Witam pewnie głupie pytanie ale dawniej było tak że wystarczyło skopiować link i można było grafanę otworzyć w oddzielnym oknie, teraz tego nie mogę zrobić, jak kopiuję link to nie potrafi otworzyć grafany w oddzielnym oknie
Może ma, ale dotąd nie raczyłeś dostarczyć żadnych danych diagnostycznych, a w szczególności swoich konfiguracji związanych z siecią i VPN ZeroTier…
ani nawet podstawowego podsumowania instalacji podstawy-forum
Zacznij też publikować swoje wątki sklasyfikowane do jakiegoś sensownego działu, a nie jak dotąd, gdzie wszystko walisz do ogólnego HA…
Obojętnie, dostarcz jakieś sensowne informacje (w Grafanie i tak nie pomogę, bo jej nie używam, ale raczej nikt nie pomoże jeśli nie ma czego poczytać…)
wszystko to dużo powiedziane,
jak powiesz co to dostarczę, ale nie wiem co by to miało być, co by pomogło,
na początku postu chyba jasno określiłem z czym mam problem, jaśniej już chyba nie można
Konfiguracje sieci to podstawa (konfiguracja routera, konfiguracja sieci w HA, konfiguracja VPN) - z objawów wynika, że masz problemy z dostępem po sieci.
co masz w configuration.yaml
jak skonfigurowane podejrzane Dodatki (chyba wiesz jakie są podejrzane)
jak się łączysz go GUI HA, GUI grafany itd. (ssl/bez ssl, lokalnie/zdalnie, jak?)
jeśli nie masz pewności czy nie zdradzasz danych wrażliwych, to najpierw wyślij mi na PW to ocenię co możesz wrzucić w publicznym wątku, a czego ewentualnie nie
ALE UWAGA nie rozwiązuję niczyich problemów na PW, zrobię tylko weryfikację czy można to publikować
matko jedyna ja nawet nie wiem o co Ty mnie pytasz
póki co łączę się tylko lokalnie, zdalnie przez ZeroTier łączę się tez i działa ale nie widzi grafany, natomiast tu mówimy o łączeniu sie lokalnie
przykładowy confiuration.yaml
# Loads default set of integrations. Do not remove.
default_config:
# Load frontend themes from the themes folder
frontend:
themes: !include_dir_merge_named themes
automation: !include automations.yaml
script: !include scripts.yaml
scene: !include scenes.yaml
mqtt: !include mqtt_include.yaml
# Influx do Gafany
influxdb:
host: a0d7b954-influxdb
port: 8086
database: bazainfux
username: ******
password: ******
max_retries: 3
default_measurement: state
# konfiguracja MODBUS
modbus:
- name: licznik SINOTIMER
type: serial
port: /dev/ttyUSB0
baudrate: 9600
bytesize: 8
method: rtu
parity: E
stopbits: 1
sensors:
# konfiguracja dla odczytów licznika SINOTIMER "DOM" (ADD:131)
raczej nie mamżadnych poderzanych dodatków
poza Grafaną, HACS, Modbus MQtt
ten Twój poradnik jest chyba nieaktualny
bo np czegoś takiego nie ma
Ustawienia → System → Naprawy → “hamburger menu” → Informacje o systemie → (popup) Informacje o systemie → KOPIUJ
zwłaszcza NAPRAWY chyba że chodzi o PROBLEMY ? jeśli tak to nie ma żadnych problemów do naprawy
o to Ci chodziło ? to popraw instrukcję jak się do tego dostać bo jest nieaktualna
Nikt nie zgłasza z tym problemu, to skąd mam wiedzieć, że jest nieaktualny…
Poprawiłem, jest coś jeszcze nieuaktualnionego?
Wiele się nie zmieniło, tak to jest to miejsce.
Nie bardzo rozumiem, co robią gwiazdki w jednym z kluczowych miejsc raportu.
(to jest prawdopodobnie adres wirtualnej karty zerotier, to jest właśnie to o czym mówiłem wcześniej i akurat to nie są dane wrażliwe jeśli oczywiście to zerotier)
tak to ja zagwiazdkowałem tak na wszelki wypadek bo nie wiem które są wrażliwe a które nie - to jest adres po którym się dostaję zdalnie do mojego HA poprzez ZeroTier
Ten adres istnieje tylko w twojej sieci VPN nikt nie znając twoich danych uwierzytelniających w ZeroTier nie jest w stanie się do niej dostać… więc pokaż jak to wygląda naprawdę…
edit - dobra to już sobie sam poprawiłem tamtym poście
pokaż zatem jak wyglądają te linki (mamy już jakieś dane wstępne, to można wrócić na początek)
Ło panie nie znajduje, bo takiej strony nie ma (wchodziłbyś na komputer z którego je próbujesz otworzyć), na takie linki to mógłby co najwyżej wejść home assistant (gdyby był człowiekiem).
Za słowo localhost podstaw swój IP HA czyli 192.168.0.122 jeśli wchodzisz zwyczajnie przez LAN lub 10.241.206.37 jeśli wchodzisz przez ZeroTier (oczywiście musisz mieć klienta ZT włączonego i połączonego z twoją siecią VPN).
Tak w ogóle to są sesje ingress czyli to nie jest samodzielny interfejs tylko ramka wyświetlana normalnie w GUI HA (być może powinieneś skonfigurować Grafana do wyświetlania własnego interfejsu na jakimś oddzielnym porcie).
Tam masz pełną dokumentację Dodatku, poczytaj zastanów się na nią, zobacz jakie masz opcje w zakładce konfiguracji Dodartku…
Przykładowo gdybyś chciał mieć interfejs Grafana na porcie 8246 (czyli adres postaci http://192.168.0.122:8246) to konfiguracja musi być w tym guście (bo domyślnie jest chyba włączona tylko sesja ingress, no nie będę tego instalował tylko by sprawdzić)