Po podłączeniu HA do falownika mam kilkanaście encji, ale interesuje mnie ta z bieżącym zużyciem z falownika Fronius (do falownika podłączyłem licznik SO ( czyli licznik impulsów ) ) encja to [sensor.power_real_fronius_meter_0_…] oraz drugą pokazującą podobne wskazania (sensor.power_load_fronius_power_flow_0_…) jak z tych encji zrobić licznik “total” który będę mógł użyć w zakładce energia “Użycie energii z sieci” przy pomocy którego będę widział aktualne zapotrzebowanie mojego domu na prąd . Licznik podłączony w linii w głównej magistrali zasilania przed falownikiem wiec liczy całkowite zużycie w domu.
Na podstawie integracji domyślnej będzie przekłamywać (odpytuje falownik co ok 60s), najlepiej dodać integrację z HACS i ustawić 5s.
Ja dodatkowo zmieniłem znak na “+”
template:
sensor:
- name: "Pobierana Moc"
unique_id: "sensor.pobierana_moc"
icon: "mdi:flash"
unit_of_measurement: "W"
state: >
{% set P = states('sensor.fronius_house_load') | float(0) | abs | round(2) %}
{{ P }}
sensor:
- platform: integration
source: sensor.pobierana_moc
name: energia_pobrana
unit_prefix: k
round: 2
utility_meter:
zuzycie_godzina:
source: sensor.energia_pobrana
cycle: hourly
zuzycie_dzien:
cycle: daily
zuzycie_miesiac:
cycle: monthly
zuzycie_rok:
cycle: yearly
PS: Aby Ci licznik prawidłowo liczył to nie powinien być wpięty w głównej magistrali zasilania, a jako zużycie - czyli falownik powinien być przed tym licznikiem, a jedynie zużycie domu na tym liczniku - według tego schematu licznik pierwotny.
Super liczniki działają,
Co do licznika źle się wyraziłem , licznik mam wpięty dokładnie jak na schemacie jako licznik pierwotny, przed falownikiem od strony odbiorników miałem na myśli
Dziękuje i polecam używać innym użytkownikom Froniusa
Edit:
Skoro liczniki już działają teraz trzeba wykonać następny krok: Home Assistant w panelu energia nie robi automatycznie dodawania - odejmowania energii pobranej czy wysłanej do operatora, wiec trzeba za niego odrobić prace Moj pomysł jest taki : należy stworzyć automatyzację która na podstawie sumy godzinowej ( operatorzy energii rozliczają PV w cyklach godzinowych ) wyśle wynik do czujnika " Produkcja oddana do sieci energetycznej" jeśli wynik zużycia i produkcji jest dodatni lub " Pobranie energii z sieci energetycznej" jeśli wynik SUMY jest ujemny, stworzyć takie czujniki które będzie można użyć w panelu Energia. Widziałem wątek o rozpisaniu PV dla Taurona na podstawie Shelly 3EM ale to inna para kaloszy. Czy ktoś już próbował takiego rozwiązania może coś przegapiłem na forum.