Home Assistant jak dodać czujnik ewelink zm-cg205

Mam dodane ESPHOMME do HA

Hmm a co ma ze sobą wspólnego ESPHome i Tuya (NIE ewelink) zm-cg205?

bo zupełnie nie kminię zagadnienia…
Możesz się nieco bardziej rozwinąć o co kaman?

Chcę dodać to urzadzenie do HA ale nie wiem jak.
Nie udało mi sie go dodać do aplikacji TUYA SMART.
Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie
Najlepiej aby alert przychodził na telefon :wink:

Mam konto na ewlink i tam dodałem kilka urządzeń
Następnie w HA dodaj nowe urządzenie Sonoff, i pojawiły się w większości.
image

podajesz dane z konta ewelink i działa

to jest link do konta ewelink ?

Masz bramkę Zigbee Tuya? Bez tego sobie nie wyobrażam dodania urządzenia Zigbee do chmury Tuya.

W sumie jeśli masz HA (bo nie do końca rozumiem czemu pisałeś o ESPHome) to wystarczy, że będziesz miał jakikolwiek koordynator Zigbee wspierany przez HA (wtedy bramkę tworzy HA, koordynator i jakaś integracja z którą współpracuje koordynator np. Z2M, ZHA czy deConz zależnie od użytego dongla), to kwestię powiadomień sobie ogarniesz jakoś w HA.

PS nie wiem czemu się tak uparliście na tego eWelinka, masz bramkę Zigbee eWelink?

nie mam bramki. tylko do philips hue mam bramke

Do Hue tego nie dodasz, bo nie jest to osprzęt oświetleniowy (zgodny w ogólności z ZLL), ani nie jest to akcesorium nieoświetleniowe zgodne z Hue.

To co potrzebuje aby to zintegrować z HA ?

Dongla Zigbee (koordynatora Zigbee NCP w ogólności, bo nie ma musu aby koordynator był USB, może być też dostępny po sieci LAN), oraz jakiś soft, zazwyczaj broker MQTT oraz serwer Zigbee2MQTT (skrótowo Z2M).
Z listy kompatybilności wynika że ten sprzęt pracuje też z ZHA, deConz i domoticzowym Zigbee (jeśli masz HA to to ostatnie nie jest ważne bo nie dotyczy HA tylko Domoticza).

Skoro już masz Hue, to drugą sieć Zigbee musisz uruchomić na innym kanale (jednym z 11, 15, 20 lub 25, ale pamiętaj że któryś z nich już zajmuje sieć Zigbee tworzona przez mostek oświetleniowy Hue).

Kupując nie miałeś świadomości, że kupujesz sprzęt Zigbee?

linki (Z2M instalujesz jako dodatek w typowej instalacji HAOS, po dodaniu repozytorium do standardowego Sklepu)

broker Mosquitto jest akurat standardowym Dodatkiem do HA i jest w standardowym Sklepie

z taką swiadomoscią kupowałem. Ale myślałem ze to zabangla z HA i ESPHOMME.
Powiedz mi co najlepiej dokupic po LAN ?

A niby z jakiej paki ESPHome?
Jeśli mi to wyjaśnisz to może nagle się okaże, że jednak masz w domu jakiś koordynator Zigbee tylko nie umiesz się wysłowić…
Generalnie zabangla z ESPHome, jeśli tylko wyprujesz oryginalną elektronikę i wstawisz własną na jakimś MCU który korzysta z połączenia WiFi.

Ale nadal radośnie zakłądam, że jakiś powód był - może masz koordynator Zigbee ze sterującym MCU na bazie ESPHome oraz koordynatorem Zigbee jako drugi MCU.

a co do sprzętu koordynatora to pzzykładowy wątek, bo jest tego od groma i trochę na rynku, tylko nie kupuj zabytku CC2531

ESPHome potrzebowałem do termometrow XIAOMI ale to lata tylko po BLUETOOTH.

No OK, ale skąd pomysł, że sprzęt Zigbee zadziała z proxy BLE?
Przecież to inny standard bezprzewodowy.

Aha jeśli chcesz po sieci LAN to może jedną z ukraińskich konstrukcji
https://smlight.tech/

od razu ostrzegam - Matter+Thread to też inny standard niż Zigbee.

wygladają ok.chyba spróbuje

Jest kilka wersji tego urządzenia a jak poczytałem w necie to najlepiej wybrać wersję EFR32MG24 ale jej nigdzie nie ma :slight_smile:

Jeśli potrzebujesz Zigbee to wersja nie ma aż tak kluczowego znaczenia (te MCU SiLabs różnią się ilością wbudowanego RAMu, jak na razie Zigbee nie wykorzystuje w pełni nawet słabszych wersji), jednak myśląc przyszłościowo, że osprzęt Zigbee wyrzucisz w kubeł i przejdziesz na Thread to owszem może być sens w poszukiwaniach.
Tak swoją drogą takiej wersji tego producenta jeszcze chyba nigdy nie było w produkcji, więc i w sprzedaży.

Jakkolwiek reklama jest już dostępna
https://smlight.tech/product/slzb-06mg24/
więc w końcu wyprodukują partię i pojawi się w sklepach

Tak z innej beczki - dla dongli na bazie TI CC2652P wyszło w zeszłym tygodniu nowe firmware od @koenkk (może nie śledzę tematu intensywnie, ale konstrukcje TI jak na razie nadają się tylko dla Zigbee).

Trafiłem na coś takiego

Ale chyba nie zadziała z HA

a może to wystarczy aby miec wszystki standardy

Bramka Tuya to nie jest “goły” koordynator, tylko bramka…
Może zadziała z HA może nie, jeśli zadziała to może zintegrujesz podpięty osprzęt a może nie, ale na pewno nie zintegrujesz osprzętu innego niż Tuya no i na 100% nie za pomocą ZHA, ani Z2M.

Dawny SkyConnect (jak i mnóstwo koordynatorów na MCU SiLabs) ma teoretyczną możliwość pracy jako Zigbee albo jako Thread albo jako dualstack.
W każdym z tych 3 przypadków firmware jest inne.
Jeśli chodzi o dualstack to firmware nie stanowi koordynatora sieci, musisz mieć jeszcze zainstalowany serwer realizujący funkcje koordynatora ZIgbee (bo wtedy dongle jest tylko przezroczystym modemem).
Chciałeś mieć po Ethernecie, a to jest USB.

Tam sobie poczytaj

ale streszczę to w 2 słowach - chcesz 2 standardy to kup 2 osobne koordynatory

Czyli zasada jak jest do wszystkiego to jest do niczego tak :slight_smile:
To teraz czy czekaz na M24 czy brać TI CC2652P ?