To mój pierwszy post tutaj, więc serdecznie wszystkich witam.
Od dłuższego czasu zbieram się z postawieniem serwera HA. Założenia są takie, że ma to być w miarę energooszczedne, niezawodne.
Chciałbym aby HA sterował ogrzewaniem i oświetleniem. Do tego monitoring na docelowo max 5 kamer, chmura do kopii zapasowych z telefonów (nextcloud) , serwer NAS.
Ze względu na to, że oprócz systemowego chciałbym jeszcze 2 dyski na NAS i 1 do monitoringu dlatego myślę o tym modelu Aoostar.
I zasadniczo mam 2 pytania.
Czy od strony oprogramowania ogarnę wszystko na HA za pomocą wtyczek/rozszerzeń (chmura, NAS i monitoring) czy lepiej proxmox.
A może polecicie inny sprzęt? Myślałem o jakimś cienkim kliencie, ale to problem z większą ilością dysków.
Możesz rozwinąć tę myśl? Co innego ewentualnie polecacie? Myślałem o jakimś kliencie, ale problem z dyskami. Trzeba by dodać kontroler sata, wypuścić przewody ma zewnątrz i dadoatkowo zasilić dyski.
W idle pobiera 27W+ (Zależnie jakie Dyski zostaną użyte) pod obciążeniem (Wszystkie rdzenie) 50W + jakieś peryferia do HA. AOOSTAR WTR PRO 5825U, jego specyfikacja wygląda OK ale nie licz na energooszczędność.
Jak zawsze u mnie, powstanie tej konstrukcji to spontaniczne tworzenie z tego co już mam w warsztacie. Zazwyczaj prowizorka do testów jakiś rozwiązań. A jak się coś spodoba, to działa zwykle przez niespodziewanie długi czas.
Ciekawie to rozwiązałeś. Też nad czymś takim myślałem. Ale z powodu deficytu czasu skłaniam się ku jakiemuś gotowemu rozwiązaniu. Ale faktycznie poszukam czegoś takiego na n100
Mam Aoostar WTR MAX (6 dysków HDD + 3 x SSD + 64GB RAMu). Powiem tak - sprzęt (poza znanymi wadami) jest super za tą cenę. Działa u mnie już ponad pół roku. Energooszczędny to napewno nie jest, ale mocy na pewno mu nie brak. U mnie działa na tym TrueNAS (natywnie) a w nim mam zainstalowane stacje monitoringu (5 kamer IP), serwer PLEX z filmami, serialami, itp, Home Assistant (na VM), serwer danych z macierzami (pracuję z dużymi ilościami zdjęć).
Serwer + router + switch + inne pierdoły to ok 120W ciągłego poboru mocy.
Odpowiedź dostałeś - nie da się pogodzić dużo fjuczerów z energooszczędnością.
Chciałbym aby HA sterował ogrzewaniem i oświetleniem. Do tego monitoring na docelowo max 5 kamer, chmura do kopii zapasowych z telefonów (nextcloud) , serwer NAS.