Cześć !
To mój pierwszy post, proszę w razie czego o wyrozumiałość
No więc - jest HA i bramka Zigbee / z2m. Mam temat z głowicami grzejnikowymi.
Na razie mam i testuję - 2 x sonoff (TRVZB) i 1 x Aqara E1. Do tego termostaty SONOFF SNZB-02D.
Każda ma wady i zalety które skrótowo przedstawię
Sonoff
++ sensownie da się ustawiać harmonogram
– brak możliwości (czy nie umiem?) odczytu lub importowania wskazań zewnętrznego termostatu
– działa zero-jedynkowo - albo otwiera max, albo zamyka
Aqara E1
++ umie zdaje się otwierać i zamykać częściowo
++ przez integrację ogarnąłem odczyt zewn. termostatu
– kto zna składnię string’a do harmonogramu ?? Zaprogramowanie sensowne kilku zmian w ciągu doby i inaczej w różne dni (choćby pn-pt oraz sob-nie) chyba jest niemożliwe.
– ciągle zgłasza “problem” na zaworze, czego sonoffy nie robią, ale może to akurat jakiś przypadek
Czego szukam? Głowic, które będą miały plusy obu czyli
możliwość odczytu zewn. czujnika / termostatu
sensowny harmonogram
Czy to jest wykonalne? Wydaje mi się, że mam małe wymagania, ale szukam i szukam … będę wdzięczny za Wasze opinie i sugestie.
Dzięki ; napisałeś “dla mojej głowicy”. Ale jaka to głowica?
Rozumiem, że ten screen jest właśnie dla Twojej głowicy i ją można tak ładnie zaprogramować.
Harmonogram dla Aqary spokojnie ogarniesz spod HA. Nie chcę tutaj niczego reklamować ale ostatnio widziałem na YT filmik instruktażowy dotyczący harmonogramu i E1. Harmonogram możesz ogarnąć tak jak jest pokazane na filmie albo poprzez pomocnika w postaci harmonogramu standardowego w HA. Ja akurat korzystam z tego standardowego.
Z opinii jakie śledzę w internetach, to większość użytkowników, którzy przechodzili przez różne modele głowic Zigbee, kupują docelowo i chwalą Bosch BTH-RA oraz Danfoss (Devi) Ally.
Z Bosch jest o tyle ciekawa sprawa, że jest sporo ofert na aledrogo z urządzeniami “po zwrocie”, które można kupić w stosunkowo dobrej cenie. Małe utrudnienie jest z nimi dla użytkowników koordynatorów od Conbee, bo są jakieś myki z parowaniem i kalibracją.
Nie bardzo rozumiem co chcesz , bo jeśli chodzi o możliwość użycia zewnętrznego czujnika temperatury np. pomieszczenia i użycia jej do zastąpienia tego wbudowanego w głowicę, to bezproblemowo to możesz osiągnąć.
jeśli poprawnie skalibrowałeś zawór po montażu to zgłaszany “problem” przez ta głowicę wystąpi w np. takim przypadku, kiedy ustawisz “wysoką” temperaturę a podasz (kocioł na zasilaniu tego grzejnika) za niski parametr medium to głowica nie jest w stanie nagrzać pomieszczenia do żadanej temperatury lub wg jej algorytmu trwa to zbyt długo …
Samo sterowanie u mnie wyglada mniej więcej tak jak na poniższym zrzucie. Na podstawie zadanych temperatur na suwakach HA zgodnie z harmonogramem zależnie czy to noc czy dzień czy prysznic ustawia temperaturę na głowicy. Do tego jest jeszcze tmp wakacyjna ustawiana gdy czujnik okna bedzie otwarty. Generalnie jest to dość proste ale wymaga podstawowej wiedzy pracy w HA.
Teraz korzystałbym z GitHub - nielsfaber/scheduler-component: Custom component for HA that enables the creation of scheduler entities i dedykowanej karty. Kiedy przygotowywałem sobie sterowanie słabo zbadałem temat i uznałem, że harmonogram wystarczy ten standardowy z pomocnika. I tak też zrobiłem, generalnie harmonogram w zależności od tego czy jest włączony czy wyłączony ustawia mi jedynie “input_select.rodzaj_ogrzewania” - np dzienne czy nocne. Zmiana stanu tej encji (normalne, nocne) jest wyzwalaczem do automatyzacji, która ustawia temperaturę zadaną dla określonego rodzaju ogrzewania i pobiera ją z wartości np. “input_number.temperatura_ogrzewania_normalnego_bartosz”, którą można płynnie zmieniać suwakiem. Działa dobrze aczkolwiek zmieniając sam harmonogram muszę zaglądać do pomocnika ale na szczęście nie za często się to zmienia.