Witam. Wgrałem do gniazdka Tasmotę i wszystko działało. Aktualnie potrzebuję wrócić do oryginalnego softu obsługującego poprzez Tuya Smart. Podczas flashowania dałem return to stock i gniazdko uruchomiło / a właściwie nie uruchomiło się / z softem espurna w trybie vtrust recovery. Wgrałem na nowo tasmotę i działa. Pytanie zasadnicze jak wrócić do oryginalnego softu ?
Musisz mieć plik z backupem utworzony przy pierwszym flashowaniu alternatywnego softu.
A ma ktoś takowy ? Proszę o info odnośnie wrzucenia do gniazdka backupu oryginalnego softu. Kablami czy poprzez OTA ?
Pacjent jak w temacie gniazdko GOSUND SP111, z zainstalowaną Tasmotą.
Wszystko było ok do czasu kiedy zmieniłem internet z neostrady na światłowód i w chwili obecnej utraciłem komunikację z tym gniazdkiem. W jaki sposób mogę połączyć się z tym gniazdkiem aby
poprawić jego konfigurację do nowej sieci, czy musze ponownie go flashować tasmotą ?
Gdybyś napisał co konkretnie się zmieniło w twoim LAN i WiFi byłoby łatwiej coś podpowiedzieć
jeśli masz teraz np. inną podsieć i/lub inny SSID to przełącz w tryb konfiguracji sieci
https://tasmota.github.io/docs/FAQ/
masz na to ~3 minuty (wtedy będzie wystawiony AP, a urządzenie będzie pod IP 192.168.4.1)
tu masz opis jak to wygląda (a wygląda zapewne znajomo )
Jeśli tylko inny SSID to możesz po prostu zaemulować swoją starą sieć wystawiając np. hotspota z telefonu (i wtedy połączysz się z tym urządzeniem “po bożemu” i je skonfigurujesz).
Jest jeszcze jedna prosta opcja - skonfiguruj swój LAN i WiFi tak samo jak miałeś przed zmianą operatora (przecież dostęp WAN nie ma żadnego znaczenia dla konfiguracji LAN).
Tak jak pisał @szopen najprościej wystawić WiFi z telefonu, nawet nie musi być hasła, wystarczy, że zgadza się SSID. Ja tak “naprawiłem” sobie gniazdko jak za pierwszym razem źle hasło wpisałem do konfiguracji …
@grzech67,nie wiem ile masz urządzeń ustawionych pod “stary” router ale najmniej czasu zajmie Ci ustawienie/skonfigurowanie LAN “nowego” routera tak jak miałeś ustawiony “stary”.
Dziękuje za podpowiedzi i cenne wskazówki, biorę się do roboty. Pozdrawiam.
Nie umiem sobie poradzić z resetem energii. Poniższy kod
EnergyReset3 0
mi nie działa
22:32:29.438 MQT: stat/tasmota_34DAA9/RESULT = {"Command":"Unknown"}
Jeśli masz najnowszą wersję tasmoty 10.0.0 to
Removed command EnergyReset and replaced by new energy commands
Dzięki! Nie widziałem informacji Sprawdzę dopiero jutro.
Udało mi się wgrać Tasmota przez tuya-convert, ale zależy mi na HAA (integracja z Apple HomeKit). Czy wystarczy, że wgram zwykły plik bin HAA_OTA przez panel Tasmota?
Dzięki za pomoc.
Witam. Udało mi się wgrać Tasmotę do gniazdka Gosund sp111 Za pomocą VMware Workstation 15 na Windows 10 przez Tuya convert. Nie bardzo wiem jak zabrać się do kolejnego gnazdka. Muszę utworzyć kolejną VM, czy można wykorzystać tą, którą już utworzyłem. Nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi, ale jeśli tak, to z góry dziękuję za odpowiedź.
Tak na tej samej maszynie
Jak przekazałeś kartę WiFi bezpośrednio do Workstation, tam nie ma opcji passthrue ?
Udało się wgrać do drugiego gniazdka. Ale pojawił się kolejny problem. Nie chciało się pojawić w HA w integracji Tasmota. Dopiero po wpisaniu komendy “setoption19 0” zaczęło być widoczne, ale sterowanie oraz wszystkie sensory są widoczne lecz niedostępne. Gdzieś popełniłem pewnie jakiś błąd, ale nie bardzo wiem gdzie?
Edit:
Edit:
@marcin1 Nie bardzo wiem o co pytasz? Korzystałem z tutorialu YT i poszło.
@krzys_69 edytuj Swoje posty - nie pisz jednego pod drugim! Prowadzisz dyskusję Sam ze Sobą ?
postawiłeś VM na Workstation 15, i jak do niej przekazałeś kartę WiFi jako device ? Wybierajac “dodaj urządzenie” dodajesz do vm kartę sieciową, która nie jest rozpoznawana jak karta WiFi.
Sprawdź w Tasmocie takie ustawienia jak MQTT
, Configure others
, czy nie masz gdzieś takich samych ustawień nazw
, tematów Mqtt