Jeśli chcecie śledzić dzienne, miesięczne zużycie np. prądu, poniżej przedstawiam integrację:
Poniższy kod należy wkleić do pliku configuration.yaml (w miejsce “source” należ wpisać encję którą chcemy mierzyć).
Sprawdź jeszcze nazwę encji jeśli jest tak jak napisałem podmień ten wpis " {{ state_attr(‘sonoff_1000a933de’," na właściwy i wklej kod do pliku configuration.yaml
Po tym zabiegu powstanie nowa encja “sensor.zuzycie_sonoff”. Powstałą encję dodaj do mojego pierwszego postu.
P.S. Daj znać czy działa
Oczywiście, że ze switch, jakoś nawet nie pomyślałem, żeby to dodać. Dzięki, też znalazłem to rozwiązanie, dla tygodniowego zużycia składnia jest taka:
friendly_name: Tygodniowe zużycie prądu
unit_of_measurement: kWh
value_template: "{% set p=state_attr('switch.sonoff_1000a933de', 'consumption') %}{{ p[:7]|sum if p }}"
tylko aby to w ogóle zadziałało, trzeba regularnie wywoływać usługę sonoff.update_consumption
W którym miejscu można dodać własną nazwę, próbowałem poprzez dodanie name, ale to nie działa. Dopiero poprzez template (friendly_name) są jakieś efekty, tylko jak w takim razie śledzić zużycie na drugim shelly’m, jak je rozróżnić?
@martinezbb nie sprecyzowałeś w którym miejscu chcesz zmienić nazwę ale jeśli chcesz zmienić w karcie wystarczy pod encją której nazwę chcesz zmienić dodać wpis “name: nazwa” jak poniżej:
entities:
- entity: sensor.daily_energy
name: Dzisiaj
- entity: sensor.poprzedniego_dnia
name: Wczoraj
- entity: sensor.monthly_energy
name: Obecny miesiąc
show_header_toggle: false
title: Zużycie prądu przez lodówkę
type: entities
Co do drugiej kwestii to proponuje tak:
Dla pierwszego shelly
To ja się też podepnę - działają u mnie dzienne i miesięczne wartości, ale kwh rodzinie, a zwłaszcza żonie niewiele mówią- chciałbym żeby widziała w PLN ile dziennie/miesięcznie kosztuje np. włączona lodówka (oczywiście w jakimś tam uproszczeniu bez uwzględniania taryf, godzin, kosztów przesyłu itd)
Dodałem do configuration.yaml poniższe ale nie działa
Niestety nie działa
Error loading /config/configuration.yaml: invalid key: “OrderedDict([(‘(sensor.lodowka_daily_energy * 2 )| float’, None)])”
in “/config/configuration.yaml”, line 95, column 0
PS może ktoś się pokusi o jakieś zgrubne opisanie zasad przy pisaniu takich skryptów dla osób które nie mają pojęcia o programowaniu? Chodzi mi o proste rzeczy typu kiedy stosujemy wcięcia i jakie, kiedy nawiasy klamrowe, kiedy cudzysłów, jak wyglada składnia itd. Tak wiem, że jest tego multum w necie, ale pewnie przechodzenie przez tutoriale JS wiele osób zniechęci, a tutaj można to przedstawić typowo pod HA i NR
Mam kilka sensorów pokazujących bieżące zużycie / całkowite zużycie, ale w obecnej formie jest to u mnie średnio czytelne. Chciałbym żeby wybrane urządzenia rejestrowały zużycie dzienne i pokazywały np na wykresie słupkowym z każdego tygodnia. Do tego potrzebowałbym podsumowanie zużycia z każdego miesiąca i znowu kolejny wykres słupkowy uwzględniający miesiące. Analogicznie do powyższego potrzebowałbym również wykres dla zbiorczego zużycia. Ktoś nakieruje jak się za to zabrać?
Widziałem u niektórych użytkowników ciekawie wyglądające wykresy, widziałem też takie, które kilka encji wyświetlają na jednym obrazku. Czy ktoś poleci jakiś sprawdzony dodatek?