HA integracja LG ThinQ błędy

Wrzucam konfiguracje YAML:

# Loads default set of integrations. Do not remove.
 default_config:

# Text to speech
 tts:
  - platform: google_translate

# Load frontend themes from the themes folder
 frontend:
   themes: !include_dir_merge_named themes

# Enable Home Assistant API
 api:
  - port: 6053

sensor:
  - platform: template
    sensors:
      washer_door_lock:
        friendly_name: "Washer Door Lock"
        value_template: "{{ state_attr('sensor.pralka','door_lock') }}"

washer_time_display:
        friendly_name: "Washer Time Display"
        value_template: >
          {% if is_state('sensor.pralka_run_state', '-') %}
          {% elif is_state('sensor.pralka_run_state', 'Standby') %}
           -:--
          {% else %}
           {{ state_attr('sensor.pralka', 'remain_time') }}
          {% endif %}
      dryer_time_display:
        friendly_name: "Dryer Time Display"
        value_template: >
          {% if is_state('sensor.suszarka_process_state', '-') %}
          {% elif is_state('sensor.suszarka_process_state', 'Standby') %}
            -:--
          {% else %}
            {{ state_attr('sensor.suszarka', 'remain_time') }}
          {% endif %}

blank:
        friendly_name: "Blank Sensor"
        value_template: ""

automation: !include automations.yaml
 script: !include scripts.yaml
 scene: !include scenes.yaml

i takie mam błędy w logach

2025-02-22 20:58:17.844 ERROR (MainThread) [homeassistant.helpers.config_validation] The api integration does not support any configuration parameters, got [{'port': 6053}]. Please remove the configuration parameters from your configuration.

Sugerując się portem 6053 chodzi prawdopodobnie o ESPHome, a nie o żadne GoldStar czy tam LG

Usuń urządzenia ESPHome z Integracji ESPHome
(BROŃ BOŻE NIE KAFELKI Z IDE/KOMPILERA/BUILDERA)

Zrestartuj maszynę na której pracuje HA “po bożemu”= z menu restartu systemu.

I dodaj ponownie wszystko na firmware ESPHome do Integracji w HA (pewnie autodiscovery odnajdzie wszystkie urządzenia, no chyba że stosujesz statyczne IP to dodasz je ponownie “z ręki”).

wyrzucone z konfiguracji i komunikat zniknął z logów

Świetnie, ale zachodzę w głowę skąd wytrzasnąłeś to

Usuń urządzenia ESPHome z Integracji ESPHome

z tego miejsca tak ?

Skoro miałeś taki wpis w konfiguracji HA (nie wiem dlaczego i po co) to nie musisz nic więcej robić… skoro “efekt wyczyszczenia loga” osiągnięty, jednak jestem ciekaw dlaczego w ogóle miałeś to w konfiguracji.

Inna rzecz która mnie zastanawia, to dlaczego masz zbędną spację na początku każdej linii?

tak miałem to miejsce na myśli, ale przeoczyłem w YAMLu że miałeś taką konstrukcję, a z analizy loga zauważyłem port

6053

charakterystyczny dla ESPHome

Wielokrotnie modyfikowane urządzenia ESPHome czasem wywołują podobne błędy (nie twierdzę, że identyczne), gdy w bazach HA zostają jakieś śmieci i opisane wyżej rozwiązanie jest skuteczne na taką sytuację…

zostały mi tylko takie wpisy w logach

2025-02-22 22:18:48.301 WARNING (SyncWorker_0) [homeassistant.loader] We found a custom integration smartthinq_sensors which has not been tested by Home Assistant. This component might cause stability problems, be sure to disable it if you experience issues with Home Assistant

2025-02-22 22:18:48.306 WARNING (SyncWorker_0) [homeassistant.loader] We found a custom integration hacs which has not been tested by Home Assistant. This component might cause stability problems, be sure to disable it if you experience issues with Home Assistant

2025-02-22 22:18:48.308 WARNING (SyncWorker_0) [homeassistant.loader] We found a custom integration ble_monitor which has not been tested by Home Assistant. This component might cause stability problems, be sure to disable it if you experience issues with Home Assistant

czy trzeba coś z tym robić ?

NIE

To zwykłe ostrzeżenia o niestandardowych komponentach.

Ja w ogóle nic nie rozumiem, integracja LG co ma wspólnego z konfiguracją *.yaml?

Błędna diagnoza wstępna = wybrany nieodpowiedni temat wątku…

Zgaduję, że pralka i suszarka są wyprodukowane przez dawnego GoldStar’a.

Zgaduję, że pralka i suszarka są wyprodukowane przez dawnego GoldStar’a.

a tego to nie wiem.

A jak to u Ciebie wygląda ?

No zaraz - w tytule wątku sam napisałeś coś o LG, to kto ma wiedzieć czemu piszesz o jakimś LG, bo chyba nie my, szklane kule nam tego nie podpowiadają…
(LG to stosunkowo nowa nazwa dawnej firmy GoldStar, później Lucky GoldStar no i używając skrótu LG ukuto reklamowe hasło “Life’s Good” jeśli chcesz poznać bardziej oficjalną historię ewolucji nazwy zajrzyj na angielską wiki, bo w polskiej wersji jest to mocno ocenzurowane)
a że w YAMLu coś masz o pralce i suszarce… to tak sobie dopowiadam, że może akurat to miałeś na myśli??

I znowu dostałem po “łapkach” :wink:

Najgorsze jest to, że nie ma zbytnio aktualizacji widgetu aby dostosować podgląd pod swój model urządzenia

Nadal nikt nie wie o czym mówisz…

1 polubienie

można wszystko, ja mam LG i wygląda to tak:

tyle że mam po polsku, tu zrzut ekranu z angielskiej wersji bo akurat mam pralke wyłączoną i nie pokazuje tylko Wyłączona

ooooo i to jest super.
Podeslesz mi linka skąd wziąłeś config ?

https://www.youtube.com/watch?v=_aoO5CdymaE&t=302s proszę uprzejmie, ten gościu ma fajnie ogarniete :smiley: na podstawie tego zrobilem u siebie

Do obsługi urządzeń LG jest standardowa integracja w HA.

Dzięki
To muszę spróbować tej standardowej która pojawiła się jakiś czas temu