Gniazdko GOSUND SP111

@rafkan mogłem źle się wyrazić VirtualBox na windows.

Pewnie chcesz uruchomić tuya-convert, jeśli tak to skorzystaj z jakiekolwiek malinki z WiFi

Proponuję przeczytaj:

1 polubienie

No właśnie w tym problem że nie posiadam :slight_smile: a z tego co wyczytałem można też zrobić to z wirtualnej maszyny.

@Mariusz_Kuciński ja robię tak: nagrywam obraz linuxa (tzw. wersja live) na pendrive, bootuje z tego pendrive na laptopie z Wi-Fi z jednoczesnym połączeniem ethernet do internetu, potem postępuje zgodnie z instrukcją wgrywania oprogramowania.
Wcześniej też próbowałem na VirtualBox zainstalowanym na Win10 ale nie udało mi się poprawnie skonfigurować karty Wi-Fi do flashowania.

1 polubienie

@angler I wszystko jasne. Dzięki za link :slight_smile:

@macek ma rację, najprościej wykorzystać obraz live jakiejś Debianowej dystrybucji linuxa. Pracujesz w pamięci RAM i jest pełen dostęp do zasobów sprzętowych komputera.

Tak zrobię. Problem leży w tym że ma jeszcze hyper-v. W tej sytuacji mam wirtualną kartę zamiast fizycznej. Przy tej konfiguracji dla virtualbox karta nie jest już rozpoznawana jaki WIFI.

Odpal Linux z pendrive na jakimkolwiek komputerze. To może być stary laptop, cokolwiek. Jeśli nie ma w nim katy Wi-fi to możesz spróbować z taką wpinaną pod USB. Tanie chińskie modele adapterów często nie mają trybu AP ale sprawdzenie tego w tym momencie wymaga wpisania komendy iw list w Linux i będziesz miał jasność. Najlepiej używać popularnych dystrybucji w nowszym jądrem. Zapewniają największą liczbę aktualnych sterowników.

2 polubienia

Gniazdko Gosund sp 111 v.1 zakupione w promocji. Wgrana Tasmota. Template
{“NAME”:“Gosund SP111 v1.1”,“GPIO”:[56,0,158,0,132,134,0,0,131,17,0,21,0],“FLAG”:0,“BASE”:45}
kalibracja wg opisu z żarówką 60W
PowerSet 60.0
VoltageSet 235
CurrentSet 255.3191
i po podłączeniu pierwszy raz do sieci mam takie oto wskazania :

gniazdko
da się zresetować energy today i total ?

Dzięki pomogło :
zm1

1 polubienie

Witam, chyba właśnie ucegliłem swoje gnazdko Gosund SP111. Co zrobiłem:
Postępowałem zgodnie z linkiem udostępnionym przez @rafkan
Blog Cezara o Raspberry Pi, Domoticz, Home Assistant, starych konsolach i gadżetach.: Gniazdka Blitzwolf - wgrywamy Tasmota za pomocą Tuya Convert
Dotarłem do momentu:
“Pod adresem 192.168.4.1 będzie już nasze nowe oprogramowanie :slight_smile: Podajemy naszą nazwę połączenie WiFi oraz hasło.”
no i tu dałem ciała bo wpisałem złe hasło do WIFI. Od tej chwili nie mogę już w żaden sposób dostać sie gniazdka. Czy da się to jeszcze uratować?

Obudowa łatwo rozbieralna - jedna śrubka w otworze gdzie wchodzi bolec uziemienia.
Można nawet bez lutowania:

Tu masz PINOUT

Pomimo tego AP powinno się pojawić po jakimś czasie, gdy nie możne się połączyć z Wi-Fi.
Możesz spróbować jeszcze cyklu 7xON/OFF ( Fast Power Cycle Device Recovery)

Dzięki @angler pomógł " Fast Power Cycle Device Recovery". Została tylko kalibracja ale to już jakoś pójdzie ma starą żarówkę 60W więc dam radę.

Już prawie działa. Niestety przy połaczeniu do HA przez mqtt w logach Mosquitto broker mam błąd:

1630005051: New connection from 192.168.X.X on port 1883.
1630005051: New client connected from 192.168.X.X as LazienkaGniazdko (p2, c1, k30, u’homeassistant’).
1630005091: Socket error on client LazienkaGniazdko, disconnecting.

1 polubienie

Zmierz jej faktyczny pobór mocy przed zmianą softu, chyba że dysponujesz jakimś lepszym miernikiem mocy (lub chociaż multimetrem z pomiarem I~ oraz V~) niż smart-plug z fabrycznym softem (który jest jako-tako skalibrowany, z cała pewnością z dokładnością kilkanaście razy większą niż moc żarówki :stuck_out_tongue: ).

Zwykłe stare żarówki mają rozrzut parametrów ±20% więc taką “kalibrację” gdy zakładasz że to równe 60W to o kant tyłka roztłuc. (coś na bis: pobór mocy przez zwykłą żarówkę mocno zależy od napięcia).

Dzięki @szopen jestem w stanie zaakceptować rozrzut. Gniazdko ma służyć tylko i wyłącznie do powiadomień o zakończeniu prania :-). Nie mam zamiaru liczyć zużycia energii.

Edit:
Udało mi się chyba ogarnąć gniazdko mam połączenie z Mosquitto broker w z2m nie widzę urządzenia a w logach dostajęnastępujące infromacje:

Co robię nie tak :slight_smile:

Edit 2:
w z2m urządzenie nie będzie widoczne ponieważ łączy się przez WIF. Miałem zaćmienie :cry:

:thinking: nadal masz na myśli gniazdko Gosund SP111? Gniazdko działa po Wi-Fi, nie rozumiem co do tego ma z2m (Zigbee2MQTT). W zależności od wgranej wersji Tasmoty integrujesz to na dwa sposoby: albo przez integrację brokera MQTT albo przez integrację Tasmota, było to już poruszane na forum.

1 polubienie

@Mariusz_Kuciński tak jak Ci napisał @macek w Z2M tego gniazdka nie zobaczysz. Poszukaj w urządzeniach MQTT (integracji)
mqtt

1 polubienie

@macek co za zaćmienie. Masz rację to WIFI nie zigbee.