Gniazdko GOSUND SP111

“Piątek, piąteczek, piątunio” :grin:, może zostaw to ma jutro

1 polubienie

Już ogarnąłem. Proces powiadomień o praniu gotowy oczywiście w wersji beta. A teraz szklaneczka whisky dla rozluźnienia :slight_smile: :clinking_glasses: i spać.

1 polubienie

Hejka
Zakupilem dwie sztuki, wrzuciłem przez tuya convert esphome i śmiga w sumie nawet nie zwróciłem uwagi na to że moze być inna płytka, ale działa.
Nie wiem teraz jak sprawdzić jaką mam płytkę

esphome:
  name: "${plug_name}"
  platform: ESP8266
  board: esp01_1m
  esp8266_restore_from_flash: true

Masz dobrą :smiley: (w sensie jest to jakieś ESP), bo na czymś innym niż ESP ani ESPHome, ani Tasmota nie “poleci” (a tego rodzaju gniazdka bazujące na Tuya powstają też na innych chipsetach niż ESP)

Moim zdaniem powinieneś mieć inną deklarację płytki (z całą pewnością esp01_1m to nie jest) :

board: esp8285

ale najlepiej otwórz obudowę i sprawdź jakie faktycznie masz flaki.

Generalnie ESP8285 od ESP8266 różni się wbudowanym flashem 1MB DOUT (8266 wymaga zewnętrznej pamięci flash) oraz większą liczbą GPIO (bodajże GPIO9 i GPIO10) reszta jest identyczna - dlatego firmware skompilowane z nieprawidłową deklaracją płytki powinno działać.

Ewentualnie w logach ESPHome podczas kompilacji i flashowania powinno być widać kluczowe parametry (jakkolwiek nie wiem czy są one brane z deklaracji sprzętu, czy dzięki detekcji sprzętu) - mam na myśli taki fragment

INFO Reading configuration /config/esphome/barometr.yaml...
INFO Generating C++ source...
INFO Compiling app...
INFO Running:  platformio run -d /config/esphome/barometr
Processing barometr (board: d1_mini; framework: arduino; platform: platformio/espressif8266@2.6.2)
--------------------------------------------------------------------------------
HARDWARE: ESP8266 80MHz, 80KB RAM, 4MB Flash

co jest później wykorzystywane przy kontroli wykorzystania zasobów przed flashowaniem (poniżej log z płytki bazującej an ESP32!)

Compiling /data/ttgo_display/.pioenvs/ttgo_display/FrameworkArduino/wiring_shift.c.o
Archiving /data/ttgo_display/.pioenvs/ttgo_display/libFrameworkArduino.a
Linking /data/ttgo_display/.pioenvs/ttgo_display/firmware.elf
Retrieving maximum program size /data/ttgo_display/.pioenvs/ttgo_display/firmware.elf
Checking size /data/ttgo_display/.pioenvs/ttgo_display/firmware.elf
RAM:   [=         ]  13.0% (used 42596 bytes from 327680 bytes)
Flash: [=====     ]  50.6% (used 928698 bytes from 1835008 bytes)
Building /data/ttgo_display/.pioenvs/ttgo_display/firmware.bin
========================= [SUCCESS] Took 72.79 seconds =========================
INFO Successfully compiled program.
INFO Resolving IP address of ttgo_display.local
INFO  -> 192.168.20.34
INFO Uploading /data/ttgo_display/.pioenvs/ttgo_display/firmware.bin (928816 bytes)
Uploading: [============================================================] 100% Done...

PS @on6222 zobacz co zmieniłem w twoim poście, że widać poprawnie formatowanie.

Witam
Postanowiłem się tez zabrać za tasmote ale jako nob utknąłem na tworzeniu ap
posiadam tplink 802n, ustawiłem go w trybie Ap.
Całość stoi na virtual boxie (windows10 )na najnowszym ubuntu.
Podpiąłem pod usb tplinka w komputerze, telefon widzi siec ap z tp linka.
Pewnie dla wielu głupie pytanie ale da się jakoś poustawiać to aby ruszyło?

Szklana kula mi mocno śnieży, ale jakoś tak trochę przebija przez ten śnieg odpowiedź : NIE
Gdybyś napisał konkretnie co zamierzasz to może ktoś by podał konkretną odpowiedź (w szklanej kuli mi trochę przebija, że może chodzi o tasmotizer? a może o tuya-convert??).

1 polubienie

sorki doprecyzuje
leciałem wg/ filmiku co wyżej czyli wgranie tasmoty do gdniazdka za pomocą tuya converter
do tego użyłem ubuntu na virtualboxie wszystko szło spoko do czasu ostatniego polecenia
./start_flash.sh

P mode not supported!
Please attach a WiFi card that supports AP mode.
======================================================
Cleaning up...
No screen session found.
No screen session found.
No screen session found.
No screen session found.
Closing AP
Exiting...

Komunikat błędu mówi wszystko, potrzebujesz obsługiwanej karty WiFi posiadającej tryb AP (a nie oddzielnego fizycznego AP).

1 polubienie

oki trudno temat mogę odłożyć na inne czasy bo kabelkami się nie będę bawić’

Witam
Jestem początkującym i mam pytania:

1. Jak odróżnić wersję gniazdka Sp111 v1.1 od 1.4?
  2. Wgrałem do gniazdka sp111 tastoma 9.5, zrobiłem kalibrację i wszystko działa, mogę włączyć/wyłączyć i pokazuje volty, waty itd., następnie zrobiłem integrację z ha według instrukcji na tej stronie, i działa tylko włącz/wyłącz przy voltach, watach pokazuje cały czas 0.

Tzn na której stronie?

Dongiel TP-LINK TL-WN821N działa w takim trybie.
Ale gorąco polecam laptopa z linuksem niż VM - też tak robiłem ale to nie szło i się krzaczyło a natywnie masz od strzała.

zapomniałem dodać, zrobiłem według tej instrukcji Home Assistant Tasmota Integration (HOW-TO)

Jeśli masz poprawnie skonfigurowanego brokera i mqtt oraz w konsoli urządzania wywołałeś komendę

SetOption19 0

to natywna integracja tasmoty będzie Ci działać.
Zobacz tutaj czy wszystko zrobiłeś co trzeba.

sprawdzałem wygląda, że powinno działać a tak nie jest, jeszcze raz próbowałem według tego opisu [ ](Gniazdko GOSUND SP111 - #33 przez Marcin_Domański) i po wydaniu polecenia setoption19 1 w konsoli dostaje odpowiedź homeassistant/sensor/0DDFA6_ENERGY_Yesterday/config = {"name":"Tasmota ENERGY Yesterday","stat_t":"tele/ ........ ale w ha nie widzę encji do dodania, uruchamiałem ponownie ha

Jeśli prawidłowo skonfigurowałeś połączenie z brokerem MQTT w Tasmota, to encje dodają się automatycznie.

próbowałem już kilka razy i to samo działa tylko włącz/wyłącz a nie pokazuje wartości.

Mam wgrane wersję Home Assistant Supervised

Jeśli uruchomiłeś w konsoli urządzenia komendę SetOption19 0 to w HA (jeśli to pierwsze urządzenie w tasmocie) dodaj integrację tasmoty:

tak przy setoption19 0 dodaje jeszcze dodatek tasmota i mogę tylko włącz/wyłącz nie pokazuje wartości, przy setoption19 1 bez zbędnych dodatków jest to samo.