Odbiegnę trochę od tematu, ale jeżeli ktoś chce mieć jednocześnie dostęp do z2m i zha, to niech zapomni o bramkach na USB. Tylko łan.
Od dłuższego czasu używam bramki UZG-O1:
możliwość używania na trzy różne sposoby: USB, wifi lub łan. Nie było jeszcze wtedy na rynku bramki SLZB-06: https://smlight.tech/product/slzb-06m/
Pomijając fakt, że od kiedy przesiadłem się na tą bramkę to praktycznie zapomniałem o jakichkolwiek opóźnieniach w sieci ZigBee, to dodatkowo korzystając z konfiguracji LAN uzyskałem możliwość korzystania jednocześnie na tej samej bramce z dwóch integracji ZigBee, czyli z2m izba.
Działa to wyśmienicie, każde z urządzeń jest widoczne jednocześnie w obydwu integracjach, jeżeli dodaje do sieci urządzenie poprzez z2m to automatycznie pojawia się w zha i na odwrót.
Daje mi to możliwość wyboru funkcjonalności urządzeń, które czasami są dostępne w zha a nie ma ich w z2m czy też odwrotnie. Znakomicie sprawdza się to w przypadku kontroli poziomu baterii dla urządzeń ZigBee, która w zha działa nieporównywalnie lepiej od tej w z2m. Nareszcie wskazania procentowe mają sens
Wielkie dzięki, @MariuszT - nie maiłem pojęcia, że jest taka możliwość, a to daje sporo nowych możliwości. Mogę już potwierdzić, że działa to w przypadku mojego testowego koordynatora ZB-GW03 V1.4
Ja akurat nie miałem takiego dylematu, bo w momencie kiedy kupowałem bramkę ZigStara nie było jeszcze na rynku bramek LAN z chipem EFR32MG21 , a poza tym wybierając ją kierowałem się bardzo dobrymi ocenami użytkowników, jeżeli chodzi o wydajność sieci ZigBee. Podejrzewam, że w chwili obecnej pokusiłbym się o nowsze rozwiązanie.
Korzystałem już z bramki jakiś czas zanim natknąłem się na powyższe rozwiązanie współdziałających integracji ZigBee i szczerze mówiąc nie miałem pojęcia, że rozwiązanie nie jest znane tu na forum.
Natomiast z doświadczenia dodam, że lepiej jest, przynajmniej tak to działa w wypadku mojej bramki, dodawać urządzenia do systemu poprzez integrację ZHA. Dodając urządzenie poprzez Z2M, zdarzały mi się sytuacje, że nie pojawiało się z automatu w integracji ZHA. Dodając poprzez ZHA w Z2M urządzenie zawsze się pojawia.
Mam koordynator zlsb-06 i jako router zslb-06m. Obecnie używam na HomeassistantOS (VM na synology) integracji ZHA. Czy mogę dodać Z2M i mie się to wszystko nie posypie? Wolałbym nie utracić całej konfiguracji HA i sieci zigbee.
Będzie działać w ramach jednej sieci i koordynatora, tak jak masz to opisane w pierwszym poście tego tematu. Są też linki, które warto otworzyć i można uzyskać dokładny obraz jak to się odbywa.
Ok, dziękuję. Wolałem się upewnić zanim ruszę coś w konfiguracji Miałem niedawno przygodę z zigbee na raspberrypi3. Odpaliłem ZHA. dodałem kilka czujników, potem odpaliłem Z2M i przestało mi odczytywać stany czujników zarówno zha jak i z2m. resetowałem ustawienia koordynatora, usunąłem nawet fizycznie bazy danych (plikowe) z homeassistanta i nic. Zrobiłem nową instalację HA na VM synology i skonfigurowałem ZHA i wtedy na starym HA na rpi3 magicznie stany encji ZHA zaczęły się aktualizować. Wyłączyłem VM na synology i ZHA na rpi3 przestał aktualizować stany encji. Dało mi to impuls do przeniesienia HA na synology, ale teraz wole już nie rozwalić wszystkiego znowu.
Dlatego, że nadpisałeś NVRAM w koordynatorze, jeśli znów to zrobisz, to znowu stracisz całą sieć.
Moim zdaniem powinieneś się zapoznać z takim narzędziem (nie używam ZHA od lat może już są rozwiązania tworzenia łatwych backupów ZHA i koordynatora wbudowane systemowo, no ale… nie używam)
Ewentualnie miałeś koordynator w trybie USB (a wtedy z portu szeregowego może korzystać tylko jeden serwer!)
A tak przy okazji może warto dodać, że jeśli chodzi o Z2M to na jutro jest planowany “spory przewrót” w działaniu
więc nie wiem czy wybrałeś dobry moment na eksperymenty (jesteśmy właśnie w okresie przejściowym w Z2M i czuję w kościach duży wysyp wątków z problemami)
edit - jednak już nie na jutro - data się przesunęła właśnie o cały miesiąc do przodu (plany były na grudzień, może je źle odczytałem wcześniej - okres przejściowy rzędu kilku dni byłby raczej za krótki)
hardkorzy mogą jednak się czuć zaproszeni do testów na kanale edge
Chciałem nawet o tym napisać aby bezmyślnie nie kilkać aktualizacji w Z2M ale nie dam rady, może zrobisz do tego dedykowany wątek “Wkrótce Zigbee2MQTT 2.0”?
Ja próbowałem na Android i z kilkoma aplikacjami do przekierowania urządzenia USB na TCP. Próby robiłem z Sonoff USB Dongle Plus “P”, ale nie udało mi się uzyskać dwukierunkowego połączenia.
Mam udostępniony koordynator za pomocą AiS USB Bridge i starej bramki DEV 1 i to działa. Co prawda konfiguracja jest siermiężna ponieważ po zanika zasilania muszę ręcznie startować AiS USB Bridge. Jednak gdyby była taka mozliwość to chętnie bym się pozbył tego rozwiązania a koordynator wpiął do Mikrotika który mam w tej samej lokalizacji.
Nie robiłem jeszcze takiej próby, więc Ty spróbuj i zamelduj.
W mikrotik ten serwer obsługuje tylko jednego klienta.
Konfiguracja jest prosta:
TCP Port - wybierasz dowolny dostępny
Protocol - musisz wypróbować (raw/rfc)
BaudRate - dla dongla chyba 115200
pozostałe parametry - do sprawdzenia - chyba prawidłowe
Remote Address - pokazuje, że zdalny klient podłączony.
Dla pewności sprawdź, czy gdy podłączysz dongla do komputera to zostanie rozpoznany jako urządzenie COMx