Home Assistant CLI is not running - jak to naprawić?

Słuchajcie, sprawa poważna. Padł mi wczoraj Home Assistant :frowning:

Terminal HP T630, na nim Proxmox i dwa VM (Home Assistant i OpenMediaVault).
Dokładałem wczoraj RAM do terminala. Reset BIOS do domyślnych ustawień.
I od tego zaczeły się problemy.
OpenMediaVault wystartował bez problemów - działa.
Home Assisntant uruchomił się, ale tak jak by nie działały żadne dodatki. Node-RED, ESPHome. Wyskakiwał jakiś błąd ale nie zapamietałem go. Ponownie uruchomiłem HA i zdechło całkowicie :frowning:
Przez przeglądarkę brak możliwości zalogowania. Odpaliłem konsole na Proxmox i mam:

“Home Assistant CLI is not running! Jump into emergency console…”

W tym trybie awaryjnym działają tylko podstawowe komendy linuksowe.
Nie mam żadnego punktu zaczepienia jak to naprawić.
Proszę was o pomoc, sugestię, co mogę zrobić.

Kopie zapasowe jeśli robiłem to w HA i tam pozostały, ale nie mam ich jak wyciągnąć bo do interfejsu GUI nie wejde, a tu nie widzę nigdzie plików z backupem.

EDIT:
Udało mi się dostać do partycji z danymi HA i znalazłem pliki z kopiami zapasowymi, bazami danych, plikami .yaml . Robię kopię na wszelki wypadek całej partycji.

Ale nadal nie wiem co jest przyczyną niemożności uruchomienia CLI.

Po tym resecie włączyłeś wirtualizacje w Security -Bios ?

Tak, wirtualizacja włączona w BIOS.

Przygotowanie interfejsu HA trwa średnio 20-25 minut, więc poczekaj tą chwilę i spróbuj wejść na adres IP twojego HA.
Lub obserwator http://homeassistant.local:4357

Hmm CLI startuje prawie od razu (po starcie podstawowych usług) nawet jeśli GUI jest w trakcie przygotowania, to na tym etapie uruchamiania już powinien być banner w CLI.

Tego typu problemy widziałem w wątkach, gdzie ludzie mieli problemy z konfiguracją sieci/konfliktami IP/dostępem do internetu
w sumie bardziej interesujące logi są zanim się pojawi tryb awaryjny, bo tam zwykle widać co jest przyczyną…

Czekałem kilka godzin i nic z tego…

Jak dołożyłem tego RAMu, zresetowałem BIOS to po pierwszym włączeniu terminala, HA się uruchomił, ale praktycznie nic w nim nie działało. Możliwe, że gdybym wtedy poczekał cierpliwie to by to zaczeło działać, a tak zrobiłem restart myśląc, że to rozwiąże problem i wtedy wszystko zdechło.

Logi przeglądałem i nic z nich nie wynikło.
Jeśli chodzi o sieć to mam tak:

Na enp0s18 mam adres po którym zawsze się logowałem do GUI.
Na routerze adres IP 192.168.18.31 jest jako online. Czyli dostęp do sieci jest.
Ale jak wpisuje w przeglądarce to strona z GUI nie działa.

Jeśli postawię od nowa HA to które pliki muszę przenieść do nowego systemu żeby przywrócić wszystko co miałem.
Podejrzewam że folder /mnt/data/supervisior/ bo tam jest dużo danych, m.in. pliki .yaml
Coś jeszcze?

Nie działa w przeglądarce, bo nie wystartował serwer www (który nie startuje w trybie awaryjnym).
A czemu wylądowałeś w trybie awaryjnym pewnie można wywnioskować - w logach ze startu systemu pewnie coś jest (które moim zdaniem w normalnym wypadku powinny się przewinąć w konsoli zanim pojawi się tryb awaryjny), niestety nie mam tyle czasu aby wywołać na testowej instalacji jakąkolwiek awarię, która się skończy trybem awaryjnym i sprawdzać co można wtedy zrobić.
Poczytaj instrukcję do CLI, tam jest dostępne całe mnóstwo diagnostyki.

Jeśli chodzi o przywracanie, to najprostsze drogi są dwie

• albo z poziomu proxmoxa przywracasz ostatnią dobrą migawkę całej maszyny wirtualnej
  • albo korzystasz z backupu utworzonego z poziomu HA (oczywiście ostatniego dobrego)

Używasz wirtualizacji i nie masz żadnych backupów maszyn wirtualnych? Nie masz ostatniego backupu HA żeby odtworzyć system z backupu na nowej VM? Jeżeli nie to bardzo kiepsko :frowning:. Zakładam, że na wypadek awarii terminala HP T630 też nie byłeś przygotowany.

Niestety jak to zwykle bywa człowiek mądry po szkodzie.
Robiłem co jakiś czas backupy ale z poziomu HA. I na domiar złego nie zapisywałem ich na osobnym dysku i sobie leżały na dysku z HA.
W proxmoxie natomiast, nigdy nie robiłem backup’ów.
Ale to się teraz zmieni. Już jestem mądrzejszy po tej awarii.

Ostatecznie skonczyło sie na nowej instalacji HA.

Ze starej instalacji z poziomu trybu “rescue mode” udało mi się zgrać na dysk USB, najnowszy backup jaki miałem (z dnia 10.11) i dodatkowo zgrałem cały folder /mnt/data/supervisor/homeassistant/config/

Następnie zainstalowałem HA, i przy pierwszym uruchomieniu odtworzyłem z backupu.
Niestety nie byłem zadowolony do końca bo przez ostatnie 2 tygodnie sporo zmian wprowadziłem i backup tego nie uwzględniał.
Dlatego metodą prób i błędów doszłem do tego jak odzyskać dane z dnia awarii (mimo że backup był starszy).

Na przyszłość podaję rozwiązanie (może komuś się przyda):

Ze starej instalacji jak nam się włączy “rescue mode” kopiujemy cały folder /mnt/data/supervisor/homeassistant/config/ na zewnetrzny dysk / pendrive. Plus najnowszy backup z folderu backup/
Po instalacji nowego HA i odtworzenia najnowszego backupu, wyłączamy HA i uruchamiamy system w trybie “rescue mode”. Można to zrobić wybierając “rescue mode” z menu GRUB, ktore pojawia się na ułamek sekundy. Chodzi o to żeby nie uruchomił się CLI.
Następnie montujemy nasz dysk z folderem config/ i cały ten folder kopiujemy do /mnt/data/supervisor/homeassistant/config/ poprzednio usuwając zawartość w config/ na nowej instalacji.
I mamy najnowsze dane z przed awarii.
U mnie zadziałało, testuje drugi dzień i wszystko chodzi elegancko.

3 polubienia

Podpowiedz jak zgrać łopatologicznie pliki ze starej instalacji jak już mam rescue mode

A jaką masz instalację HA?

Witaj, instalację mam na proxmox supervisior. Posypał mi się prawdopodobnie dyski pewne sektory są niedostępne, najpierw padła baza danych i logi były tylko nowe. Po restarcie proxmoxa padło całe HA. Postawiłem wszystko na nowo ale backup mam z prze 3tygodni…a sporo pracy poszło przez ostatnie tygodnie…

No dobra widzę, że się nie dowiemy.

Pytanie pomocnicze, to jest HAOS-ova w VM w tym proxmoxie czy coś innego?

OK to bez znaczenia skoro rozwiązałeś problem.

Ale “na zaś” - tam masz podstawy jak dostarczyć informacje (tak wiem, na martwej instalacji jest już za późno - zrób to teraz)
https://forum.arturhome.pl/tag/podstawy-forum

1 polubienie

Chyba tak, nie chcę Cię wprowadzić w błąd. Instalowałem z tego

https://hejdom.pl/blog/22-home-assistant/383-home-assistant-supervisor-instalacja-proxmox.html

Właśnie nie rozwiązałem… potrzebuję dostać się do starej instalacji

Nie wiem jak to ugryźć… “Ze starej instalacji jak nam się włączy “rescue mode” kopiujemy cały folder /mnt/data/supervisor/homeassistant/config/ na zewnetrzny dysk / pendrive. Plus najnowszy backup z folderu backup/
Po instalacji nowego HA i odtworzenia najnowszego backupu, wyłączamy HA i uruchamiamy system w trybie “rescue mode”. Można to zrobić wybierając “rescue mode” z menu GRUB, ktore pojawia się na ułamek sekundy. Chodzi o to żeby nie uruchomił się CLI.
Następnie montujemy nasz dysk z folderem config/ i cały ten folder kopiujemy do /mnt/data/supervisor/homeassistant/config/ poprzednio usuwając zawartość w config/ na nowej instalacji.
I mamy najnowsze dane z przed awarii.
U mnie zadziałało, testuje drugi dzień i wszystko chodzi elegancko.”

System Information

version core-2024.9.0
installation_type Home Assistant OS
dev false
hassio true
docker true
user root
virtualenv false
python_version 3.12.4
os_name Linux
os_version 6.6.54-haos
arch x86_64
timezone Europe/Warsaw
config_dir /config
Home Assistant Community Store
GitHub API ok
GitHub Content ok
GitHub Web ok
GitHub API Calls Remaining 5000
Installed Version 1.34.0
Stage running
Available Repositories 1460
Downloaded Repositories 7
HACS Data ok
Airly
can_reach_server ok
requests_remaining 10
requests_per_day 100
Home Assistant Cloud
logged_in false
can_reach_cert_server ok
can_reach_cloud_auth ok
can_reach_cloud ok
Home Assistant Supervisor
host_os Home Assistant OS 13.2
update_channel stable
supervisor_version supervisor-2024.11.2
agent_version 1.6.0
docker_version 27.2.0
disk_total 156.8 GB
disk_used 16.9 GB
healthy true
supported true
host_connectivity true
supervisor_connectivity true
ntp_synchronized true
virtualization kvm
board ova
supervisor_api ok
version_api ok
installed_addons Terminal & SSH (9.14.0), RPC Shutdown (2.4), File editor (5.8.0), ZeroTier One (0.18.0), TasmoAdmin (0.30.4), Matter Server (6.4.1), ESPHome (2024.10.3)
Dashboards
dashboards 2
resources 1
views 2
mode storage
Recorder
oldest_recorder_run 11 listopada 2024 15:25
current_recorder_run 11 listopada 2024 22:13
estimated_db_size 7769.94 MiB
database_engine sqlite
database_version 3.45.3

Tak masz HAOS-ova
Niestety nie mam pomysłu jak to ogarnąć w proxmoxie.

Szkoda, dziękuje za poświęcony czas. Pozdrawiam Cię.

Ale @linuksowiec już to przerobił więc może pochwali się szczegółami.

No właśnie u niego to wyczytałem ale nie ogarniam…

Jeśli kolega instalował ze skryptu z hejdom coś tam to za chwilę , no może dwie sytuacja się powtórzy. Miejsce na dysku przydzielonym w proxmoxie do HA się skończyło a to potrafi się kończyć w tempie zastraszającym i koniec . Wystarczyła opcja trim w proxmoxie i wykonanie szybciutko kopii na nasie lub na kompie stacjonarnym. … Przerabiałem już to …Najlepsza opcja to instalacja z poradnika Artura wszystkiego od nowa bo to opcja przyszłościowa.