Ok. Muszę prosić o pomoc.
Przeszukałem w ostatnich 2 tygodniach naprawdę sporą ilość form, wątków, tematów, testowałem różne ustawienia i…kicha.
Posiadam gniazdko GoSund, któe mam podpięte pod Tuya.
Tuya w wersji 2 mam podpięte pod Home Assistant.
W urządzeniach mam 3 encje:
1 - mA
2 - Wat
3 - Volt
4 - On/Off
Próbuję wykorzystać 2 encję aby zliczyć zużycie prądu na tym gniazdku.
W aplikacji jakoś to działa i zlicza dobrze ale w HA nie udaje mi się.
I tak próbowałem w oparciu o fora dodać np.:
sensor:
- platform: statistics
name: ‘Zm_stat_40’
entity_id: sensor.test_zm_wat40
sampling_size: 12
precision: 5
sensors: test_zm_wat40: friendly_name: 'Zm_Aktualne zużycie prądu_1' value_template: "{{ ((states('sensor.gniazdko_zmywarka_2') | float / 10000 ) | round(6) ) }}" unit_of_measurement: 'kWh' device_class: energy
Czyli mam encje, która daje informację o zużyciu prądu w watach coś na zasadzie (jeśli pominę tuya i wezmę przez localtuya):
value_template: "{{ ((state_attr(‘switch.lt_g_zmywarka’, ‘current_consumption’)
dzielę przez 10000 bo jest tam przesunięcie o jedno 0 więc zamiast 1 tys mam 10 tys.
Daje to wartość chwilowego zużycia prądu w kWh np.: 0,020
Następnie to leci do statystyki.
Tam mam:
sampling_size: 12
gdyż (jeśli dobrze rozumiem) wartośc 60 dajemy jeśli odczyt jest jeden na sekunde. U mnie jest to co ok 5s stąd wartość 12 (poprawcie mnie jeśli się mylę).
I teraz jeśli włączę suszarkę, która pobiera 1840 w to w ciągu 1 minuty zużycie prądu powinno być:
0,0306 kWh
I teraz jeśli z:
- platform: statistics
name: ‘Zm_stat_40’
zrobię encję która wyciąga wartość mean, a w drugiej encji total:
test_zm_zuz40: friendly_name: 'Zm_zuz_total_4' value_template: "{{ (state_attr('sensor.Zm_stat_40', 'mean') | round(5) ) }}" unit_of_measurement: 'kWh' device_class: energy
test_zm_zuz_t40: friendly_name: 'Zm_zuz_total_t_4' value_template: "{{ (state_attr('sensor.Zm_stat_40', 'total') | round(5) ) }}" unit_of_measurement: 'kWh' device_class: energy
To obojętnie jakbym to potem nie podzielił np.: wartość z encji: Zm_zuz_total_t_4 / (1000*60 (lub 12))
czy z encji pobierającej dane z mean to w żaden sposób nie wychodzi mi wartość zużycia prądu jak w aplikacji tuya.
Próbowałem też zrobić w customize.yaml
sensor.test_kwh40:
friendly_name: Zm_energy_40
state_class: total_increasing
unit_of_measurement: ‘kWh’
device_class: energy
last_reset: ‘1970-01-01T00:00:00+00:00’
zaś w configuration.yaml jest tak:
test_kwh40: friendly_name: 'Zm_kwh_5' value_template: "{{ (state_attr('sensor.Zm_stat_40', 'total') | round(5) ) }}" unit_of_measurement: 'kWh' device_class: energy
To mam tak samo.
Dodatkowo chciałem do podpiąć pod zakładkę Energy ale obojętnie którą encje, sensor, licznik nie podepnę to wartości obojętnie jak pomnożę, podzielę nie dają faktycznego zużycia.
Co robię źle? Pomocy…
Pomoce naukowe: