Futro S920 jako NAS - porady dla początkującego

Hmm nie jestem nie bieżąco, ale user/pass: ncadmin/nextcloud nie działąją?

jest to samo co z admin/mojehasło, chwilę zakręci się kółko na przycisku logowanie i przeładuje stronę

W przeglądarce F12 (Narzędzia Developerskie) z prawej strony wybierasz Network-Mode, logujesz się do webUI, po prawej stronie wyświetli ci błędy.

Raczej nie zinterpretuję tego sam, trochę sobie pomogłem przez funkcję AI wbudowaną w ten debugger, oto co podsumował:

In summary:

The request isn’t failing with an error code, but the server is rejecting the login and redirecting back to the login page. The biggest issue is the 5-second delay during server processing, which needs to be investigated to improve the user experience. The redirection is not an error, but it is an indicator that the login process needs troubleshooting. The main cause is probably wrong credentials, or a long time of authenticating.

To ja podsumuję to podsumowanie

prawdopodobnie logujesz się niewłaściwym użytkownikiem albo nie znasz hasła

Jeśli nie chcesz abyśmy streszczali co może miało na myśli AI, to musisz wrzucać do postów jakieś sensowne dane diagnostyczne, na twoim miejscu przeczytałbym instrukcję, oraz podlinkował nam z jakiego tutoriala korzystałeś.

PS ten ostatni temat kwalifikuje się na osobny wątek, bo nie ma wiele wspólnego z wcześniejsza tematyką…

Z jakiego systemu próbujesz się zalogować? NextCloud ogólnie trochę kisi, jak nie masz certyfikatu. A jeśli nie masz swojego NextClouda w domenie widocznej z zewnątrz (dostajesz się po IP wewnętrznej sieci) to jest problem z uzyskaniem certyfikatu. Jest jakaś kombinacja z reverse DNS, by to ogarnąć, ale nie bardzo czuje ten reverse DNS, więc się tym nie bawiłem.
Do czego dążę: Na Windowsie przez www, udało mi się dostać. Na Androdzie z apki i z WWW też - ale po kombinacjach. Na iPhonie - ni chu chu… jak już udało mi się dojść do punktu, w którym masz na ekranie miejsce na login i hasło, to po wpisaniu nic się nie działo. Na iPhone udało mi się apkę skonfigurować jedynie po kodzie QR - jednak, żeby go wygenerować musisz się zalogować na konto z innej maszyny.
Nie wiem czego oczekujesz od NextCloud, ale zastanawiam się czy warto z nim walczyć. Mi brakuje w nim funkcjonalności automatycznego backupu folderu z Windowsa, ta funkcjonalność o dziwo jest dla Androida i iPhona. Na windowsie masz tylko opcję synchronizacji - co oznacza, że przy skasowaniu/nadpisaniu pliku, kasuje/nadpisuje wszystkie jego kopie - lokalne i w chmurze.

Założyłem nowy temat odnośnie NC, proszę o odpowiedzi tam

Też mam problemy z logowaniem z telefonów - patrz mój nowy temat.
Czego oczekuję? Na razie testuję i patrzę jakie to ma możliwości.