To samo gniazdko z tą samą wersją tasmoty:
a ha masz na raspberrym czy na czymś innym ?
To akurat nie ma znaczenia (mam na qnap-ie).
Na pewno masz poprawnie skonfigurowanego brokera mqtt i jego dane wpisane w “gniazdku”?
Poniższe opcje masz aktywne?
Problem rozwiązany wszystko było ok, okazało się że dane były przesyłane co 300s dałem TelePeriod 10 i teraz jest ok.
Jaka jest optymalna wartość TelePeriod ?
Taka jaka jest wystarczająca dla danego zastosowania; aby baza danych nie “puchła” sensowne może być 600, ale jeśli potrzebujesz ciągłego odczytu szybkozmiennych wartości to i 5 (a nawet nieco mniej) będzie OK.
Witam
Ponownie ruszyłem z tematem tym razem poszło trochę lepiej ale pojawił się problem(już po wgraniu softu)
gniazdko zgłosiło swoja siec tasmota … z która się połączyłem za pomocą telefonu, W ustawieniach wpisałem swoja się wifi wpisałem hasło i dałem zapisz,
W polaczeniu miałem 192.168.4.2 a brama 192.168.4.1. no i pojawia się problem ,bo nie mogę się dostać do urządzenia.
Moje wifi leci z 192.168.1.1 nie pojawiło mi się żadne nowe urządzenie.
Jakaś rada co mogę zrobić ?
Ja wykorzystuje drugie gniazdko i automatyzacje ( bo ręcznie to się wkurzałem ) :
- włącz,
- wyłącz na 35 s,
- 6 x “włącz” i 6x “wyłącz” ( 5 s przerwy pomiędzy ) i 5s przerwy “włącz.”
Po tym gniazdko Ci się znów włączy w tryb parowania.
witam,
W jaki sposób radzicie sobie z odczytami energii z SP111 w przypadku zaniku napięcia. Używam tasmoty i tu w przypadku braku napięcia pojawiają sie jakieś odczyty - prawdopodobnie ostatnio zapisane we flashu, znacząco różne od tych co były 5 min temu. Czy jest jakiś parametr w tasmocie odpowiadający za częstotliwość zapisu odczytów we flashu? Jak macie to rozwiązane u siebie ?
Szybkie pytanko ,jaka komenda jest na wyłączenie podświetlenia gniazdka ( wgrana tasmota) bo to czerwone światełko przeszkadza
czy to jest to ?
LedState
0
= disable use of LED as much as possible
W “Konfiguracja szablonu” zmień w pozycji “GPIO0” z “Led_i”
na “Brak” lub jeśli posiadasz angielską wersję językową “None”
A nie lepiej programowo zgasić ( LedPower 0
) - wtedy będzie działała np. w sytuacjach awaryjnych, gdy sygnalizacja jest pożądana?
To jest jedna z opcji. Użytkownik wybierze “pod Siebie”.
dzięki za info chyba wybiorę bramkę nr 2 bo faktycznie kiedyś może się przydać to światełko
Zadajesz to samo pytanie na kilku forach: Gniazdko GOSUND SP111 - #213 przez Ropian - konfiguracja - AI-Speaker, zakładam, że im więcej osób zaangażujesz w rozwiązywanie Twojego “pilnego” problemu tym lepiej dla Ciebie. Osobiście uważam takie zachowanie za nie fair, czasami trzeba po prostu poczekać na odpowiedź, nie można wymagać rozwiązania problemu natychmiast.
Kupiłem swoje drugie gniazdo gosund SP111, w pierwszym wgrałem tasmote przez tuya convert, a tutaj niestety nie dałem rady… Jeszcze przed flashem przestał działać…
Co sie dzieje: po podłczeniu do sieci zapalaja się diody (niebieska i lekko na czerwono też widac) na około 1-2sek i gasną. Probówałem wciskać 5x (i więcej) przycisk aby przejsc w tryb parowania i nic, tak samo jak wkladac i wyciagac 6x (interwal nie dluzszy niz 10sek) ale nie pomoglo.
Już sam nie wiem czy te gniazdko działało po zakupie czy nie… jest jakis sposob zeby zroboić ‘twardy’ reset?
EDIT: Nie wiem za którym razem i jaka metoda ale zadziałalo…
Czy ktoś podzielilby się kodem ESPhome do gniazdka SP111? Aktualnie mam wgrana tasmotę.
Dzięki
Szybkie wyszukiwanie i pierwszy wynik: