolerami RAID… (już tak było w czasach FreeNAS)

@velkhor szczególnie polecam do czytania ten rozdział o ile mówimy o TrueNAS (bo 20 czy 30 lat temu to sobie nie wyobrażałem innych rozwiązań niż sprzętowy RAID)

Poszukaj w necie, bo na Futro S920 można przełączyć PCIe na x2. Może jest to możliwe również w Futro s940.