Mam komunikat w HA log:
New connection from 192.168.a.aaa on port 1883
oraz w Tasmocie w konsoli:
22:12:10.271 MQT: Connected
Przesyłam screen z HA:
ad blok wyłączony oraz antywirus również wyłączony
Integracja Tasmota
Po skonfigurowaniu integracji z Home Assistant każde nowe
urządzenie Tasmota z ustawioną opcją SetOption19 0 zostanie automatycznie wykryte
Zastanawiam się czy dodatek Tasmota który mam zainstalowany jest dobry, nie mam na nim żadnego przycisku. Zobacz na zdjecie Jestem teraz poza domem dlatego tez jest łączenie Obraz|281x499
Nie ma nic, bo jedyną konfigurację tej integracji (to nie jest dodatek, tylko integracja) dokonuje się podczas instalacji, reszta zostanie autowykryta.
Domyślnie temat wyszukiwania to tasmota/discovery (jeśli w swoich urządzeniach pracujących pod Tasmota ustawiłeś inaczej, to tu też musisz ustawić odpowiednio podczas instalacji).
I podstawowe zasadnicze pytanie: chcesz zintegrować z HA przez MQTT czy przez Tasmota bo to dwie różne integracje i rózne sposoby konfiguracji urządzenia:
Jeżeli chcesz zrobić to poprzez integrację o nazwie “Tasmota” w GUI Home Assistanta to sprawdź i zrób wszystko dokładnie wg dokumentacji Tasmota - Home Assistant. Kolega @artpc i @szopen opisują właśnie tę integrację o nazwie “Tasmota”
Wszystko co wcześniej opisywałem dotyczy natywnej integracji z MQTT, o tym pisze także @luki25, wszystkie urządzenia pojawią się właśnie w tej integracji co widać na obrazku poniżej:
Dodatkowo w logach Twojego Mosquitto broker’a wydać dwa errory, zamaskowałeś część danych (a część nadal jest jawna, trochę bezsensownie wyszło) więc też można zgadywać o co biega: