W sumie nie wiem na jakim etapie jesteś z HA. Jeśli masz dodatek typu file editor lub musisz go poprostu zainstalować. W nim dokonać całej konfiguracji. Nie robimy tego w konfiguracji dashboardu. To tylko moje przypuszczenia. W sumie ja też ciągle się uczę.
HA u mnie działa już z dwa lata, kilka intergracji mam ale nic wielkiego. FileEditor też mam. Zrobiłem dokładnie z opisem ale HA nie przyjmuje tej konfiguracji
Bez znaczenia ja mam produkcję dzienną czyli dziś. Druga sprawa wiedz o tym że jak falownik pójdzie spać to wartości zmienią się na nieznane niedostępne. Pomocne jest przepuszczenie każdej encji przez pomocnika ostatnio zaktualizowane (połączenie stanu kilku…) by np w dashboardzie było widoczne ile dziś wyprodukowało.
Witam, czy ktoś może pomóc rozszyfrować co dostaję z device 4? Mam podłączony magazyn energii cześć informacji dotyczy baterii z tym że w dokumentacji do której kiedyś miałem wgląd te wartości miały w oznaczeniach “bat”. Na kilku forach znalazłem tylko zrzuty, bez informacji co który oznacza:( {“flg”:1,“tim”:“20240709150317”,“ppv”:6946,“etdpv”:387,“etopv”:78660,“cst”:10,“bst”:3,“eb1”:64487,“wb1”:65503,“vb”:53850,“cb”:2,“pb”:107,“tb”:250,“soc”:99,“soh”:0,“cli”:0,“clo”:220,“ebi”:51,“ebo”:39,“eaci”:393216,“eaco”:393216,“vesp”:2398,“cesp”:0,“fesp”:6,“pesp”:3,“rpesp”:0,“etdesp”:0,“etoesp”:0,“charge_ac_td”:0,“charge_ac_to”:0}
Czy poniższe jest prawidłową interpretacją?
flg: flaga, która informuje o statusie lub trybie urządzenia.
tim: datę i godzinę zapisu danych w formacie “YYYYMMDDHHMMSS”.
ppv: prawdopodobnie całkowita moc produkcji urządzenia (w watach) w chwili zapisu danych.
etdpv i etopv: prawdopodobnie ilość energii przesyłanej do/z baterii po stronie przetwornicy DC (w watogodzinach).
cst: prawdopodobnie stan ładowania baterii.
bst: prawdopodobnie stan akumulacji baterii, prawdopodobnie wyrażony w procentach.
eb1 i wb1: prawdopodobnie bilans energii akumulatora AC i DC, odpowiednio.
vb: prawdopodobnie napięcie baterii.
cb: prawdopodobnie prąd ładowania baterii.
pb: prawdopodobnie prąd rozładowywania baterii.
tb: prawdopodobnie temperatura baterii.
soc: stan naładowania baterii w procentach.
soh: prawdopodobnie stan “zdrowia” baterii w procentach.
cli i clo: prawdopodobnie limit ładowania i rozładowywania baterii, odpowiednio.
ebi i ebo: prawdopodobnie bilans energii na początku i końcu okresu zapisu danych, odpowiednio.
eaci i eaco: ?
vesp: prawdopodobnie napięcie na stronie DC.
cesp: prawdopodobnie prąd ładowania na stronie DC.
fesp: to chyba awaria po stronie DC.
pesp: ?
rpesp: ?
etdesp i etoesp: prawdopodobnie ilość energii przesyłanej do/z magazynu po stronie DC, odpowiednio.
charge_ac_td i charge_ac_to: czas ładowania z sieci AC, gdzie charge_ac_td to czas potrzebny do osiągnięcia napięcia docelowego, a charge_ac_to to całkowity czas ładowania.
Tak jest opisane ale dla device 2 tam są informacje dotyczące raczej falownika z device 4 można uzyskać dane o baterii (chyba, przynajmniej tak zrozumiałem). W apce jest np. SOC w device 4 również co by potwierdzało to co zrozumiałem i że apka korzysta z tych danych, przynajmniej z częściowo.