Cześć. Na Raspberry Pi 4 Zainstalowałem HA + Zigbee (CC2531) w oparciu o wiedzę z internetu, forum, yt.
Nawet fajnie to zaczęło działać, zrobiłem kilka automatyzacji.
48 godzin działało w miarę spoko i przestało. Teraz działają (zmieniają stany) tylko czujniki ruchu. Gniazdko i włącznik światła nie reagują. Restart HA nie pomaga. Czy to ja robię coś źle czy to faktycznie jest takie problematyczne? Planowałem dokupić sterowanie ogrzewaniem ale to ma działać niezawodnie. Nagle zasięg Zigbee przecież by się nie zgubił? Zwłaszcza że czujniki ruchu są dalej niż gniazdko i włącznik. Help!
Edit: co ciekawe nie działa też w Zigbe2MqttAssistant przycisk “ALLOW NEW DEVICES TO JOIN NETWORK”
Narazie potestuj ten układ, może to była chwilowa zwiecha. Na pewno jak się zdecydujesz na pozostanie przy tej bramce pomyśl o rozszerzeniu zasięgu czy to za pomocą routera czy urządzeń zasilanych z gniazdka.
Ja mam conbee II i nie narzekam.
@Doniek pisałeś, że masz ustawionego automatycznie snapshot-a, sprawdź czy przypadkiem nie ma to związku i czy przy robieniu kopii nie rozłącza Ci adaptera?
@Doniek konfig wygląda ok. Sprawdź jeszcze jeden temat - gdy pojawia Ci się błąd (ten który zamieściłeś na screnie), zobacz czy w HA jest podłączony adapter CC2531 (wchodzisz w Supervisor potem System i Hardware)
U mnie są dwa ponieważ mam Conbee i CC2531, u Ciebie powinien być tylko CC2531.
Zrobiłem dzisiaj instalację od nowa, nadal to samo, wtedy po przywróceniu snapshotu działało, to chyba był po prostu przypadek.
Może to uszkodzone CC2531?
Jeśli chodzi o ustawienia czy to dodatków czy samego adaptera są w porządku. Został CC2531, sam go programowałeś czy kupiłeś gotowca - jeśli gotowca to odeślij do sprzedawcy jeśli sam zaprogramuj ponownie.