HA na AOOSTAR WTR PRO 5825U

To mój pierwszy post tutaj, więc serdecznie wszystkich witam.
Od dłuższego czasu zbieram się z postawieniem serwera HA. Założenia są takie, że ma to być w miarę energooszczedne, niezawodne.
Chciałbym aby HA sterował ogrzewaniem i oświetleniem. Do tego monitoring na docelowo max 5 kamer, chmura do kopii zapasowych z telefonów (nextcloud) , serwer NAS.
Ze względu na to, że oprócz systemowego chciałbym jeszcze 2 dyski na NAS i 1 do monitoringu dlatego myślę o tym modelu Aoostar.
I zasadniczo mam 2 pytania.

1. Czy od strony oprogramowania ogarnę wszystko na HA za pomocą wtyczek/rozszerzeń (chmura, NAS i monitoring) czy lepiej proxmox.
  2. A może polecicie inny sprzęt? Myślałem o jakimś cienkim kliencie, ale to problem z większą ilością dysków.

Aoostar ma duża ofertę więc trudno zgadnąć o jakim modelu myślisz.

O jakim poziomie energooszczędności myślisz 7W 70W? Bo widząc co chcesz zaimplementować to oszczędne to raczej nie będzie.

Proxmox to dodatkowa warstwa zjadające zasoby Procesor/ram.

Napisałem w tytule AOOSTAR WTR PRO 5825U

Co do energo oszczędności to liczyłem, że na poziomie cienkich klientów, do kilku watów.

Masz praktycznie recenzję

Min to 20 W.

Dla porównania QNAP TS464 , 4xHDD . Zapomnij o 10 W.

Jak się doda to czego kolega oczekuje to stawiam ze dojdzie do 100W

Możesz rozwinąć tę myśl? Co innego ewentualnie polecacie? Myślałem o jakimś kliencie, ale problem z dyskami. Trzeba by dodać kontroler sata, wypuścić przewody ma zewnątrz i dadoatkowo zasilić dyski.

W idle pobiera 27W+ (Zależnie jakie Dyski zostaną użyte) pod obciążeniem (Wszystkie rdzenie) 50W + jakieś peryferia do HA. AOOSTAR WTR PRO 5825U, jego specyfikacja wygląda OK ale nie licz na energooszczędność.

Zrobiłem to wszystko z mini PC Firebat AM02 z Intel N100:

Zużycie energii ok. 20W

Przy takich aplikacjach:

Co się składa na te 20W sprzętowo?

• Dysk systemowy 1xSSD SATA
  • kontroler 6XSATA z chipset: ASM1166 w gnieździe M2 i pod niego wpięte:
  • 3xSSD SATA w RAID 5
  • 2xSSD SATA w RAID 1
  • dysk HDD w kieszeni pod USB (nagrania z Frigate)
  • adapter PCIe M2 A+E na miniPCIe po taśmie pod Coral TPU (obecnie nie włączony, można liczyć + 5/6W dla kontenera Frigate pod 5 kamer)
  • pod USB wpięty dekoder DVB-T z Realtek RTL2832 pod kontener z rtl_433

Zasilanie dysków - płytka przetwornicy DC-DC na bazie układu LCT3780:

Jakiś desktopowy zasilacz 12V ok. 3,6A. Za konstrukcję posłużyły dwie perforowane płyty montażowe 19x23cm i same dyski SATA.

Na pokład tej maszynki finalnie trafił system ZIMA OS

Jak zawsze u mnie, powstanie tej konstrukcji to spontaniczne tworzenie z tego co już mam w warsztacie. Zazwyczaj prowizorka do testów jakiś rozwiązań. A jak się coś spodoba, to działa zwykle przez niespodziewanie długi czas.

3 polubienia

Ciekawie to rozwiązałeś. Też nad czymś takim myślałem. Ale z powodu deficytu czasu skłaniam się ku jakiemuś gotowemu rozwiązaniu. Ale faktycznie poszukam czegoś takiego na n100

Polecam kanał tata.geek.

Znam ten kanał. Z niego właśnie dowiedziałem się o tym sprzęcie.

Mam Aoostar WTR MAX (6 dysków HDD + 3 x SSD + 64GB RAMu). Powiem tak - sprzęt (poza znanymi wadami) jest super za tą cenę. Działa u mnie już ponad pół roku. Energooszczędny to napewno nie jest, ale mocy na pewno mu nie brak. U mnie działa na tym TrueNAS (natywnie) a w nim mam zainstalowane stacje monitoringu (5 kamer IP), serwer PLEX z filmami, serialami, itp, Home Assistant (na VM), serwer danych z macierzami (pracuję z dużymi ilościami zdjęć).
Serwer + router + switch + inne pierdoły to ok 120W ciągłego poboru mocy.

1 polubienie

Szukam czegoś bardziej energooszczędnego.

Odpowiedź dostałeś - nie da się pogodzić dużo fjuczerów z energooszczędnością.

Chciałbym aby HA sterował ogrzewaniem i oświetleniem. Do tego monitoring na docelowo max 5 kamer, chmura do kopii zapasowych z telefonów (nextcloud) , serwer NAS.

Zapomnij o 10 W a nawet o 40W.

Mój HA na N97 i to jest tylko HA.

Mój QNAP TST464 16 GB RAM, 4xHDD Iron Wolfy 7200 zużywa miesięcznie średnio 35 kWh a chodzi 24/h.

1kWh w 2025 była 1.3 PLN ze wszystkimi kosztami

Czyli masz miesięcznie 45,50 PLN x12= 546 PLN rocznie

HA to średnio 9 kWh.
Czyli masz 11.70 PLN miesięcznie * 12 = 140,40 PLN

A może polecicie jakiś energooszczędny sprzęt, który by moje wymagania spełniał. Czyli, żeby 4 dyski hdd podłączyć z zasilaniem oczywiście.

Bo znalazłem też tego Aoostar WTR PRO z prockiem Intel N150. Tylko nie mogę żadnego opisu, odnośnie pobieranej energii znaleźć.

W filmie, który linkowałem powyżej masz pełne testy pod kątem pomoru mocy, hałasu i paru innych kluczowych aspektów.

Ale tam tylko testują z Ryzenem.

Upss, racja :face_with_peeking_eye: zapomniałem o tym małym fakcie.

Łap porównanie:

https://www.reddit.com/r/homelab/comments/1m96suq/nas_server_elitedesk_g5_sff_i5_vs_aoostar_wtr_pro/

intel N150 będzie najprawdopodobniej bardziej oszczędny niż ta konstrukcja na AMD Ryzen7, ale to w sumie nie procesor stanowi o ogólnym zapotrzebowaniu na energię tylko głównie kilka hdd i fizyki nie przeskoczysz.
Czasy kiedy intel zjadał na śniadanie AMD od względem energooszczędności już minęły i teraz różnice nie są tak drastyczne jak kiedyś (ale nadal intel wygrywa konstrukcjami o stosunkowo niskiej wydajności, no ale to już jest kwestia kompromisu co wybrać).

Zmiennych jest zbyt wiele by się opierać na jednostkowych testach, a samo szacowanie możesz sobie zrobić wg danych znamionowych planowanych podzespołów.

To poniżej to zalegało nieopublikowane nie wiem od kiedy (nie miałem czasu dokończyć)

Do monitoringu dedykowany DVR/NVR - tam zamontujesz dedykowany do monitoringu hdd (ze względu na specyficzną obsługę błędów, czyli dopuszczenie do ich istnienia w przypadku degradacji nośnika takie dyski nie nadają się na normalne dane!!).

A co do reszty to jak uważasz (ale raczej nie typowy thin client z demobilu - takie rzeczy są projektowane by spełniały wymagania minimalne tego do czego są projektowane) - nadmierne oszczędzanie na sprzęcie zawsze się źle kończy. Jakkolwiek nie brzydzisz się chińczyków (skoro pytasz o Aoostar), to bez problemu w chińskiej ofercie znajdziesz coś co zjada wszystkie typowe thin clienty na dzień dobry (tylko nikt nie odpowie jak wygląda ich trwałość bo to marki które są za krótko na rynku).

Wracając do początku, czyli specyfikacji AOOSTAR WTR PRO 5825U to jak koledzy wyżej już zauważyli finalnie obierana moc będzie rzędu kilkudziesięciu W, bo po to się kupuje konstrukcję dedykowaną do pracy jako NAS by ją tak wyposażyć i skonfigurować, a na pokładzie są 4 zatoki 3.5’/2.5’ sata (tu potencjalna możliwość redukcji pobieranej mocy to dyski 2.5’ = redukcja wydajności lub 2.5’ ssd = kosmiczny wzrost kosztu sprzętu w stosunku do pojemności macierzy), masz tam też 2 sloty DDR4 (wypada użyć oba) i 2 sloty nvme (też wypada użyć oba).

Skoro się uparłeś na budowę własnego NAS to po prostu to zrealizuj, i akurat sprzęt o który pytasz jest do tego zaprojektowany, więc nie musisz udawać p. Adama Słodowego i budować “coś z niczego” - i tak nie przeskoczysz kwestii poboru energii 4-dyskowa macierz potrzebuje jakieś 40W na zasilanie samych dysków 3.5’ (a jeszcze jest jakaś jednostka centralna do zasilenia).

Jeśli myślisz o HAOS-generic to moim zdaniem w ogóle nie ogarniesz obsługi macierzy.
(mogę się mylić, nie zmienia to faktu, że do obsługi macierzy najlepiej wykorzystać jakiś system dedykowany do obsługi macierzy np. TrueNAS, czyli dawniejszy FreeNAS).

PS widzę, że @angler wrzucił świetne porównanie tych modeli zanim naskrobałem posta z drobnymi edycjami tego co zalegało w szkicach).

A tymczasem zapomniałem też dodać, że wymagania które stawiasz

• tani
  • energooszczędny
  • wydajny

są ze sobą centralnie sprzeczne (i z tych 3 możliwe są do spełnienia równocześnie co najwyżej 2)

Jeśli chodzi o energooszczędność, to raczej “praw fizyki Pan nie zmienisz” . Kiedyś miałem podobne myśli i po większym przemyśleniu zmieniłem sposób wykonania.
Do czego zmierzam - dyski do backupów - czy to HA czy to mojego laptopa, to dyski sieciowe, który normalnie są wyłączony w zasilania. W nocy automatyzacja włącza zasilanie dysku i robi kopie HA i innych VM i wyłącza dysk. Jak chce zrobić sobie kopie danych z laptopa, to mogę sobie go włączyć. Mam dyski WD i korzystam z gotowej integracji, ale jest cos z nią nie tak, bo nie umie sobie poradzić z wyłączonym z sieci dyskiem - wali błędami w logach. Teraz o tym mi się przypomniało i muszę wywalić tą integracja i robić shutdown po ssh. Kamery - to większy kłopot.