Nie do końca rozumiem. Z jakiej aplikacji?
shinepone (aplikacja na telefonie)
Ok rozumiem. Jutro sprawdzę. Dzięki wielkie
Sorki za odgrzebanie tematu.
Odpaliłem sobie grott, skonfigurowałem mqtt, dostaję encje. Ale!
nie mogę sparować encji dot. produkcji/mocy z tym co widzę w aplikacji.
Np. apka pokazuje moc 2146W, encja PV input (actual) pokazuje 2387W …
Tak samo PV1 wat + PV2 wat nie sumuje się do 2146W.
Z czego to może wynikac?
W sumie interesują mnie 2 rzeczy. aktualna moc + dzienna produkcja (to pod kartę energia).
nie rozumiem o co chodzi z logowaniem przez aplikacje. W którym momencie powyższego tutoriala mam to zrobić, mógłbyś opisać krok po kroku?
@Pablo8834 udało się?
Ok udało się przez aplikację, jednak zaciągneło mi 1600000kW czy mogę zrobić jakiś offset?
nie rozumiem dlaczego zaciągneło ci inną wartość inną niż jest w falowniku
znajdź swoją encję i ta ikonka po prawej stronie
Dla zainteresowanych, integracja z Growatt powróciła, przynajmniej mi udało się bez problemu zalogować.
Witam!
dołożyłem drugi falownik do swojego konta growatt ale ma problem z odczytem danych. Falownik to GROWATT MOD9000TL3X
Chodzi o to że wszystko mi zsumuje w panelu elektrycznym, ale nie mogę odczytać tych danych jak na zdjęciu
Mam też falownik Growatt 4000 TL3-S i tam mam odczyt tych danych, można to jakoś naprawić?
Cześć czy znowu padło? od wczoraj brak dostępu z aplikacji w telefonie, oraz brak odczytu w HA.
Doraźnie używam / odczytuje Growatt przez ich serwer i działa, dane mam z dwóch różnych instalacji / kont. Natomiast bazuje na integracji Grott., żadnych przerw nie widzę.
A czy jak spróbuje teraz odczytać przez ten Grott to czy przy zmianie adresu w rejestratorze stracę wszystkie dotychczasowe dane? I czy działa Ci apka w telefonie? Przez stronę mogę wejść i odczytać dane.
Grott to tak naprawdę przechwytuje komunikację, więc danych nie powinieneś stracić, nawet nikt tego nie zauważy. Apka w telefonie działa normalnie.
Jak zmienię serwer to przez ich stronę będzie nadal kontynuacja? Nie chodzi o to, że ktoś coś zauważy bo instalacje mam z własnej kieszeni. Nie chcę stracić dotychczasowych danych a i mieć wgląd do tego co już wyprodukowało.
Moja instalacja jest z dotacji i była własnością gminy jak to robiłem, z instalatorem nie było kontaktu, więc zaryzykowałem i działa wszystko bez zarzutu. Działa to tak, ze falownik wysyła dane do Grott, on to odbiera i wydziela encje w HA, i dalej wysyła dane do serwera Growatta. Nic się nie kasuje, nic nie widać na zewnątrz. To takie proxy.
Czyli zrobić tak jak w Twoim poradniku, wklepuje mój adres HA odznaczam jedno pole i instaluje Grott. To wszystko?
EDIT: niestety nie otwiera mi się strona 192.168.10.100 po połączeniu z siecią doungla
Edit2: przy połaczeniu przez aplikacje mogę wejść do ustawień lecz nic się nie da zrobić bo woła o hasło, a hasło 12345678 nie działa. Mam Dongla z serii XGD
jpc może byc problem, juz nie pamiętam dokładnie, jeżeli chodzi o hasło napisz do supportu Growatta albo zadzwoń, ze potrzebujesz hasło, o ile pamiętam to sa pomocni.
Ok, ogarnięte przez groot. Jeżeli chodzi o hasło to growatt i aktualna data czyli np. growatt20250830.
Dziwnie działa ostatnio ten growatt. Rano mogłem wejść z apki a od południa znowu zablokowana na24h