Gniazdko GOSUND SP111

To samo gniazdko z tą samą wersją tasmoty:

a ha masz na raspberrym czy na czymś innym ?

To akurat nie ma znaczenia (mam na qnap-ie).
Na pewno masz poprawnie skonfigurowanego brokera mqtt i jego dane wpisane w “gniazdku”?

broker

@manius edytuj posty

Poniższe opcje masz aktywne?
6

@manius po raz kolejny proszę edytuj posty !!!

Problem rozwiązany wszystko było ok, okazało się że dane były przesyłane co 300s dałem TelePeriod 10 i teraz jest ok.

Jaka jest optymalna wartość TelePeriod ?

Taka jaka jest wystarczająca dla danego zastosowania; aby baza danych nie “puchła” sensowne może być 600, ale jeśli potrzebujesz ciągłego odczytu szybkozmiennych wartości to i 5 (a nawet nieco mniej) będzie OK.

Witam
Ponownie ruszyłem z tematem tym razem poszło trochę lepiej ale pojawił się problem(już po wgraniu softu)
gniazdko zgłosiło swoja siec tasmota … z która się połączyłem za pomocą telefonu, W ustawieniach wpisałem swoja się wifi wpisałem hasło i dałem zapisz,
W polaczeniu miałem 192.168.4.2 a brama 192.168.4.1. no i pojawia się problem ,bo nie mogę się dostać do urządzenia.
Moje wifi leci z 192.168.1.1 nie pojawiło mi się żadne nowe urządzenie.
Jakaś rada co mogę zrobić ?

Ja wykorzystuje drugie gniazdko i automatyzacje ( bo ręcznie to się wkurzałem ) :

• włącz,
  • wyłącz na 35 s,
  • 6 x “włącz” i 6x “wyłącz” ( 5 s przerwy pomiędzy ) i 5s przerwy “włącz.”

Po tym gniazdko Ci się znów włączy w tryb parowania.

witam,
W jaki sposób radzicie sobie z odczytami energii z SP111 w przypadku zaniku napięcia. Używam tasmoty i tu w przypadku braku napięcia pojawiają sie jakieś odczyty - prawdopodobnie ostatnio zapisane we flashu, znacząco różne od tych co były 5 min temu. Czy jest jakiś parametr w tasmocie odpowiadający za częstotliwość zapisu odczytów we flashu? Jak macie to rozwiązane u siebie ?
image

Szybkie pytanko ,jaka komenda jest na wyłączenie podświetlenia gniazdka ( wgrana tasmota) bo to czerwone światełko przeszkadza
czy to jest to ?
LedState
0 = disable use of LED as much as possible

W “Konfiguracja szablonu” zmień w pozycji “GPIO0” z “Led_i”

na “Brak” lub jeśli posiadasz angielską wersję językową “None”

A nie lepiej programowo zgasić ( LedPower 0) - wtedy będzie działała np. w sytuacjach awaryjnych, gdy sygnalizacja jest pożądana?

To jest jedna z opcji. Użytkownik wybierze “pod Siebie”.

dzięki za info chyba wybiorę bramkę nr 2 bo faktycznie kiedyś może się przydać to światełko

Zadajesz to samo pytanie na kilku forach: Gniazdko GOSUND SP111 - #213 przez Ropian - konfiguracja - AI-Speaker, zakładam, że im więcej osób zaangażujesz w rozwiązywanie Twojego “pilnego” problemu tym lepiej dla Ciebie. Osobiście uważam takie zachowanie za nie fair, czasami trzeba po prostu poczekać na odpowiedź, nie można wymagać rozwiązania problemu natychmiast.

2 polubienia

Kupiłem swoje drugie gniazdo gosund SP111, w pierwszym wgrałem tasmote przez tuya convert, a tutaj niestety nie dałem rady… Jeszcze przed flashem przestał działać…

Co sie dzieje: po podłczeniu do sieci zapalaja się diody (niebieska i lekko na czerwono też widac) na około 1-2sek i gasną. Probówałem wciskać 5x (i więcej) przycisk aby przejsc w tryb parowania i nic, tak samo jak wkladac i wyciagac 6x (interwal nie dluzszy niz 10sek) ale nie pomoglo.

Już sam nie wiem czy te gniazdko działało po zakupie czy nie… jest jakis sposob zeby zroboić ‘twardy’ reset?

EDIT: Nie wiem za którym razem i jaka metoda ale zadziałalo…

Czy ktoś podzielilby się kodem ESPhome do gniazdka SP111? Aktualnie mam wgrana tasmotę.

Dzięki

Szybkie wyszukiwanie i pierwszy wynik:

1 polubienie