Jakiego modelu koordynatora używasz z AIS USB Bridge?
Mam SONOFF ZBDongle-P.
Ano nie …na razie szukam w ogóle rozwiązania dla serwera multi-client.
@RobinI30
Zgodnie z prośbą melduję:
Sprzęt: Mikrotik hAP ac2, SONOFF ZBDongle-P.
Konfiguracja:
Zigbee2MQTT 1.42.0-2 zainstalowany jako dodatek. Wystartował bez problemów, pracuje bez restartów, w logach czysto. Będę obserwował jak ze stabilnością. Dzięki za info - nauczyłem się czegoś nowego. Dla mnie fajna sprawa bo router i tak jest w lokalizacji a mogę uprościć sieć LAN o jedno urządzenie.
Sprawdziłem czy Skyconnect-a da się tym samym sposobem.
Niestety nie.
Mikrotik HaP Ac3
Widzi go w porcie USB.
Ale nie gada z nim.
Nie gada bo nawet się nie połączył po tcp.
Remote jest pusty, z2m nawet jeśli nie gada to połączyć się musi. Coś masz nie tak po stonie ustawień tcp w konfiguracji z2m
Mikrotik nie nadaje mu IP.
W zigbee2mqtt ustawiłeś
port: tcp://adres routera:6666
baudrate: 115200
adapter: ezsp
To nic nie da bo mi Mikrotik nie nadaje IP.
U kolegi z posta wyżej nadał
Żaden mi znany serwer portu szeregowego nie nadaje IP swojemu klientowi.
Nie znam się na Mikrotiku, ale to okienko wygląda na informacyjne - nie ma połączenia z zewnątrz, to i się nic nie wyświetla.
Szopen - zwróc uwagę na to co ma kolega na dole : Active
U mnie jest Busy
To nie jest adres IP koordynatora!!! to jest adres HA. Jak uzyskasz połączenie to będzie widoczny.
To zadam pytanie inaczej : jak uzyskać ten adres bez konfiguracji Z2M ?
Nie da się, musisz skonfigurować jakiegoś klienta (czyli tutaj Z2M)
by być bardziej precyzyjnym - nie, nie jest adres HA, lecz adres Z2M (na wielu instalacjach te IP są tożsame, ale w sumie Z2M nie musi być na tej samej maszynie co HA)
No mam klienta Z2M ( bo próbowałem per analogia czyli zamieniałem sticki bo mam czynne ZHA i na obu ZHA działa w tej samej konfiguracji i na Skyconnect próbowałem odpalić Z2M - stick wetknięty do innego portu i niestety Z2M nie zobaczył urządzeń podpiętych do ZHA . Mam dwa dongle wpięte do różnych portów USB
)
@szopen
Oczywiście masz rację to był skrót myślowy u mnie zigbe2mqtt jest zainstalowane jako dodatek więc IP Z2M jest takie samo jak IP HA.
@Krzyszof_K
Nic nie zrozumiałem, musisz to chyba opisać tak aby ktokolwiek mógł to zrozumieć.
Za dużo sprzętu się tu nagle pojawiło…
ZHA też może być klientem byleby we właściwej konfiguracji
i przypomnę nikt tu nie obiecuje, że to będzie działać (wszyscy, którzy się chwalili mają sticki Zigbee na MCU TI, a nie SiLabs)
UWAGA
sticków Zigbee nie można zamieniać!
każdy ma unikalny IEEE-adres
inny od fabrycznego IEEE-adres można zaprogramować tylko raz i to w sposób nieodwracalny
istnieje procedura transferu sieci i ona to wykorzystuje, a wtedy zostajemy z 2 stickami o tym samym adresie (w tym ten o zmienionym adresie jest już niesprzedawalny)
Ale jak @Krzyszof_K nie skonfiguruje Z2M lub ZHA do pracy z konfiguratorem sieciowym to na pewno nie ruszy. A mam wrażenie że nie rozumie jak to działa.
Bardzo dobrze się nie znasz …
Ten remote adres IP to jest adres pod jakim stoi z2m
tutaj to nie wiem bo chodzi o skyconnect