Korzystam z routera, gdzie mam dwie sieci WiFi 2.4 GHz oraz 5 GHz. Wcześniej Yamahę podpiąłem bezpośrednio “lanem” przewodowo do routera, teraz dołożyłem do niej taki APN firmy Netgear WNCE3001.
Urządzenie działa (z dedykowanej aplikacji do obsługi przez telefon wszystko jest OK), na routerze ustawiłem dedykowane IP do tego sprzętu, a w configuration.yaml wrzuciłem:
Jest to jedyne urządzenie media_player w konfigu. Mimo tego - obecnie sprzęt z poziomu HA jest nieobsługiwany. Nie wiem, gdzie szukać przyczyny. Router restartowałem, HA również (instalacja stoi na Odroidzie).
niestety moim zdaniem również integracja Yamaha (w sensie tej dla starszych modeli) skończyła żywot wraz z nową integracją MusicCast, problemy możesz zgłaszać w wiadomym miejscu
Dzięki za odpowiedź! Okazało się, że święcie źle wpisałem adres. Tzn. taki jak wyżej ustawiłem na routerze, ale do innego urządzenia Zdarza się
Próbuję zrozumieć w jaki sposób działa obsługa głośności. W momencie, kiedy w aplikacji producenta ustawiam głośność na 30 punktów, to w HA widzę: volume_level: 0.46499999999999997
I do tego nie wiem jak podejść, żeby to “ograć”, bo w tym momencie w systemie jak ustawię suwak na około 30 to w aplikacji mam volume=0.
A jak jadę niżej suwakiem głośności w HA to dostaję:
Błędy związane z głośnością zostały rozwiązane parę lat temu, jakkolwiek obecnie używam musiccast, to nie podpowiem za wiele (ale pewne rzeczy trzeba było poprawnie skonfigurować w samym amplitunerze).
Sprawdzałem też http://192.168.8.202/YamahaRemoteControl/ctrl - podpierając się informacjami z linku do mojego wcześniejszego posta - ale nie wywołuje też to żadnych zmian (adres jest nieosiągalny).
Link, który podrzuciłem wyżej działa na 100% z seriami wyposażonymi w MusicCast (akurat mam ampli tylko 1 generację nowszy od twojego i jest z MC), ale jestem przekonany, że działa też z ostatnimi seriami modeli sprzed MusicCast’a.
Raczej bym szukał w innym miejscu, ale na tej samej stronie, gdzie masz informację o bieżącej głośności
i mała korekta (nieco inny zapis dla podkreślenia faktu, że ta wartość może być i ujemna i dodatnia)
max = + 16.5
min = - 80
skok = 0.5
[/quote]
malutki komentarz +16,5dB to jest absolutnie maksymalna głośność jaką wyciśniesz z tego sprzętu, ale na 100% jest możliwość jej limitowania od góry (np. do +10dB, 0 dB czy np. -10dB - to się może różnić zależnie od modelu, ale ta opcja już byłą w amplitunerach Yamaha z przełomu wieku, które można było integrować po porcie rs232)
natomiast szukałbym czegoś innego - w ramce te parametry, które traktowałbym jako ewentualnie podejrzane o tak dziwne zachowanie jak opisujesz