Witam, chciałbym podłączyć do mojego HA czujnik temperatury zgodnie z tą integracją DHT Sensor - Home Assistant (home-assistant.io). HA postawione na RPI4 B. Problem pojawia się przy próbie instalacji biblioteki: “sudo apt install libgpiod2”. Niestety linux nie jest moją mocną stroną więc proszę o wyrozumiałość i pomoc
Nie dasz rady - wybrałeś dystrybucję 64-bitową arm64 (aarch64) bez obsługi GPIO zamiast arm32 z wbudowaną obsługą GPIO edit - informacja nieaktualna
Chodzi o drugi link do obrazu (niezalecany)
Pozostaje zrobić snapshota zachować w bezpiecznym miejscu, zainstalować system we właściwej wersji, przywrócić snapshota i ewentualnie doinstalować addony (nie wszystkie są dostępne dla 32-bit i dlatego nie jest to wersja zalecana).
Jakkolwiek ja bym na twoim miejscu wykorzystał ESPHome i najprostszy moduł ESP jako bramkę pośredniczącą
a jeśli wolisz ten dość drogi sensor Bosch’a
to są dla niego nawet 2 integracje z ESPHome
zwykła
i taka superwypasiona z szacowaniem IAQ i VOC z użyciem biblioteki BSEC
Mam potrzebę ułatwienia sobie życia. Podpięte do tego będzie “duże” urządzenie z starym sterownikiem Simensa. Zamysł jest taki żebym widział stan wszystkich czujników w urządzeniu (czujniki indukcyjne). Są narażone na częste uszkodzenia a to wiąże się z wycieczka w celu określenia który padł a tak będę mógł załatwić sprawę zdalnie. Chodzi o stan wszystkich białych i czerwonych
Jeżeli chodzi o Arduino to pomagałem na forum w integracji MySensors z HA (MySensors - Home Assistant), poszukaj na forum po “mysensors”. Poczytaj także o Bramka MySensors.
Najwyraźniej coś się zmieniło przez ostatni rok (a może i nieco dawniej?) - 64-bitowa wersja HassOS (obecnie HAOS) nie miała obsługi GPIO co najmniej długo.