The utility_meter tariff selector entities are now standard select entities with entity_id select.X instead of custom entities with entity_id utility_meter.X
In addition:
The service call utility_meter.select_tariff with argument tariff is deprecated in favor of service call select.select_option with argument option
The service call utility_meter.next_tariff is deprecated with no replacement
Backwards compatibility until HA Core release 2022.7:
The deprecated utility_meter.X entities are still available
The service call utility_meter.select_tariff still works on utility_meter.X enties, but a warning is logged when it's called
The service call utility_meter.next_tariff still works on utility_meter.X enties, but a warning is logged when it's called
In HA Core release 2022.7:
The deprecated utility_meter.X entities will no longer be available
The service call utility_meter.select_tariff will be removed
The service call utility_meter.next_tariff will be removed
What users need to do, before HA Core release 2022.7:
Update automations and UI and replace the no longer supported entity_id utility_meter.X with entity_id select.X
Update automations which change tariff by calling select.select_option and change the tariff argument to option
czy ktoś już ogarnia jak to zastosować w node -red ??
narazie mam jeszcze po staremu select_tariff, ale tego nowego zapisu nie ogarniam
Hej, ja również mam problem z nowym UTILITY METER - automatyzacja nie przełącza taryf.
Na pierwszej maszynie korzystam z tej integracji bez problemu od ponad roku, chciałem ją zaimplementować w drugiej instancji, zapoznałem się z nową dokumentacją i poległem na automatyzacji przełączania taryf…
W narzędziach deweloperskich mam encję select.daily_energy która posiada opcje peak, offpeak i mogę je zmieniać. Jednak nie mogę wywołać takiej usługi: zarówno poprzez automatyzację jak i narzędzia deweloperskie. Po wprowadzeniu “tariff” w pole Option to select wyświetla się błąd “Unknown error”. Co ciekawe jeśli wpiszę w to pole wartość “peak” lub “offpeak” to działa i encja zmienia stan.
Kod wkleiłem ze strony dokumentacji, wiele tego nie ma …
Ktoś się z tym spotkał?
UPDATE: po sugestii kolegi MarcinKD usunąłem klamry, zaskutkowało błędem wyświetlonym w logu automatyzacji : “option tariff is not supported by utility meter”. Zmieniłem tariff na ofpeak i działa!
Tylko czy to oznacza że trzeba zrobić pojedyncze automatyzacje pea/offpeak dla każdej zmiany???
Tak do każdej taryfy osobno również wykorzystalem input_boolean aby widzieć na pulpicie jaka mam aktualnie taryfę Normalna(żółta)/Tania(zielona) mrugaja
Panowie mam pytanie czy ktoś od a do z podpowie co zrobić zaczynam z ha
zrobiłem Licznik mediów 2 taryfowy i na tym stanąłem , gdzie mam wkleić automatyzacje żeby zmieniało taryfy do pliku /config/configuration.yaml ?? bo nie mam pojęcia i co dokładnie chodzi mi o to ze mam taryfę 1 od 6 do 13 i od15 do 22 a drugą analogicznie 22 do 6 i 13 do15 , od razu przepraszam za głupie pytania i będę wdzięczny za pomoc .
Wydaje się, że do automations.yaml (wskazuje na to format, tzn. biorę pod uwagę pierwszą linijkę od myślnika wklejoną bez żadnych wcięć, wcięcia reszty wydają się być poprawne).
Oczywiście w takim wypadku w configuration.yaml musisz mieć to
automation: !include automations.yaml
PS Jak wrzucasz jakikolwiek kod czy logi na forum, to używaj odpowiedniego formatowania, wstawiając przed i po wklejanym fragmencie 3 znaki odwrotnego apostrofu (ten spod “klawisza tyldy”, a nie spod “klawisza cudzysłowu”), coś takiego: ```
Tak i sensora który będzie też pokazywał ilość kW z poszczególnej taryfy
nie będę kłamał jestem totalny nowicjusz nie ogarniam zbytnio HA dopiero zaczynam przygodę wyczytałem ze trzeba stworzyć licznik mediów i na tym stanąłem zlicza kW do jednego i tylko ręcznie mogę zmienić na 2 (nie zawracał bym nikomu głowy ale mam sporą rozbieżność na rachunkach i chciałem to jakoś sprawdzić )
Sprawdź przede wszystkim bezpośrednio w liczniku datę i czas wskazywane przez licznik oraz to czy taryfy się w nim zmieniają wtedy kiedy się tego spodziewasz - zależnie od dostawcy i licznika może to być czas zimowy przez cały rok! tj. nie w każdym przypadku odbywa się zmiana na czas letni.
(kody OBIS to 0.9.1, 0.9.2 i 0.2.2)