Potrzebowal bym trochę danych, na priv.
Ip modułu i ha.
Zrobę to w dogodnym czasie, bez poganiania.
Moze okazać się,że będę potrzebowal zdalny dostęp.
Dobrze też abyś dal kilka próbek z odczytów w formie tekstowej, najlepiej ten raport
Importuj ten proces do NR, ustaw ip domiq w nodzie LCN-TCP i sprawdź co pokazuje się w
oknie debug. Czuje że będzie orka bo nie nasz NR. flows (67).json (1,7 KB)
Najpierw kliknij raz na strzałkę - powinien przyjść cały raport, później już tulko od zmiany stany.
… druga wersja - teraz powinieneś mieć wszystkie dane zapisane w brokerze mqtt.
Węzeł mqtt wymaga konfiguracji dla twojego brokera.
W zasadzie po tym możesz dodawać stany do HA za pomocą integracji mqtt.
Na dziś wystarczy… opanuj to co jest dotychczas . Zainstaluj i uruchom sobie na kompie MQTTExplorer - będzie potrzebny do sprawdzenie czy poprawnie zapisują się dane
Testowe nody można usunąć - powinny z poziomu NR sterować światłem w kuchni
Taka będzie struktura tematów w mqtt widziana w MqttExplorer.
Temat value zawiera aktualny stan. set jest tematem do którego wpisujemy komendy (oczekiwane wartości).
Teraz tylko trochę rzemieślniczej roboty aby to dodać do HA - switsh do sterowania światłem w kuchni.
Coś nie tak. Usuń cały temat LCN - nie powinno być tych kropkowanych relay.0 itd
…albo zostały śmieci z poprzedniej wersji. Zamknij i ponownie otwórz explorer
Jest OK Teraz to już tylko Ty wiesz jakie urządzenie kryje się pod tymi numerkami.
Z dokumentacji HA-MQTT teraz musisz dodać to co Cię interesuje.
Tak, mniej więcej się orientuję.
Output - obwody świateł ściemniane
Relay - obwody świateł on/off i rolety
Value - sensory (temperatura w pomieszczeniach)
Właśnie włączałem rolety oraz światło w kuchni i wartości przy Relay i Output ładnie się zmieniały w MQTT Explorerze.
Dodałem też do HA ten switch “Kuchnia”, który przygotowałeś. Jest on widoczny, tak że w Dashbordzie bez problemu dodałem przełącznik z encją “switch.kuchnia”. Kiedy przełączam światło kuchni fizycznym przyciskiem na ścianie, to stan tego switcha w Dashbordzie się zmienia z on na off i odwrotnie. Ale w drugą stronę nie wywołuje żadnego skutku… tzn. przełączanie switchem kuchnia w Dashbordzie nie powoduje włączania ani wyłączania światła w kuchni.
w MQTT Explorerze tak - widać zmiany w set=
natomiast świateł nie przełącza fizycznie…
zmienna 1=100 lub 0 tylko w przypadku fizycznego przełączania włącznikiem na ścianie