Default-owo częstotliwość wysyłania danych ustawiona jest na 300 sekund. Można ją ustawić w zakresie 10-3600 sekund. Komendę do zmiany wartości podał @pawelwaz
Niestety u mnie wszystkie encje odświeżają się po długim czasie. Zmieniłem czas i jest dużo lepiej. Dzięki.
@sztomag jeśli masz poprawnie skonfigurowanego brokera w HA oraz tasmotę w gniazdku, częstotliwość wysyłania danych będzie defaultowo wynosić 300 sekund lub tyle ile ustawisz komendą “teleperiod”
podłączyłem pod pralkę i zasięg spadł masakrycznie i poza tym ciągle jest niedostępny.
A czasem gniazdko nie jest zasłonięte pralką (ważna jest bezpośrednia linia prosta miedzy anteną routera, a gniazdkiem) metalowa skrzynia jaką jest pralka idealnie tłumi sygnał (sam miałem tego typu problem “cienia radiowego” za lodówką i za szachtem z rurami, rozwiązałem go zmieniając lokalizację routera o jakieś 4m), w łazience gniazdko pralki zwyczajowo montuje się ponad metr nad podłogą (by zminimalizować ryzyko zalania), więc niby nie powinno być problemu, ale widziałem takich elektryków-estetów, którzy montowali przy samej podłodze.
Akurat pralka gniazdko na szczęście jest przed pralką (w innym przypadku pewnie zasięg straciłbym całkiem, ale ściana z kafelkami też robi robotę. Muszę pomyśleć, nad tym access pointem. Gniazdko mam na wysokości około 50 cm od podłogi.
Jak wgrac esp home do tego gniazdka?
Tylko w poradniku jest napisane ze wybieramy pomiędzy " powrotem do oryginalnego softu, espurna lub tasmota" więc którą opcje należy wybrać?
Czyli espurna musisz wybrać, jeśli chcesz zainstalować ESP
Panowie, mam takie pytanko odnośnie gniazdka z tematu. Mam kilka sztuk i żadne nie działa poprawnie ze znalezionymi w necie template-ami, w najlepszym wypadku nie działają diody w najgorszym nie ma sterowania. Udało mi się rozkminić własny konfig, na którym gniazdka działają prawidłowo ale nie mam odczytu napięcia kiedy gniazdko jest wyłączone. Na oryginalnym sofcie i połączeniu przez chmurę był odczyt. Czy to normalne w Tasmocie czy coś źle skonfigurowałem?
Wystarczy, że skorzystasz z template które podałem w pierwszym wpisie w tym temacie i będzie Ci działać. Co do kwestii związanych z pomiarem/odczytem napięcia musisz gniazdko skalibrować (opis tej czynności również podałem w tym temacie).
Ale właśnie kiedy wklejam template z pierwszego postu to po pierwsze nie świecą się diody na gniazdku a po drugie przy wyłączonym przekaźniku pokazuje 0V. Przy załączonym przekaźniku pokazuje napięcie sieci. Kalibrację sobie ogarnąłem miernikiem tak, że mam Power Factor = 1.
Jeśli chodzi o świecące diody to w przytoczonym template je wyłączyłem - nie było mi to do nieczego potrzebne
Tutaj jest z podświetleniem
{"NAME":"SP111 ","GPIO":[56,0,158,0,132,134,0,0,131,17,0,21,0],"FLAG":0,"BASE":45}
Co do wskazań, mam ich kilka i działają jak należy.
Rafał, a Ty masz na tym gniazdku odczyt napięcia przy wyłączonym przekaźniku?
Tabela komend Tasmota:
Setoption 21
Bingo, dzięki wielkie.
Tak przy okazji, może komuś się przyda… od samego początku nie działało mi automatyczne dodawanie encji gniazdek, niby w logach wszystko było ok, broker działa z innymi integracjami a tu nic. Okazało się, że problem rozwiązuje przeflashowanie gniazdka. Niby wgrałem tę samą wersję, która była czyli 9.2.0 a po flashu encje natychmiast wskoczyły.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie o to gniazdko, prawdopodobnie jest to pytanie z serii dziwnych. Czy ktoś próbował podłączać je i wykorzystywać do pomiaru napięcia stałego? Zanim zaryzykuję uszkodzenie wolę na wszelki wypadek spytać, może ktoś już przerabiał ten temat. Przydałoby mi się takie urządzenie do monitorowania napięcia w rowerze elektrycznym, w którym mam instalację 84V DC. Większość drobnych urządzeń na 230V takich jak ładowarki, zasilacze itd. działa bez problemu więc pewnie szansa jest, sprawdzał ktoś?
He, he - wolę nie sprawdzać, ale możesz być pierwszy. Przygotuj gaśnicę…
A tak poważnie gratuluję odwagi przy 84V DC z pakietem ogniw li-on (zapewne) takie eksperymenty.
Emocje pewnie jak z karbidem…
Ciekawi mnie co stało się z mniejszością drobnych urządzeń… działały ale krótko?
Jeszcze bardziej ciekawi co to za bestię popełniłeś, 20S ?