GLEDOPTO Gl-c-301p osobne sterowanie 5 paskami białymi/alternatywny sterownik

Dziś dotarł do mnie wzyej wymieniony sterownik do ledow. Byłem przekonany, że w trybie ściemniacza można osobno sterować 5 paskami Led. Niestety wszystkie 5 wyjść działa jako jedno. Samo urządzenie ma fizycznie możliwość kontrolowania osobno tych wyjść, bo w trybie RGB można kontrolować osobno 3 paski w trybie CCT dwa kolejne. Problem tylko w tym, że przy kolorach pośrednich jasność maksymalna paska jest mniejsza niż przy ustawieniu wyłącznie światła w jednym kolorze. Podobnie ma się sprawa w przypadku zmiany temperatury światła białego. Zastanawiam się czy ktoś może już próbował ustawiać pełną moc dla wszystkich trzech kolorów jednocześnie i czy da jakoś radę uruchomić rbg i cct jednocześnie. Potrzebuję sterować 4 paskami Led w jednym kolorze więc te dwa tryby na raz były by dość przydatne. Dodam, że mam wersję urządzenia z zigbee i używam domyślnej integracji z HA.

Sam też pokombinuje w wolnej chwili ale jeśli się nie uda to proszę przy okazji o polecenie czegoś co się nada do sterowania 4 paskami (głównie on/off nawet bez soft startu, ściemniacz potrzebny mi nie jest, mam tam wyciągnięte 230V i zasilacz do ledow na 12V 60W, ledów mam około 35W). Mam też gdzieś esp i płytke z przekaźnikami więc może to będzie tańsze i szybsze rozwiązanie, bo akurat miejsca mam naprawdę dużo tam gdzie siedzi sterownik.

Nie znajduję tego urządzenia na stronach:

Zigbee2MQTT

Database of Zigbee devices compatible with ZHA, Tasmota, Zigbee2MQTT, deCONZ, ZiGate and ioBroker

Szkoda, że nie dołączyłeś zdjęcia.

Prawdopodobnie to jakiś świeży model i nie jest jeszcze wspierany w pełni. Ciekawe jak ta tajemnicza “domyślna” integracja z HA rozpoznała to urządzenie. Prawdopodobnie jest możliwość poznania i zaimplementowania pełnej obsługi ale na ten moment mamy zbyt mało informacji.

Co to za integracja ?

Integracja to ZHA.

Na stronie zigbee2mqtt.io pojawia się pod innym urządzeniem o tej samej funkcjonalności

Integracja rozpoznaje całkiem nieźle, mam dostęp do jasności, zmiany koloru i temperatury światła. Jest też parę komend które można wywołać. Część działa, część nie, ale to jak zwykle.

Podrzucę potem jakiś eksport z tego co jest obsługiwane.

To proponuję wyłączyć integrację ZHA i testować w Z2M.

Nie mam z2m I nie zamierzam mieć, mam wszystko już skonfigurowane po zha i naprawdę nie chce mi się wszystkiego od nowa parować. Chyba że zmiana integracji jest łatwo odwracalna?

A masz może zapasowy koordynator? Jakiś poligon doświadczalny? Ja postawiłem sobie w kontenetze na Docker Z2M dla testowania różnych nowości.

No też o tym myślałem, dongla mam jednego, ale vm mogę na chwilę postawić z boku z świeżym HA

Odbiegnę trochę od tematu, ale jeżeli ktoś chce mieć jednocześnie dostęp do z2m i zha, to niech zapomni o bramkach na USB. Tylko łan.
Od dłuższego czasu używam bramki UZG-O1:

możliwość używania na trzy różne sposoby: USB, wifi lub łan. Nie było jeszcze wtedy na rynku bramki SLZB-06:
https://smlight.tech/product/slzb-06m/
Pomijając fakt, że od kiedy przesiadłem się na tą bramkę to praktycznie zapomniałem o jakichkolwiek opóźnieniach w sieci ZigBee, to dodatkowo korzystając z konfiguracji LAN uzyskałem możliwość korzystania jednocześnie na tej samej bramce z dwóch integracji ZigBee, czyli z2m izba.

Działa to wyśmienicie, każde z urządzeń jest widoczne jednocześnie w obydwu integracjach, jeżeli dodaje do sieci urządzenie poprzez z2m to automatycznie pojawia się w zha i na odwrót.
Daje mi to możliwość wyboru funkcjonalności urządzeń, które czasami są dostępne w zha a nie ma ich w z2m czy też odwrotnie. Znakomicie sprawdza się to w przypadku kontroli poziomu baterii dla urządzeń ZigBee, która w zha działa nieporównywalnie lepiej od tej w z2m. Nareszcie wskazania procentowe mają sens

3 polubienia

Wielkie dzięki, @MariuszT - nie maiłem pojęcia, że jest taka możliwość, a to daje sporo nowych możliwości. Mogę już potwierdzić, że działa to w przypadku mojego testowego koordynatora ZB-GW03 V1.4