Home assistans Router światłowód

Witam . HA na proxmox .internet tmobile światłowód .
Mam dużo urządzeń wifi więc standardowy router Sagemcom nie daje rady , duże opóźnienia .
Jaki ruter wybrać ?

1 polubienie

Wybierz taki w którym procesor będzie w stanie obsłużyć ruch sieciowy i nie będzie się zapychał.
Nie napisałeś jakie masz łącze, aktualny router i ile byś chciał wydać na nowy.

swiatłowód 300Mbit segamcom od tmobile
250 zł , na tyle mnie stać ni grosza więcej

Ten temat był już poruszany kilka razy na forum, np. Jaki router do mieszkania, skorzystaj z opcji Szukaj, np. Ubiquiti bo było tam kilka dyskusji na ten temat.

Nie wiem czy przypadkiem się nie wsadziłeś na minę.
Po lekturze google mi wynikło że T-Mobile bardzo źle przygotował ofertę światłowodu - dzierżawią je np u mnie od INEA lub ORANGE i NIE masz zew IP oraz pozamykane porty co skutkuje że dostęp do HA jest tylko w domu - gdyż szukałem zamiennika łącza które mam obecnie i raczej przy nim pozostane.
Do 300 PLN możesz tylko router ale bez funkcji WIFI - po prostu urządzenia typowo SOHO czyli konsumenckie nie są przeznaczone do takiej pracy jaką im chcesz zafundować lub tylko jednozakresowy router.

Jak nie masz wiedzy n/t sieci to nawet nie kupuj MIKROTIKA - polegniesz po 3 minutach.
On ma dość problematyczne WIFI i nie operuje na kanałach a częstotliwościach.
Wprawdzie posiadam ale już go sobie ogarnąłem a zajęło mi to kilka dni i mnóstwo czasu na lekture co czym się w nim je.

Ja mam Mikrotika (oczywiście bez Wi-Fi) i w 3 minuty, przez wizard, masz gotową konfigurację dostępu do internetu, aż tak źle nie jest jak kiedyś.

Ja się z tym zgodzę bo doszedłem metodą prób i błędów że on ma coś takiego a ile razy go resetowałem to głowa mała. Jak sie go pozna to ogrom rzeczy a znam tylko ułamek tego co on oferuje - np że on ogarnia filtry antyreklamowe. W prawdzie nie jest to funkcjonalność na 100 % jak AdGuard ale jak to uruchomiłem - tylko zaśmiecona na full strona wp.pl stawia jeszcze opór.

To nie prawda, sam dysponuję instalacjami HA wyłącznie używającymi dostępu do świata bez publicznych IP i za firewallami operatorów (czyli także bez możliwości otwarcia i przekierowania portów).
Może powiem wprost - używam typowych konsumenckich łącz GSM (i to u różnych operatorów) nie oferujących żadnych dodatkowych usług.
I nie przeszkadza mi to w dostępie do HA z zewnątrz (choć pewne usługi w moim rozwiązaniu nie mogą działać to ogranicza się tylko do takich, które wymagałyby realnie bezpośredniego dostępu do HA, ale i na to jest rozwiązanie - oficjalna chmura NabuCasa płatna 5$/m-c).

U mnie rozwiązaniem jest https://www.zerotier.com/ ale można użyć dowolnego VPN na miarę swoich możliwości.

To proszę zestaw mi VPN-a na GSM bez otwartych portów - mi się ta sztuka nie udała ale nie używam NabuCasa - low cost jak się to mówi .
Użyłem tylko DDNS-a który oferuje sam Mikrotik czyli bez Duck-a czy IP-com ,IPSEC mi działa a o to mi chodziło ( wprawdzie telefon ma ułomność bo nie potrafi sam sobie VPN-a włączyć ale tyle to ja mogę zrobić plus że jak traci zasięg po krzakach to również VPN-a rozłączy).
Przetestowałem dual WAN i dojdzie mi do testów innym modem GSM , na którym już można otwierać porty bo przy obecnej konfiguracji gdy Mikrotik przełączy na GSM to traciłem VPN-a : zarówno IPSeca jak i Wireguarda.

Właśnie z tego względu używam ZTO - jego klient musi być po prostu po obu stronach zestawianego połączenia - dzisiaj to pokazałem kumplowi w robocie i zestawił sobie połączenie ze zdalną instalacją w kilkadziesiąt minut (z pomocą drugiej osoby w zdalnej instalacji na czas instalacji klienta ZTO w HA).

Ja to doskonale rozumiem - tylko mając takie jazdy z HA po prostu wywaliłem z niego wszelkie funkcje IT i je przeniosłem na osobne urządzenia. Fakt że sumarycznie koszty zakupu przewyższyły roczny abonament na Nabu ale skoro mogłem to to zrobiłem.

Rozumiem twoje motywacje, jednak nawet na sytuacje pozornie beznadziejne zwykle można znaleźć jakieś remedium, dla mnie jako “leniwca” ZTO jest idealne (a zasoby zużywane są dość symboliczne - bez problemu klienty ZTO zainstalowałem też np. na kilkuletnim routerze pracującym pod openwrt, czy nawet na tunerze satelitarnym śmigającym pod OpenATV 6.4, a do 50 klientów jest całkiem free).

@Remus
Nie chciałbym wpuszczać nikogo na minę, ale przeciętny router z gigabitowym switchem i nie starszy niż powiedzmy 5 lat powinien podołać takim wymaganiom jak stawiasz (choć raczej nie mam na myśli typowej budżetówki), ponieważ jednak używam tego sprzętu z niefabrycznym softem (openwrt) to może nie będę zdradzał modeli, bo to chyba nie jest droga dla każdego (ale mając odpowiednie możliwości w pracy zrobiłem temu sprzętowi benchmarki i każda z kilku różnych konstrukcji by podołała)

Bo mnie wkurzało że ciemność na dworze , włażę do chaty i …cisza czyli od progu robota bo znowu “coś”.
Na początku mnie jarała ta właśnie prostota konfiguracji takich rzeczy w HA ( a nie czytanie 20 stron tutoriala )ale z czasem zobaczyłem że jednak redundancja ma znaczenie ( kumulacja usług w w HA powodowała czasem u mnie konflikty ) oraz nie trzymanie plików na obcych chmurach.
Mikrotik-a kupiłem tylko dzięki Wam a miałem chwilę że nim ciepnę - bo było to dla mnie zderzenie ze ścianą w porównaniu do routerów na sofcie DD-WRT czy jak w moim przypadku ASUS na Padavanie.
Ubiquiti zabiło mnie ceną więc stwierdziłem że dam sobie siana.

Redundancja ma ogromne znaczenie, dlatego i u mnie HA nie robi wszystkiego i nie staram się nim na siłę zastąpić czegoś innego (choć mając “wolne moce przerobowe” warto je wykorzystać, choć akurat klient ZTO to praktycznie zerowe obciążenie).

W przypadku np. MiR3 też używałem Padavana, a np. na jakimś starszym asusie Tomato (ze względu na SoC, za to w openwrt cenię względną unifikację i szeroką gamę obsługiwanego sprzętu) jednak nie są to rozwiązania które poleciłbym komuś zupełnie bez doświadczenia (tak samo jak i wspomnianego mikrotika) - w takich wypadkach zazwyczaj wystarczająco się sprawdza typowy sprzęt konsumencki.

Sprzęt SOHO tylko do normlanego korzystania czyli net , gry , internet.
Miałem TP-LINKA to mi się wieszał przy pobieraniu plików , ten ASUS był moim 4 routerem.
Nie pisze że był zły - wada to tylko porty 100 i mało RAM-u do wgrania czegoś więcej a próbowałm mu dograć Adguarda. Ale jak go kupowałem to nie słyszałem że jest coś takiego jak HA a net u mnie w domu ma właśnie 100 Mbit - dlatego był taki a nie inny zakup plus że praktycznie nigdy mnie nie zawiódł. No i przeszkoda czyli cena - wtedy kupowałem maks na swoją kieszeń.
Mikrotk jest dla mnie zakupem już na dłużej niż pozostałe routery ze względu na możliwości.

Jak mikrotik to do nie go konsola WIFI https://www.wisp.pl/p5712,mikrotik-wireless-out-of-band-management-usb-stick-woobm-usb.html
Tutorial dla Woobm : https://www.youtube.com/watch?v=58Vw6ENG89k

Ratunek gdy wydawało nam się ze wszystko zrobiliśmy dobrze i Apply :frowning:
Wpinamy STICK do portu USB MT i mamy konsolę MT w przeglądarce .

The Dude chyba każdy zna, wersja 4.0 lokalnie na PC