Instalacja HA na HP T620 - (Debian ) Dockerze- problem z startem usługi

Witajcie,
Postanowiłem rozpocząć przygody z HA, do tego celu wybrałem urządzenie HP T620 - wydał mi się po przeczytaniu poradnika ciekawą opcją na początek.
Udało mi się postawić Debiana, wrzucić Dockera i trafiłem na mur:(

image

Tak naprawdę nie wiem co dalej- przez przeglądarkę adres 192.168.1.121:8123 nie odpowiada.
Nie znam Linuxa, to moje pierwsze podejścia- a skończyły mi się pomysły na dalszy ciąg by cieszyć się zainstalowanym HA.
Prośba o podpowiedź jak się do tego zabrać. Przerobiłem już z 4 poradniki i zacięcie na tym samym etapie … :confused:

@Arti_78 Ale rozumiem że na linuksa normalnie się wbijasz? Np po ssh czy bezpośrednio na konsole?

Nie wiem czy dobrze wkleiłem screen z Putty
Generalnie jestem podłączony konsolą, mam dockera, w nim HA które uruchamiam.
Chyba błąd przez laptopa - właśnie przeglądam te komunikaty i widzę że wystartował - tylko ja się dostać do niego nie mogę.
Chyba że źle odczytuję.

Wydaje polecenie docker ps i zobacz jakie dockery są uruchomione.
Jeżeli ha jest uruchomiony to zobacz czy coś słucha na porcie 8123 poleceniem
ss -at ‘( dport = :8123 or sport = :8123 )’

Poszło, męki straszliwe :slight_smile:
Problem był w moim laptopie ( blokował port) , HA wystartował jednak poprawnie.
Ale widzę błąd - nie ma po zalogowaniu zakładki Supervisor - czy ta opcja jest dodatkowo do uruchomienia?
Przepraszam za takie banalne pytania - ale widzę to pierwszy raz w życiu na oczy na żywo :slight_smile:

Witam.
Ja swój pierwszy HA również zainstalowałem bez Supervisora w Dokerze. Okazało się ostatecznie że wybrałem zły obraz do instalacji (bez Hassio)
Piszesz że zainstalowałeś w Dokerze. Hassio od aktualnej wersji przestał wspierać ww. typ instalacji.
Nie jestem ekspertem, ale @artur w swoich poradnikach na YT wspominał że projekt HA pójdzie w tę stronę i zalecał instalacje na Proxmoksie. Przejrzyj jego kanał na YT i może sprubuj tej metody instalacji skoro zaczynasz przygodę z HA.

@Arti_78 wybrałeś instalacje Home Assistant Core dlatego nie masz supervisora. Tym samym nie będziesz miał łatwej możliwości instalacji dodatków. Wszystko będziesz musiał robić ręcznie na systemie. To nie jest dobry kierunek jeśli dopiero zaczynasz z HA i Linuxem. Popatrz na moje poradniki i jednak zastanów się czy nie zacząć od nowa. Tak jak pisał @Marcin_Domański sugeruje Proxmox.

Panowie, siedziałem po nocy :slight_smile: i doprowadziłem do stanu że pojawiła się opcja supervisor w systemie ( odpaliłem dodatkowo “z palca” w dockerze) .
Podsumowanie pokazuje jednak że to wersja nie wspierana.
Jestem na etapie nauki - więc spokojnie mogę zrobić coś od nowa- nie ma problemu - poćwiczę.

Co do proxmoxa - z chęcią - szczególnie, że pokazaliście jak to zrobić.
Pytanie czy maszynka którą mam da radę - teraz ma 4GB RAM, i dysk 16GB SSD, procek 4 rdzeniowy 1,5

Zobaczcie screen:

image

Na Twoim miejscu sprawdził bym jak będzie się zachowywał. Ja mam postawiony na RP 3B+ (w Dokerze - na potrzeby testów) i jak narazie daje radę. Nawet od czasu do czasu dzieci grają na nim w okienkach w Minecrafta i obciążenie nie przekracza 30% procesora i ok 70% RAM (1GB)

Zrób backup karty SSD, jak by co szybko wrócisz do dokera.

@Arti_78 według mnie maszyna da radę. Z czasem może być mało dysku ale to tylko jeżeli planujesz dużo rzeczy integrować i długo dane trzymać.

Myślę że tak zrobię - skoro twierdzicie że terminal to uciągnie to nie mam się nad czym zastanawiać.
Pooglądam i się przygotuję do zmiany :slight_smile:

Rasspberry ma dużo gorsze parametry od twojego sprzętu a daje radę. Jako automatyzacja procesów i jako rejestrator. (No i momentami “konsola” dla maluchów) Fakt że mam zewnętrzny dysk SSD powoduje że mam większą pojemność - ale i tak z rejestratorem to zaledwie 2,5% zasobów

Przy tych zasobach co mam jak radzicie przydzielić RAM i procka?
W poradniku jest na bogato :slight_smile:

Jeśli będzie tylko ha na tym to 3 ramu 2 cory i 10gb

@artur Dotarłem z instalacją Proxmoxa do momentu uruchomienia maszyny wirtualnej po podmianie dysku. Dostaję takie info o błędzie:

image

Co skopałem ?

To znaczy że w maszynie którą stworzyłeś masz włączone kvm na tak, a Twój sprzęt tego nie ogarnia. Zmień opcję kvm z tak na nie i powinno być lepiej

@artur dziękuję.
Zrobiłem aktualizację BIOSu terminala w międzyczasie i już ogarnia.
Działam dalej.

1 Like

Daj znać jak ci śmiga proxmox na t620 bo też się zastanawiam nad takim zestawem

@on6222 Działa bardzo dobrze. Jak kupisz sobie ten sprzęt to pamiętaj o 3 tematach na początek:

  • upgrade biosu do najnowszej wersji
  • włączenie opcji VM
  • włączenie opcji automatycznego uruchomienia maszyny po zaniku zasilana ( ta nie konieczna ale praktyczna :slight_smile: )

Generalnie za tą kasę jest ok, no i doczytaj co kupujesz bo były też wersje 2 rdzeniowe - a tej nie chcesz :slight_smile:

Obecnie mam dell wyse z ubuntu i ha w dockerze ale zastanawiam się właśnie nad t620