To czemu nie wkleiłeś kodu z edytora kart? (przecież w dzisiejszych czasach to dużo rozsądniejsze rozwiązanie).
Zrób screenshota z tym “kółeczkiem”, bo szklane kule chyba nikomu nie działają (skoro brak odzewu).
Dokąd skopiowałeś katalog containers
?
Wyłączyłeś “tryb gadatliwy”?
katalog containers
jest w www, tam gdzie reszta grafik.
zmieniłem kod na /local/plik.png i również nie działa.
A jak włączyć tryb gadatliwy?
kod w smieci.yaml
`sensors:
- name: "zmieszane"
frequency: "every-n-days"
collection_days: thu
period: 14
first_date: "2021-11-11" #powtarzaj od tej daty
verbose_state: true
verbose_format: "odbiór będzie {date}, za {days} dni"
exclude_dates: "2021-12-25"
- name: "segregowane"
frequency: "every-n-days"
collection_days: thu
period: 14
first_date: "2021-11-18" #powtarzaj od tej daty
verbose_state: true
verbose_format: "odbiór będzie {date}, za {days} dni"
exclude_dates: "2021-12-25"`
Kalendarz działa,
ok
karta z koszami nie działa
Możecie podpowiedzieć jak przywrócić ikonę, która zniknęła po kliknięciu w nią? Czy może ona sama wróci po minięciu daty z harmonogramu?
Sama powróci, w karcie możesz użyć:
hide_on_click: false
Thx! O to chodziło
Witam, czy ktoś ogarnął ręcznie wpisywanie dat w nowej wersji dodatku? Możecie podpowiedzieć, kompletnie nie ogarniam tej nowej dokumentacji.
Ktoś chyba ogarnął, ale nie miał czasu przetestować. (póki co testuję na jednej instalacji czy aktualizacja rozwala harmonogram)
Po to w wątku dedykowanym tej integracji wrzucałem ostatnio linki do najświeższych informacji o wydaniach, aby nikomu nie przychodziło do głowy jej aktualizować, jeśli nie ogarnia nowej metody…
Ok, zazwyczaj staram się sam coś ogarnąć, ale nie mogę znaleźć nic więcej na temat tej integracji i schematu import.txt. Ni chu chu nie wiem od czego zacząć. O co chodzi z stworzeniem sensora import.txt? Mam w yaml wpisać coś takiego?
sensor:
- platform: command_line
command: cat /share/import.txt
Jeśli tak to wywala mi
Logger: homeassistant.components.command_line
Source: components/command_line/__init__.py:41
Integration: command_line (documentation, issues)
Command failed: cat /share/import.txt
Nie wiem jak to ugryźć.
Ktoś może podpowiedzieć jak w nowej wersji ustawić manualnie odbiór odpadów?
Ja zrobiłem smieci1, smieci2 itd z każdą potrzebna datą, a następnie zrobiłem grupę śmieci, pisałem do autora w tej sprawie, ale raczej nie jest chętny zrobienia prostej manualnej listy.
@luki25 Więc nie aktualizuj integracji powyżej 4.3.1, albo (jeśli już zaktualizowałeś) cofnij sobie wersję i tam skonfiguruj cały rok, a następnie zaktualizuj do 4.4.5 (poprzednie wersje 4.4.x miały błędy w imporcie ze starych wersji).
Faktycznie z dobrze działającej i łatwej w obsłudze integracji gość zrobił jakiegoś potworka, więc jeśli jesteś niezadowolony zabierz swoją gwiazdkę z jego repo (wskutek tych zmian zrezygnowałem ze zrobienia poprawek tłumaczenia, które kiedyś miało tylko kilka błędów, a teraz GUI w ogóle się kupy nie trzyma nawet po angielsku… dlatego jest taki strzał w kolano - np. komunikaty błędów nie odpowiadają faktycznym problemom).
Nie mam tyle czasu, aby przygotować ładny opis jak się ogarnąć w nowej wersji (bo to wymaga przynajmniej paru testów i sprawdzenia jak się faktycznie zachowuje ta nowa integracja), ale jest to wykonalne za pomocą blueprintów, choć nieziemsko upierdliwe (w/g autora jest to cena za większą elastyczność integracji).
https://github.com/bruxy70/Garbage-Collection/tree/master/blueprints
Niestandardowe daty póki co robiłem na podstawie schematu
https://github.com/bruxy70/Garbage-Collection/blob/master/blueprints/include.yaml
i wiem, że to działa (dla kilku zestawów dat trzeba wygenerować kilka automatyzacji, te automatyzacje muszą być włączone)
@Siwus
Import z pliku tekstowego mi nie działa i nie wykombinowałem dlaczego,
a odnośnie pytania to cudzysłowów brakuje w tym kawałku
sensor:
- platform: command_line
command: "cat /share/import.txt"
no i oczywiście musi istnieć plik /share/import.txt
Panowie, jest może opcja zaciągania harmonogramu przez HA z apki ECOHARMONOGRAM?
W moim przypadku harmonogram nie ma żadnej powtarzalności w datach zbiórki oraz kalendarz często jest aktualizowany-zmianiany. Apka daje możliwość wysyłania harmonogramu w kalendarza google, więc z wyświetlaniem kalendarze nie ma problemu w HA, ale przez tą integrację wygląda to super.
Walczył ktoś z powiązaniem tego dodatku z eco harmonogramem?
Czy wypracował już ktoś metodę ręcznego wprowadzania dat odbioru odpadów w wersjach dodatku > 4.3.1? Do tej pory wszystko było ok (nie aktualizowałem GC), ale po aktualizacji Supervisora do wersji 2022.10.x dodatek śmieciowy przestaje działać (niedostępne encje).
W nowej wersji można wybrać annual, ale już nie można wprowadzić więcej niż jednej daty. Dodatkowo brak konsekwencji w podpowiedzi formatu daty - raz jest to rrrr-mm-dd, a za chwilę mm/dd
Można to zrobić, tworzysz normalny harmonogram tylko w częstotliwości wstawiasz “blank”.
Następnie ze strony projektu GitHub - bruxy70/Garbage-Collection: 🗑 Custom Home Assistant sensor for scheduling garbage collection (or other regularly re-occurring events - weekly on given days, semi-weekly or monthly)
wgrywasz:
Dalej tworzysz automatyzacje:
gdzie w encji podajesz tą którą stworzyłeś tworząc harmonogram a w
wpisujesz daty które Ciebie interesują.
U mnie to działa Wersja core-2022.10.1 Typ instalacji Home Assistant Supervised
Też korzystam z tego Blueprinta Bruxy70
Hej dołączam się do pytania, czy ktoś próbował podłączyć Eco harmonogram do HA ?
Tak działa. Ja mam taką konfigurację.
waste_collection_schedule:
sources:
- name: ecoharmonogram_pl
args:
town: xxxxxxxxxxxxx
street: xxxxxxxxxxxxx
house_number: xxx
additional_sides_matcher: Zabudowa jednorodzinna
customize:
- type: ODPADY BIODEGRADOWALNE
show: no