Polecacie jakąś głowice grzejnika, która dobrze współpracuje z HA?
Ja mam eq3-max i zdecydowanie odradzam.
Zastanawiam się nad tym:
Ewentualnie coś z homematic np to:
Pomocne będą napewno te informacje:
Inteligentna głowica Netatmo – Recenzja
Homematic IP - sterowanie kaloryferami - zestaw startowy
Tuya Zigbee - głowica termostatyczna GTZ02 (Siterwell GS361A-H04
A trafiliście może na jakąś głowicę, działającą po ZigBee ewentualnie Z-Wave, która działa na zasadzie prostego zaworu otwórz/zamknij? Potrzebuję najprostszego rozwiązania, a całe sterowanie chcę przerzucić do HA. Wszystkie głowice, które oglądałem to kompletne rozwiązania z własnymi czujnikami temperatury, automatyką i bajerami, które są mi niepotrzebne.
Zamówiłem wczoraj to:
https://www.houseiq.pl/pl/p/Glowica-termostatyczna-ST-ZigBee-3.0-TUYA-Smart/955
Zobaczymy jak działa z HA
Używasz bramki czy jakiegoś dongla?
Używam dongla CC wpiętego w VM na Qnap
Super, sezon się zbliża to zamawiam.
Mam i ja głowicę na próbę. Niestety nie mogę sie z nią połączyć . Używam CC2531 kupione pół roku temu, zaprogramowane, sprzedawca twierdził, że obsługuje Zigbee 3.0. A efekt mam taki
.@ozzinse mógłbyś coś podpowiedzieć, jak to u Ciebie przebiegało, masz dodaną jakąś dodatkową integrację?
Podczas podłączania kręć głowicą. Zauważyłem że to pomaga jak coś podłączasz przez MQTT
Choć brzmi to dziwnie to spróbuję. W CC2531 mam wgrane CC2531ZNP-Prod.hex - CC2531_DEFAULT_20190608.zip.. Może to jednak wina oprogramowania bo przekażnik dopuszkowy Tuya Zigbee 3.0 wgrał się jako trzy kanałowy przełącznik
Ale przynajmniej działa.
Mam 1.9.0, dziwne bo nie pojawiały mi się aktualizacje automatyczne. Jak zaktualizować ręcznie, może to jest przyczyną?
Na 100% to jest przyczyną bo każda aktualizacja dodaje obsługę nowych urządzeń.
Tu masz opis jak zaktualizować na bramce AIS:
Aktualizacja
A tu opis z oficjalnej strony projektu Zigbee2mqtt:
Update Zigbee2MQTT to the latest version
Zigbee2mqtt instalowałem przez Supervisora, nie da się tego prościej zaktualizować?
Jeżeli przez Supervisor-a to powinna być w nim dostępna aktualizacja. Sprawdzałem u siebie i mam dostępną do instalacji wersję 1.14.3
A jak nie masz dostępnej aktualizacji to chyba jedyne co pozostaje to zgrać sobie konfigurację zigbee2mqtt i odinstalować starą wersję a następnie zainstalować najnowszą i przywrócić konfigurację.
Dzięki Panowie za pomoc, wreszcie ruszyło. Przyczyną była stara wersja zigbee2mqtt. Przedziwna sprawa @MarcO , po odinstalowaniu zigbee2mqtt w supervisorze nie było w ogóle tego add-ona. Musiałem dodać url do repozytorium i wtedy mogłem zainstalować