chciałbym was podpytać jak można skonfigurować Ikea Tradfri z fizycznym włącznikiem dzwonkowym - monostabilnym.
Chodzi o to, aby móc sterować żarówką rownież z przełącznika ściennego, ale niezależnie od sieci Zigbee, nawet gdy bramka nie będzie działać z jakiegoś powodu.
Wiem, że mogę zamontować przełącznik Zigbee, który w Node-RED będzie miał mapowanie do włączania/wyłączania/ściemniania żarówki Tradfri, ale wtedy jego sterowanie musi przejść przez bramkę i w razie awarii bramki, nie będzie światła z przycisku, a żarówką będzie można sterować jedynie z aplikacji. Tego chciałbym uniknąć.
Czy są jakieś piloty Zigbee w formie przełącznika ściennego dzonkowego, które mogą połączyć się bezpośrednio z żarówką Tradfri?
Szukam czegoś zbliżonego do F&F FW-D1P, ale na Zigbee, ten F&F jest na WiFi. Czy w ogóle taka smart żarówka jak Tradfri działałaby z zewnętrznym sterownikiem ściemniania, takim z diakiem i triakiem?
Może powinienem wybrać zwykłą żarówkę i do tego Xiaomi Aqara QBKG24LM, ale wtedy tracę możliwość zmiany temperatury barwnej światła białego, bo zwykłe żarówki tego nie mają.
Teraz obliczenia kosztów:
Opcja 1 z zwykłą żarówką to: Xiaomi Aqara QBKG24LM za 150 zł + 2 żarówki za 25 zł = 175 zł.
Opcja 2 z TRÅDFRI smart to: jakiś włącznik + 2 x 70 zł = x + 140 zł. Ale jaki włącznik naścienny?
Taki włącznik jak pilot Styrbar (STYRBAR Pilot zdalnego sterowania, biały - IKEA) to nie jest alternatywa, bo jego obsługa na ścianie byłaby nie wygodna, a poza tym nie ma opcji włączenia/wyłączenia jednym naciśnięciem.
Czyli żarówka ściemnialna (nie smart, nie Zigbee) musi być sterowana przez moduł Zigbee, np. Lonsonho moduł ściemniacza z N (Zigbee). Żarówka Zigbee może być sparowana jednocześnie tylko z jednym urządzeniem Zigbee albo z bramką (koordynatorem Zigbee) albo z pilotem Zigbee, tak działa Zigbee dlatego lepszym rozwiązaniem jest moduł Zigbee, który steruje żarówką nawet jak bramka Zigbee nie działa.
Edit 2022-06-22:
Większość żarówek Zigbee może być sparowana jednocześnie albo z bramką (koordynatorem Zigbee) albo z pilotem Zigbee.
Czyli proponujesz moduł pod włącznikiem. I można by do niego dodać jakiś pilot do sterowania z kanapy, oraz możliwe sterowanie z telefonu. To niezły pomysł, tylko w tej sytuacji nie można sterować temperaturą barwową światła białego, bo żarówka nie będzie smart.
Małe mam doświadczenie akurat z tymi żarówkami od IKEA ale jak patrzę na ich opis i działanie to wyglada na to że nie zadziałają z zewnętrznym ściemniaczem. Mają wbudowane zasilanie i ściemniacz, a w przypadku LED żarówki czy zasilacze muszą być przystosowane do pracy ze ściemniaczem.
Tak więc moim zdaniem wskazany moduł przez kolegę powyżej to dobre rozwiązanie ale w tym przypadku nie zadziała.
Jeżeli nie mam racji, niech któryś z kolegów mnie poprawi.
Myślę że to będzie najlepsze rozwiązanie. I ma opcje włączenia i wyłączenia jednym naciśnięciem - opisana w instrukcji.
Dokładnie, nie ma idealnego rozwiązania, coś za coś. U mnie podstawowe oświetlenie (barwa neutralna) jest sterowane w ten sposób, w przypadku sterowania dekoracyjnego są żarówki Zigbee sterowane z przycisków Xiaomi albo pilotów Ikea Tradfri albo paski LED sterowane modułami Blebox (również z przycisku dzwonkowego) - w trakcie realizacji.
Dokładnie jest tak jak mówisz - albo rybki, albo akwarium
To nie do końca jest prawda - są piloty (w tym większość tych z Ikea) które mogą pracować równolegle z koordynatorem pod warunkiem, że koordynator jest w stanie się z nimi wymienić kluczami i w takim wypadku z każdą pojedynczą żarówką może sterować koordynator, a równocześnie i niezależnie może nią sterować pilot posiadający klucz koordynatora (bodajże do 10 pilotów w tym trybie można sparować z żarówką, a z pilotem do 10 żarówek, jakkolwiek ta ilość może zależeć od systemu z którego pochodzą urządzenia). Niestety jak dotąd takie możliwości spotkałem jedynie w gotowych zamkniętych systemach jak np. bramka Ikea Tradfri, czy mostek Philips Hue.
Tryb parowania np. w systemie Hue polega na sparowaniu pilota w trybie Touchlink z mostkiem (więc i wbudowanym w niego koordynatorem), następnie parujemy pilota z żarówką w trybie Touchlink (i równocześnie wyszukujemy jej ponownie w mostku korzystając ze standardowego trybu parowania, również jeśli była już wcześniej sparowana, bo wcześniejszy krok zmienia pęk kluczy w żarówce).
Ciekawostka jest taka, że piloty Ikei lub Trust po takich ruchach pozostają nadal poza systemem Hue (więc można wyłączyć nawet mostek, a piloty nadal działają), natywne piloty Hue nie mają takich możliwości - pracują albo w trybie standalone (można wymienić klucze między dwoma co daje możliwość np. prostego sterowania schodowego w pracy bez koordynatora) albo są niewolnikami systemu i wszystkie operacje są wykonywane za pośrednictwem mostka (wygląda to podobnie jak w systemach otwartych).
Osobiście mogę potwierdzić, że są wyjątki i zestaw od Müller-Licht działa równocześnie z koordynatorem jak i jako niezależnie sparowane ze sobą “żarówka” LED z pilotem. Pilot w zestawie ma uchwyt magnetyczny na ścianę. Subiektywnie, bardzo estetyczne wykonanie.
Moim zdaniem najbardziej sensowny wydaje się moduł ściemniacza pod włącznik, bo jest bardziej naturalny dla domowników przyzwyczajonych do tradycyjnych rozwiązań.
Ikea Tradfri z bramką to też dobre rozwiązanie, ale w sytuacji zastosowałbym jako oświetlenie nie-główne.